Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

věděli jste že i květiny mají city? :)

Od: banan* odpovědí: 11 změna:
hezký den všem :)
Nedávno jsem narazila na článek, kdy vědci prováděli výzkum o rostlinách, a zjistili, že i rostliny mají city ... :)
Bylo tam psáno, mimo jiné, že zkoumali fikus, který byl zamilovaný do jedné laborantky. Když si laborantka přivedla milence, fikus uvadal bez jakékoli příčiny. Když laborantka fikus "hladila" a mluvila na něj, otáčel své listy směrem k ní :) pak zkoumali jabloň, měli k tomu dva lidi. Jeden člověk k ní pravidelně chodil, lámal jí větve a trhal listy a druhý k ní chodil, objímal ji a říkal jaká je krásná a jaké má dobré plody. Po čase, když přišel ten, co jí lámal větve, jabloň se celá jakoby rozechvěla strachem kdežto když přišel ten, co ji objímal, vydávala jakousi látku podobnou jako když se člověku v mozku tvoří endorfiny štěstí. :)
Asi na tom pravdy něco bude, protože já mám doma taky plno rostlinek, a k některým mám větší vztah než k jiným a oni to asi vědí, protože kytičky, které jsou se mnou dlouho a mám je ráda, krásně rostou a daří se jim, kdežto když si donesu novou z obchodu a než si k ní stihnu vytvořit vztah, je buď taková "zaražená" než se rozkouká nebo někdy i odejde. Ale když si vypěstuju květinku sama a piplám ji od malička, tak pak taky krásně roste. Dokonce i pozoruju u své monstery, že když jí čistím jemně listy a v duchu si říkám jak je krásná, do týdne se objeví nový list :) jste stejného názoru? Myslíte si, že i kytky mají "duši"?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zajímavá studie. Nejdříve jsem si říkala - co je to zase za blbost. Ale na tom příkladu s těma kytkama doma jsem se zarazila a ejhle, ono na to něco bude, protože je to přesně jak píšete. Co si sama vypiplu roste lépe než to co si donesu z obchodu. Možná, že opravdu "duši" mají...

hop®
hodnocení

0x

No, už podle názvu pěkný nesmysl, že?

Ale musím uznat, že na tom asi něco je, znám dvě sestry, dnes už hodně staré paní, bydlí celý život v Praze v Krči v jedné rodinné vile. Obě pěstovaly ve svém patře různé kytičky, obě jim poskytovaly stejnou péči. Ovšem ta jedna si s nimi navíc povídala. A pokud se kytičkám u té "spodní" sestry přestalo dařit, dávala je na léčebnou kúru k horní sestře, jaksi "do nemocnice". Tuto záležitost neznám pouze z vyprávění, jako kluk jsem jim často chodil pomáhat s úklidem domu a údržbou zahrady a byl jsem svědkem těchto změn na "obyčejných kytkách" a přiznávám, že jsem dodnes tento úkaz nepochopil.

Takže já mám ověřeno, že to zas tak úplný nesmysl asi nebude - věřte či něvěřte...

P.S.: touto léčitelkou květin je herečka a dabérka, paní Violka Zinková...

gumidek*

A nebylo to kvítko spíš v geopatogení zóně, nebo na místě, kde málo svítí slunce. Vyprávět květinkám bláboly, tomu se mi nechce věřit. Co topení v místnostech...a další a další *smich*

cesmina*
hodnocení

0x

Určitě na tom něco je.Já je chválím jak jsou krásné a hrozím jim kompostem ,když se jim nechce růst .A také je lituji,když je napadne nějaká potvora.Ces.

marenka74*
hodnocení

0x

Ano i já mám stejnou zkušenost.Léta už mám klívii,která mi nikdy nekvetla.Pečlivě jsem se o ni starala a ona nic,prostě nekvetla.Na jaře jsem ji přinesla do tepla pokoje a klidným,ale rázným hlasem jsem jí oznámila,že je to její poslední příležitost a že když zase nepokvete,dám ji do guláše.Světe div se,ona V Y K V E T L A! Udělala mi obrovskou radost a dala jsem jí jméno Princezna.Na kytičky mluvím stale,chválím je i hladím.Věřím,že mají dušičku.Hezký den

banan*
hodnocení

0x

procproto.cz/... našla jsem ten článek ... omlouvám se za pozměněné info ohledně rostlin, já už si to přesně nepamatovala... ale v podstatě je vše tak, jak jsem uvedla.

hodnocení

0x

Ohisver Muller si vypracoval metodiku, jak mučit květiny. (Dům o tisíci patrech.)

banan*

nevidím jediný důvod, proč bych měla mučit květiny. každopádně nevidím důvod, proč by člověk měl mučit cokoliv živého.

Tohle dělají jen nemocní lidé a nebo zakomplexovaní jedinci, kteří si potřebují dokazovat, že oni jsou pány tvorstva.

V příštím životě bych chtěla být zvířetem... :) protože zvířata žijí přirozeně, jen konají věci dle svých životních potřeb. Kéž by to uměl i člověk :/ (btw. třeba bych chtěla být hadem... ten celej život jenom leží :D )

No on taky Ohis Muller byl zvrhlý "vládce světa". Ta moje poznámka nebyla nabádáním k mučení květin, aleměl ukázat, že i Ohisver Muller (respektive jeho tvůrce Jan Weiss v Domě o ticíci pat/...) věřil, že květiny mají duši (kterou lze mimo jiné mučit).

buss
hodnocení

0x

Staré, už dávno tomu měřiíli elektrické potenciály při různých situacích. Uvádělo se, jak se k rostlinám chovat.Ostatně jako k čemukoliv živému. Ženská obletovaná se také změnííí. Takže se změní trestní zákoník a budou i rostliny chráněny.

hodnocení

0x

To je známé víc jak půlstoletí a nevidím nejmenší důvod proč by rostliny neměli mít duši, ostatně i technika má duši, kolikrát nás dokáže poškádlit a žije svým životem ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]