Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vojáci ZVS - ochrana sluchu

Od: jakojaaa odpovědí: 13 změna:

Chtěl bych se zeptat, jestli jste jako záklaďáci měli při střelbách nějakou ochranu sluchu. Dělostřelce teď nepočítám, tam je to jasné, myslím při střelbě z Sa.58 atd.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ne...žádná ochrana sluchu při střelbách Sa. 58 použita nebyla (alespoň za nás).

Koneckonců, ve WW I a II se střílelo daleko více...a ochrana sluchu bylo tuším to poslední co vojáka zajímalo...

hodnocení

0x

Nebylo to jasné ani u dělostřelců, mně se během ZVS u jednoho nejmenovaného západočeského útvaru pěkně naboural sluch. Tam to bylo při cvičných střelbách originální v tom, že byl nedostatek chráničů sluchu, takže se půjčovaly jen obsluze kanónu, který byl právě v činnosti a ostatní měli smůlu. Takže pak se občas půjčily smotky vaty, což bylo pro kanonádu naprosto dostačující...:)

honzmalatny*
hodnocení

0x

ZVS rok 1996-ochrana sluchu při střelbách ze sa 58,61 byla použita,byly to klasika sluchátka,kdo chtěl tak mohl ještě vatu do uší. Jak na střelnici tak i na tunelové střelnici.

Inu, já byl v boji o dvacet let dřív, to ještě imperialista za západními hranicemi harašil zbraněmi a my jsme byli určeni jako útvar prvního střetu, takže o ochranu sluchu se nikdo moc nezajímal.

mowla*
hodnocení

0x

Při veškerých střelbách i hodech granátem byly k dispozici ´špunty´ do uší - účinnost nic moc, pohodlí nulové - nepoužívali jsme je...

ladinpraha*
hodnocení

0x

Ne, nic takového jsme neměli.

olaf71*
hodnocení

0x

byl jsem na střelbách jen jednou a nic jsme na uši neměli, max. čepici :)

pak už jsem samopal neviděl, jen vařečku.

buss
hodnocení

0x

U šestadvacítky nic. Ale dobře se s ním běhalo, zastčený za opasek.

hodnocení

0x

Já Vyškov 97/98 při střelbách z kuláku, sapiku, PRG byly špunty do uší, při střelbě čz vz. 52 a 82 sluchátka nevím jestli to bylo tím, že jsem byl posluchač VVŠ PV?

hodnocení

0x

Měli jsme při střelbách k dispozici vatu "Akuver".

hodnocení

0x

Já jsem sloužil v Táboře v letech 86-88 a střílet jsem jezdil dost často, jak z Sa58, tak z čezety 9mm. Fasovali jsme špunty do uší.

martinhajek*
hodnocení

0x
Já je měl špunty, jakožto velitel minometu 120mm, v základní výbavě :)
Ze samopalu se ale dalo v pohodě střílet i bez nich, jen potom asi dvě hodiny pískalo v uších.

ladaadal*
hodnocení

0x

U VKR se nic takového taky nepoužívalo. Maximálně v zimním období přes uši beranici *smich*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]