Nejste přihlášen/a.
Narazila jsem na Novinkách.cz na tento článek ( jistě ostatní taky ). Nakolik se vám zdá pravdivý? Zatím mne napadl jen truhlář Hřebík, šéf hasičů Hoření a lékař MUDr Mudr.
doplněno 29.04.15 11:28:Jéje, já na ten odkaz úplně zapomněla :
Jinak smyslem mého dotazu nebyl ani tak původ příjmení, na to mám zajímavou knížku Dobravy Moldánové "Naše příjmení", ale spíš získat další podobné hříčky do mé fiktivní sbírky. Léta taky sleduji, že muži vysokého vzrůstu mívají zdrobnělá příjmení a těch mám ve "sbírce"skutečně mnoho - Souček, Babka, Divíšek, Loukotka, Krejcárek, Paleček a spoustu dalších
No, mě to přijde jako typický článek okurkové sezóny s nulovou vypovídací hodnotou. Je pravda, že v době před staletími se přijmení utvářela i podle profese - Pekař, Zámečník, Mysliveček - ale taky podle země původu - Němec, Polák, Rakušan - nebo podle spousty dalších ,,specifik´´ . Jenže - kolik z nás si v rodinné linii udrželo řemeslo svých praprapra dědů? Řekl bych, že mizivé procento...
Za podobné články a výzkumy bych chtěl být placen..
Kdysi dávno tomu tak mohlo být a bylo, protože jak píše Promon, tak příjmení (a jméno) nebylo "vycucané z prstu", ale dávalo se opravdu podle "profese" či charakterových vlastností.
Nicméně v dnešní době, kdy se příjmení "dědí" už tomu tak rozhodně není a pokud se to zrovna "potká", tak je to spíše náhoda než cokoliv jiného.
Z kolegů projektantů co znám, nemá např. jejich příjmení s povoláním společného vůbec nic..a že jich znám hodně. Takže statisticky by mezi "námi" měl být třeba nějaký Tesař, Zedníček, Cihla...ale opravdu není.
Já ne a nikdo ze mně známé rodiny či známí. Mrtvý ještě žije (nic dle příjmení nevykonával), Levý byl doktor, Kalivoda maloval. Krejčí nic nešije, Kovář jezdil s autem, Černoch nic nečernil, . ... Co to vypovídá? Statistika umí dokázat divy ... Kolik lidí by profesi mělo být dle příjmení aby to mělo vypovídací hodnotu, %? A co ženy? Když je třeba ve vesnici n Kovářů, kolik jich ková, tedy mělo by kovat? Dle MV je u nás 402 044 příjmení. A co teď? A co nezařaditelná příjmení?
To mohlo platit, když se příjmení začala dávat! Nutně na někoho však narazíme. A co patronka když to chce po jiných?
No asi tak, v mé bývalé práci se žertem říkalo, že to tam nikdy nemůže fungovat. Kolář dělal se železem (a dobře) a Kovář měl pod palcem truhlárnu. Tak asi takhle. Navíc si nejsem jist, jestli příjmení Hoření je odvozeno od hořet. Není to od hořejší?
A nemusíme chodit daleko, já rovněž nejsem elektrikář , byť Ampér není příjmení, ale jen přezdívka.
Žiju v přesvědčení, že stejně jako přezdívky jsou příjmení někdy dle znalostí a umu nositelů, někdy však právě opakem jejich charakterů či protikladem...
Nejprve mi naběhlo příjmení Bílý/Bílá.. , ale pak třeba Pokorný (velmi sebejistá rodinka), rodina Goliášů mají v průměru 160cm, ... Ale může se jednat o takové vlastnosti, jako Horňák (prostě je na prsa...), Bystřický (nebyl moc bystrý, spíše z nějaké bystřiny.. ) a takový Nejezchleba - ten měl každý den na svačinu chléb s něčím...
No ona je to někdy opravdu náhoda a ti lidé se tak jmenují. Znám majitele pekárny , pan Vojtěch Pekař a v okolí vídávám letáčky " Truhlářství - Milan Truhlář ". Je pravda že dříve se (opravdu dlouho) se příjméní odvozovali opravdu od kde čeho - profese, bydliště, povahy ... Ale tady jde spíše o vtipnou souhru náhod - ikdyž třeba si ty lidi při výběru studia řekli "nevím co by mě bavilo, jsem Truhlář bylo by vtipné jít na Truhláře"
Kdybychom měli dělat profese podle svého příjmení takový nejklasičtější Novák, Svoboda a Dvořák by byli nezaměstnaní.
Jinak mohl by sem někdo hodit odkaz na článek?
Dobrý den, znal jsem paní, která se jmenovala Jebavá. Byla to úřednice, ale jestli vždy nebo zda měla ještě nějaký "vedlejšák", nevím. Zdravím!
P.S. Zde je ten odkaz.
To že Kovář není dnes kovářem přece neznamená, že v minulosti nemohl být právě Kovář kovářem, a pod. Jistě to takto nejde do nekonečna.
doplněno 29.04.15 11:47:@kolikoli aha, no já jsem článek nečetl, reagoval jsem jen na některé příspěvky viz. výše.
doplněno 29.04.15 11:47:omlouvám se za zkomolení jména
Jde vidět, že jste ten článek nikdo nečetl. Tady nejde o to, že se příjmení odvozuje od práce, ale že je větší šance, že se pan Vetr stane veterinářem atd. Např. doktor Šuk, ředitel botanické zahrady Větvička atd. Je tam jasně řečeno, že lidé tíhnou k tomu, co je jim milé a přicházejí s tím často do kontaktu - a své jméno slyší často, proto je to i láká k tomu, aby hledali věci, které zní podobně. To je taky důvod, proč často chodí Petr s Pavlou a podobně.
Bývalý starosta dobrovolných hasičů a teď pořád u hasičů - Požár (bývalý švagr )
Můj zubař - Řezníček - taky se s tím vůbec nepárá
Kámoš truhlář - Sekera
Také jsem se tím pobavila. Ale nemusí to být pokaždé pravda. Moje paní zubařka je Krejčí a nikdy mi nic neušila. V sousední vsi je pokrývač pan Kolář. A smáli jsme se - na Sázavě jedna rodina provádí zájemce svým starobylým mlýnem. Všichni v rodě byli vždycky mlynáři. Ale jmenují se Řezníkovi.
Znám Kočího, který nikdy koně neřídil, Kuchaře, který neumí vařit, Poláka, který neumí polsky ani žblebtnout.
Ale nejvíc se mi líbí spojení gynekolog doktor Radim Uzel. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.