Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak sušíte celerovou nať?

Od: viky® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, přeji všem.

Mám otázku, do první třídy, jak řekl, můj manžel.

Natě do polévek z celeru a petržele se suší věky. Jak to ale děláte Vy? Jak sušíte celerovou nať?

Možná jsem celá léta o něco byla ochuzená, nebo něco nevěděla. Člověk se učí celý život.

Až dosuším nať, dám obrázek, letos poprvé, bude zvláštní.

Děkuji všem. Viky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Nesuším, ale mrazím - je to jednodušší... ;)

hodnocení

Celá léta jsem listy zeleniny jen mrazila. Před lety jsem byla u známých, kde sušenou zeleninu, rozmixovanou, používají jako aroma, do omáček, na maso, do guláše, na ryby, pomazánek. Začala jsem část listů sušit a část do mrazáku. Jako aroma do pomazánek a masa, guláše, vynikající.

amlim*
hodnocení

0x

Také mrazím, ale pokud suším tak v menším svazku, stonky nahoru a hlavně ve stínu *slunce*

hodnocení

Používáte jen listy, nebo také nať?

Nemám sušičku, tak natě z celeru, libečku, petržele a pažitku suším v elektrické toubě. Na sušení používám listy z celeru naťového, bulvový nepěstuji. Dá se sušit obojí, ale naťový celer po usušení má vyšší aroma. Správně usušená nať voní po celeru a má zelené zabarvení. Nať šedého zabarvení je známkou dlouhého sušení. Já otrhám jednotlivé lístky, tuhé části dlouho schnou. Ve slabší vrstvě je rozložím na plech vyložený pečícím papírem a při teplotě 30 - 35°C je za občasného promíchání usuším. Trvá to přibližně 24 hodin. Dobře usušené lístky v ruce rozemnu a nasypu do sklenice s uzávěrem. Uchovávám v temnu, jinak drť ztrácí zelenou barvu. Pokud lístky před sušením nakrájíte, tak vám toho na plech více vleze. Dá se sušit i volně rozložené, nebo ve svazcích zavěšená při vyšší cirkulaci vzduchu. V období dešťů nebo vyšší vzdušné vlhkosti se obtížněji suší a lístky většinou ztrácí svojí barvu. Pozdě na podzim suším natě i na papíře na ústředním topení. Přeji vám, ať se vám daří.

24.08.12 15:22
hodnocení

Děkuji.

jabraka*
hodnocení

0x

Na balkoně rozložím pás perlinky(viz zateplení fasády)a na něm nať rozložím.Používám jen listy,ne klacky.Stejně petržel.Na Perlince suším i houby a na podzim na topení křížaly.

JABRAKA

hodnocení

Perlinka, je perfektní věc, jen na to přijít. Určitě vyzkouším, máme doma.

Stonky od listů celeru jsem chtěla vyhodit. Manžel přišel na to, že voní víc, než listy. Tak jsem zvlášť dala do sušičky nať celerovou, na kousíčky nastříhanou. Když se nať usušila, tak jsem jí rozmixovala.

Do omáček, na maso, bude stačit jen špetka, jak silně prášek voní. Nikdy jsem si toho nevšimla, proto jsem se ptala, jak kdo suší nať, byla jsem zvědavá, zda se nať suší běžně, jen já to nevěděla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]