Nejste přihlášen/a.
V poslední době mě napadá kam se poděli všichni řemeslníci že dnešní mládež už nemá vůbec zájem o řemesla a práci. Asi je to i dost ze strany rodičů které se snaží děti protlačit na Gymnasia , vysoké školy a další studia dnes se nebere člověk podle toho co umí třeba že je šikovný ale podle toho jaké má známky to podle mě není dobře . Mladí se snad už i řemesel bojí představují si že když pujdou v dnešní době na řemeslo a budou mít "jen" vyuční list tak se neprosadí a skončí na dlažbě přitom realita je jiná o dobrého řemeslníka se lidi doslova perou a když podniká může si příjít k velice slušným výdělkům , z vlastní zkušenosti mohu říct že jako řemeslník se celý týden nezastavím a mobil zvoní neustále , často musím lidem říci že prostě nepřijedu ať zavolají jinam a oní oponují že nikoho jiného nenašli. Kamarád je pokrývač a už těď má na další 2 měsíce obsazeno. v dnešní době si řemeslník-podnikatel ročně příjde na výdělek i kolem 500 000 kč zeptám se kdo to má? dobré řemeslníky si platí lidé pomale zlatem a drží si je co nejdéle ví jak težké je najít někoho kdo tohle pořád dělá rád a pořádně. To si mladí neuvědomují a jdou na školy kde na konec skončí na uřadu práce s tím že lidí co mají školu je moc a to je realita. Můj vzkaz mladým co přemýšlí nad tím kam jít na školu je ať se nebojí a na řemeslo jdou z budoucnosti nemusí mít strach mají dobře našlápnuto řemeslníku je méně a méně a oni si tak mohou určovat cenu podle sebe. Další věc je jestli je pustí rodiče že? jaký je váš názor na tohle?
Naprostý souhlas. O dobrého řemeslníka pomalu nezakopnete a když, tak počítejte s několikaměsíčním termínem. Mladým se dneska nechce dělat rukama, radši si kazí oči a ničí páteř u počítačů. Když to takhle půjde dál, nebude mít kdo fyzicky pracovat. Staneme se národ úředníků, z nichž většina bude bez práce a hodnoty nebude vytvářet nikdo. Všechno zboží se bude dovážet a všichni budeme společně nadávat, že je drahé a mizerné. Sami ale nevyrobíme nic. K čemu pak bude zástup nezaměstnaných vysokoškoláků?
doplněno 13.08.12 12:31:Osobně dávám přednost řemeslníkům, kteří něco opravdu umí a je mi úplně jedno, kolik a jakých na to mají papírů. Dám přednost třeba nedoučenému zedníkovi (pokud umí perfektně postavit zeď) před absolventem bůhví kolika škol, který neumí vzít do ruky cihlu.
Souhlasím s Magdonem, ale další problém na druhou stranu vidím v tom, že dnešní řemeslníci (stavební firmy i malé) nechtějí brát malé práce. Jo, na fasádu na celý dům, to seženete hned. Ale když potřebujete spravit kus zdi, to nee... to se jim nevyplatí... - toť má zkušenost...
Tak v tom zase souhlasím s Vámi. Je to ale také tím, že je jich málo a proto si můžou práci vybírat. Kdyby měli dostatečnou konkurenci, dělali by i ty menší práce, aby si udrželi zákazníky.
Před lety jsem narazil na Pana instalatéra. Vyměnil jednu metrovou trubku ve zdi a když jsem se ptal, proč to sělá, když se mu to nemůže vyplatit, odpověděl: "Jistě, že se mi to nevyplatí, ale až budete potřebovat vyměnit stoupačky, tak si na mě vzpomenete". A měl pravdu. Od té doby jsem veškeré instalatérské práce svěřoval jemu. Navíc byl neskutečně šikovný (výměna 8 stoupaček (natvrdo zazděných) ve starém domě - po jeho odchodu jste nepoznali, že se v bytech něco dělalo, nebo výměna starého litinového sifonu, zabetonovaného v podlaze pod vanou, aniž by tu vanu vyboural (při tom jsem ho neviděl, dodnes nevím, jak to dokázal)). Píšu o něm v čase minulém, v současné době má totiž tak málo času, že jsem musel najít někoho jiného.
Mluvíte mi z duše.
Nejen že nebudou pomocní dělníci a lidé, kteří dělají méně atraktivní práce, ale zato bude spousta nezaměstnaných vysokoškoláků s diplomem z různých exotických oborů, které nikdo nebude chtít a budou nezam,ěstnatelní.
Nějak zmizelo povědomí o Zlatých českých ručičkách. Poctiví a šikovní řemeslníci se pomalu blíží důchodovému věku, protože se vyučili ještě v dobách, kdy mělo řemeslo zlaté dno.
Poctivý a šikovný instalatér, zedník, elektrikář, obkladač a já nevím, co ještě se bude mít opravdu líp než absolventi vysokých škol.
Ale máte pravdu, že i pro rodiče je to jaksi podřadné, aby se jejich dítě živilo se šroubovákem nebo kladivem v ruce. Kdo není pan doktor, nebo pan inženýr, jako kdyby nebyl.
Ano ale pro rodiče ti "podřadní" lidé se šroubovákem nebo kladivem v ruce jsou také důležití a jsou duležití i protoho doktora nebýt řemeslníka neteče jim voda , nesvití žárovka , nemaj rohlíky a chleba , nestojí jim dům , neměli by střechu a podobně. Dnešní mladež (ne všichni ale většina) ani neví jak vypadá některé nářádí .
Když vidí, jak je manuální práce placená, tak se jim ani nedivím. Zaměstnavatelé /zbohatlíci/ by nejraději neplatili a lidé řemeslníky /živnostníky/ také ne. Viz dotazy typu Jak mám zapojit..., Nejde mi..., Vahazuje mi jistič... atd.
Nepište, že mají možnost podnikat všichni, to by vám neměl kdo upéct chleba za pár korun.
Manuální práce je špatně placená? Odkdy?
Co znám lidi manuálně pracující, kteří jsou ve svém oboru dobří, mají velmi slušné přijmy...většinou o poznání vyšší, než
např.stavební inženýr, zvláště v dnešní době..
Řekl bych, že ani ti řemeslníci už nevědí, co by si řekli. Běžná cena je několikanásobek mého příjmu (za stejnou dobu) a když je pak člověk vidí pracovat, tak by je kolikrát nejradši zabil nebo aspoň hnal bičem.
Proto i já se radši snažím si udělat věci sám (ty, které mohu zvládnout) i když nejsem manuálně žádný zázrak a jak se co dělá, taky pořádně nevím. Ale než přeplácet ty lemply zlatokopy, zvlášť když stejně nevěřím, že by to udělali lépe, než já nešika, ... Takže se moc dotazům typu "jak se dělá ..." nedivím.
Já myslím, že je to trochu složitější. Mladej vyučenej kluk, skoro nic neumí. Co si budem povídat, v učení do něj nadrtí spoustu nepotřebného a trochu učňovské praxe. Takže malokterý může hned po vyučení začít sám podnikat v oboru. Aby získal nějakou praxi, musí ho někdo zaměstnat v partě dobrých řemeslníků, od který okouká jak se dělá řemeslo v praxi. A tady je kámen úrazu. Velké firmy mají své stálé zaměstnance a o vyučence bez praxe nemají zájem, a soukromník si vzít (tovaryše) taky nemůže, protože to snad ani podle zákona nejde, a zaměstnance nezaplatí. No a cčíl babo raď, kde vzít praxi, aby do toho ten kluk mohl jít. Aby nabral sebevědomí, že taky něco umí.
No, jo, je to pravda. Mě ještě není ani 30 let a jsem vyučenej Strojní zámečník s rozšířením na CNC obrábění. V tomhle oboru bych moc podnikat nemohl a když už, byla by to makačka se uživit jako strojař na ŽL. Po vyučení jsem dělal svářeče jeden rok. Pak se mě podařilo nastoupit do jedné nadnárodní společnosti, kde jsem získal praxi tři roky na pozici Seřizovač konvenkčních a víceúčelových strojů. Pamatuji, že tehdá byl půl rok, kdy opravdu byl největší zájem po strojařích a mohl jsem si vybírat, protože se firmy přetahovali a kolikrát mě i večer před desátou volali, jak jsem se rozhodl a zda nechci nastoupit u nich a že nabízí další benefity. To bylo vlastně ještě v té době, kdy jsem byl s praxí jen jednoho roku jako Svářeč. Samozřejmě vybral jsem si něco s perspektivou a jak jsem psal, šel jsem dělat Seřizovače. Získal jsem praxi 3 roky. Pak přišla ta údajná krize. V naší společnosti bylo zaměstnáno asi 1.500 lidí. Bylo několik vln propouštění a mě zastihla právě ta poslední, kdy už neměli koho propustit, tak šáhli mezi chlapi seřizovače a řekli mi: Ty seš mladej, nemáš ještě manželku, děti, tak ty si něco najdeš. My tady máme táty od rodin a ty tady spíš necháme. Měli samozřejmě pravdu, ale mě to i tak nakrklo, protože jsem to tam měl rád a dodnes na to tam vzpomínám. Pak už se práce hledala o poznání hůře, ale na třetí pokus jsem našel také dobrou práci. Nyní dělám Seřizovače CNC ohraňovacího lisu - 160 tun, 2,5 metru. Práce je to dobrá a baví mě. Jsme na vcelku dobré pozici, protože si nás vcelku i váží. Chodím 12 tky, což mě ani tak nevadí, ale ty peníze nic moc. Pořád ubírají lidem peníze a ubírají. Parta lidí je tady dobrá, ale i tak bych šel někam jinam, kdyby bylo co, jenomže nikde nic kloudného není. Šel bych jinam, protože s mladou bydlíme v nájmu a chtěli bychom svoje mimčo, ale nemůžeme si to pořádně ani dovolit. A to jsem strojař s 6 letou praxí na CNC a mladá má maturitu jako Obchodník a dělá prodavačku za pár šupů, protože nic jiného jsme nikde nesehnali... Ach jo, kéž by se nám začalo trošku dařit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.