Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem na neschopence(těhotná) a dozvěděla jsem se že fabrika končí a chtěla jsem se zeptat zda i tak můžu dostat výpověď a zda se pak musím někam hlásit a jak to bude vypadat až nastoupím mateřskou. Budu si moc vybrat délku mateřské.
Děkuji moc za odpověď
Dobrý večer,
děkuji za odpověď. Výpověď chápu ale jak to bude vypadat když budu cca 5měsíc na neschopnosti, dostanu výpověď bude mi nemocenská placená dále a jak to bude vypadat před a po prorodu. Kdo a kolik mi budou platit. Chtěla jsem být doma 2 max 3roky. Nějak se v tom všem ztracím - omlouvám se. Děkuji
Ano, výpověď z důvodu zániku zaměstnavatele (§ 52 písm. a) můžete obdržet i v době nemoci či těhotenství
(těhotenství ani nemoc nechrání před výpovědí podle § 52 písm. a).
Obdržíte-li výpověď podle § 52 písm. a), vznikne Vám nárok na odstupné.
Po skončení zaměstnání byste si měla u zdravotní pojišťovny ověřit, jak Vás má evidovánu, je možné, že jí budete muset doložit potvrzení od OSSZ o výplatě nemocenského. (Zdravotní pojištění za osoby pobírající nemocenské hradí stát.)
Jinak se nikam hlásit, nemusíte se ani nikde evidovat.
Na mateřskou (MD) a rodičovskou (RD) dovolenou mají nárok pouze zaměstnané matky (zaměstnaní rodiče) – jde o volno na péči o dítě od zaměstnavatele. Po skončení zaměstnání budete rodičem pečujícím celodenně o dítě a pobírajícím peněžitou pomoc v mateřství (PPM) nebo rodičovský příspěvek (RP). Nebudete rodičem na MD nebo RD.
PPM (dávka nemocenského pojištění) se vyplácí po dobu 28 (v případě vícečetného porodu 37) týdnů, tzn. že si délku vybírat nemůžete. Pro nárok na PPM byste musela být v době vzniku nároku na PPM (8 až 6 týdnů před stanoveným datem porodu) zaměstnána, nebo byste na PPM musela nastoupit v ochranné době (max. 180 kalendářních dnů po zániku nemocenského pojištění/zaměstnání).
Něco jiného je RP (sociální dávka), u něhož lze volit výši i délku doby výplaty v případě, že je alespoň u jednoho z rodičů možné stanovit vyměřovací základ pro výplatu PPM. (Zjednodušeně řečeno: budete-li mít nárok na PPM, budete moci volit dobu výplaty RP.)
Snad jsem to napsala srozumitelné.
Pokud ne, ptejte se dál (pokračujte prosím zde, aby byly všechny informace pohromadě).
————
Odkazy:
Výpověď ze zaměst/... (ZP, § 52 písm. a § 54 písm. a)
Odstupné (ZP, § 67)
Peněžitá pomoc v /... (web ČSSZ)
Rodičovský příspěvek (portál MPSV)
—————
Poznámka:
Je otázka, jestli bude mít krachující zaměstnavatel z čeho vyplatit odstupné...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.