Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli nevíte, jak bych se mohl (vyhnout) hodinám tělocviku. Jsem ve čtvrtém ročníku. Musím vstávat kvuli špatnému autobusovému spojení v pět ráno, přesto, že mi hodina TV začíná až v sedm. A po pravdě už to fyzicky ani psychicky nezvládám, když se mám učit dlouho do noci a pak zase vstávat. Trpím epilepsií, ale můj neurolog mi řekl, že je to pouze na omezení, takže nemohu třeba běhat dlouhé tratě, dělat gymnastiku, hrát míčové hry, takže jsem tam v podstatě jen na rozcvičku a potom už dělam jen velice málo věcí. TV mi nevadí, ale za jakou cenu. Děkuju moc.
No, pokud praktický lékař uzná za vhodné Vás osvobodit od tělocviku, tak proč ne.
Podle mého názoru ale omezení dlouhých tratí, gymnastiky by stačilo. Ono zase hýbat se musíte a někde s prominutím smrdět na lavičce pro necvičící je o o ničem. Myslím si, že jste spíše líný a snažíte se to svádět na x dalších věcí, neberte si to prosím tak špatně, ale uznejte.
Ono, dlouho se učit do noci k ničemu nevede a když budete dávat ve škole pozor, tak doma stačí si k tomu na 10 minut sednout, přečíst si to a v tý hlavě to je a minimálně do písemky to tam zůstane. Chápu, že vstávání v pět hodin je docela drasťárna, ale když půjdete spát v devět hodin, hezky se vyspíte. A jak jsem psal, učivo si můžete projet doma po škole a opravdu 10 minut nebo čtvrt hodiny stačí.
Epilepsii trpí můj kamarád, který má akorát uvolnění na vytrvalostní běh a gymnastiku, ale jinak normálně cvičí a baví ho to a taky dojíždí, sice teda vstává o hodinu později jak Vy, tj. v 6 hodin.
Bena - ve všem máte pravdu, až na jedno. Jsou i tací, co se učit musí, a dlouho, aby si to zapamatovali. Jistě, někomu stačí oněch 10min. Ale nelze to zobecňovat, každý má jiný systém učení a jinou hlavu
Jen deail k tazateli - o prázninách se ptáš, jak se vyhnout tělocviku v 7 ráno? Ty snad víš, jaký budeš mít rozvrh?
No víte, je například rozdíl vstávat třeba v zímě o půl páté jen kvůli tomu aby jste odklidil sníh, protože bydlíme na horách.. Na vesnici. Takže o pohyb rozhodně nemá nikdo z nás nouzi. Zkuste si zajít na nějakou hodinu TV dnes. Z 20 lidí se jich 15 snaží ulít protože je daný sport nebavi, daná hra. A myslím, že mě jeden basketbal z toho vážně nevytrhne. Ono taky záleží na druhu epilepsie. Není sranda pokud vám těžký míč z basketu spadne na hlavu, což se mi ne jednou stalo. Potom už jsem celé dvě hodiny nehrál, bylo mi špatně, zvracel jsem a musel jsem ležet. Myslíte, že je to jedna z výmluv? Jsem typ, který přesto, že dává pozor, tak díky hlučným spolužákům, kteří prostě nerespektují ticho, které chceme mít hlučí. Takže musíme všichni potom věnovat přípravě více času. Ano, je to vina učitele, ale doplácíme na to my. Takže mi tu prosím, neříkejte něco o tom, kdo je líný a kdo ne Nejdřív důkazy, potom řeči.
Máte to náročné, v zimě ráno odklízet sníh je pěkná rozvička, pokud je to čerstvý sníh. Jenže jak máte často tělocvik? 2x týdně jednu vyučovací hodinu? To se dá přežít, ne? Ale to, co jste napsal s tím baskeťákem, mi trošku přijde přehnané, nemyslíte?
A pokud se nemůžete soustředit, běžte do první lavice, tam určitě budete rozumět. A pokud učitel si Vás nedokáže srovnat, zkuste jít místo k praktickému lékaři k řediteli a klidně i s rodiči.
Uznejte, Vy by jste se měl trošku zocelit a ne pořád si stěžovat a dělat ze sebe chudák. Ano, máte epilepsii, je to velice nepřijemné, ale musíte uznat, že pokud se budete stále něčemu takovému vyhýbat, tak to za pár let uvidíte, protože nebudete mít tak dobou fyzičku a budete, řeknu to na rovinu, chabrus.
Myslím, že jste nepochopil/a základní myšlenku - pisatel nechce sedět na lavičce, jde o to, že spojem, kterým stihne TV přijede do města v 5 a pak nemá do 7 co dělat. Nevím jak je to u vás, u nás je autobusák vybydlená hala, ve které se netopí aby se tam neshromažďovali bezdomovci. Takže zkuste od 5 do 7 čekat venku. Ano, teď, venku 15°C, lavička, knížka, zpěv ptáků, ranní sluníčko... Idylka. Ale kolik takových dní bude? Čekat v zimě,mrazech,dešti atp.je někdy skutečně k nevydržení
A co takhle promluvit s dětským lékařem? Můj synek má také zdravotní omezení, víceméně by v tělocviku opravdu dělal jen tu rozvičku, nic jiného a kvůli tomu chodit do tělocviku je fakt zbytečnost. Dětský lékař to chápe a celé tři roky je syn z tělocviku uvolněn a není klasifikován. Asi záleží na domluvě s tím dětským lékařem. Ten by vám měl totiž potvrdit papír pro školu ohledně toho uvolnění z tělocviku. Zajděte si k němu, normálně mu to takto vysvětlete, trošku si přisaďte, že to brzké vstávání atd. vám váš zdravotní stav zhoršuje. Jako já vás chápu, je to prostě blbost chodit do tělocviku jen kvůli rozvičce.
Normálně by Ti to měl napsat obvoďák, pokud to není jeden z takových těch rádoby poctivých. Jenže si stejně nejsem jistý tím, že Ti to nějak pomůže, v hodině stejně budeš muset být.
A to je nemilé, Kamile :D
To není pravda. Kdo měl na mojí střední škole uvolnění z tělesné výchovy, na hodině nemusel, ba co dokonce nesměl být. Možná si to pletete s tím, když někdo necvičí, protože mu je třeba nevolno, nebo cvičit nemá, že mu je po nemoci - to v tělocvičně většinou musí sedět. Má-li student z tělesné výchovy uvolnění, není jediný důvod, aby na hodině byl. Z předmětu není klasifikván. Někde na něj ani nemůže (kdyby např. byl tělocvik uprostřed vyučování a on chtěl počkat na lavičce), protože není na tuto hodinu zapsán v třídní knize a tedy tam nemá co pohledávat.
Zkuste obvoďáka, většinou to potvrzení dají. Popiš mu, že na těláku jen děláte to, co ti zakázal neurolog, takže tam sice jdeš, ale stejně vůbec necvičíš... a že ještě musíš kvůli tomu vstávat. Mělo by to zabrat.
doplněno 13.08.12 16:27:tomasgulas: Potvrdil mi i učitel střední školy, kterého znám, že tam nemá co dělat.
No tak moment, askmelater, to JE pravda. Ale dokáži připustit, že u Vás to bylo jinak. Lidé, kteří na základce a na maturitním oboru necvičili, byli VŽDY a bez výjimky v hodině. Museli. Mluvím pochopitelně o spolužácích, kteří měli osvobození z tělocviku.
Myslím si, že rozumný pohyb nevadí ani člověku s epilepsií. Nemyslím tím vrcholový sport, ale pohyb Vám neuškodí. Mám známou s epilepsií, nedovolili jí ani udělat si řidičák. Je jí přes 50 let a denně jezdí na kole, pokaždé okolo 30 až 50 km. Problémy nemá.
Až jednou budete mít rodinu, jak předvedete svým potomkům třeba kotrmelec?
A že vstáváte v 5 ráno? Je to těžké, ale já jsem po studiích začala jezdit do města do práce a vstávala jsem denně ve 4,15. Autobus mi jel ve 4,45. A navíc ten tělocvik nemáte jistě každý den a 1 - 2 x za týden se to vydržet dá.
Nelitujte se a snažte se dělat aspoň to co můžete. Děvčata nemají ráda kluky se svaly z tvarohu, v kurzu jsou sportovní typy. Jaga.
Nezlobte se, ale já mám zakázáno od neurologa dělat i ty kotrmelce.. Každý člověk to má nastaveno v těle jinak. To musíte uznat sama. Někdo spí 5 hodin a je jako rybička a někdo spí 7 hodin a je jako by měl noční tah po barech. A myslím, že než abych tam trčel a hloupě s prominutím civěl, tak si můžu svůj sportovní život organizovat sám. Už 8 let hraju závodně volejbal a dnešní děvčata by se mohla taky zamyslet. Někteří mají názor, kdo chce jde, kdo nechce nejde, ale když už se mi stalo něco při hodině TV, tak já jsem byl osočen z toho, že je všechno moje chyba a že to tedy nemám dělat, tak se nezlobte na mě, ale proč tam vlastně jsem? Na lavičce může sedět každý vůl. Ja se místo toho můžu třeba učit.
Celou školní docházku jsem dojížděla, takže NAPROSTO chápu. Kdo nedojížděl, ať se radši nevyjadřuje. Není nic horšího, než přijet v 5.30 na zastávku, venku -15 nebo déšť a škola odemyká až v 7.00. Opravdu si zkuste stoupnou do mrazu na 10minut a uvidíte, jak se to vleče, natož víc jak hodina! U nás na škole to prošlo domluvou - řekla jsem jasně, jaký mám problém a tělocvikářka mi uznala místo TV že jsem chodila odpoledne na sportovní kroužek při škole.
Ahoj, pokud Tě to povzbudí, tak věz, že jsem to měl úplně stejně jako to nyní máš Ty.
Mám také zdravotní problémy, ne tedy epilepsii, a celou základní školu jsem na tělocvik musel chodit. Nutno podotknout, že jsem měl školu v místě, takže mi to až tak nevadilo. Stejně jako Ty jsem většinou dělal jen rozcvičku a poté v rámci možností, co se dalo. Na lavičce jsem zase až tak často neseděl, většinou jsem nějakým způsobem pomáhal učitelům, co bylo v hodině TV potřeba, ale je pravda, že mi mnohokrát bylo před spolužákama až trapně, kolik věcí jsem na rozdíl od nich nezvládal, za což jsem přirozeně nemohl. Naštěstí jsem měl docela chápající kolektiv.
Když jsem pak šel na střední školu, tak mi najednou můj neurolog to uvolnění napsal na všechny roky, takže na střední už jsem už necvičil vůbec. U nás ve škole byl tělocvik stejně vlastně o ničem, protože v mé třídě, kde je většina holek, se žádné cvičit nechce a učitel to až tak neřeší, kdo chce, tak si může zahrát nějakou hru, někdo může jít do posilovny, kterou u nás máme a zbytek posedává na lavičce a nic nedělá. Takže máte pravdu v tom, že se dnes mládež nechce vůbec hýbat, bohužel. I když je zase pravda, že učitel většinou těm největším "lenochům" sníží známku z TV.
Dále, pokud je žák uvolněn z TV, skutečně nemusí na hodině vůbec být a nemusí se tam ani neukázat. Z tohoto předmětu není vůbec klasifikován a nezapisuje se na dané hodiny ani do třídní knihy. Jen je potřeba si dát žádost o uvolnění k řediteli, který vydá k tomu stanovisko a dále zajít za vyučujícím tělocviku a obeznámit ho se skutečností, že na TV nebudeš chodit.
Pokud Ti vyjde hodina TV na poslední hodinu, můžeš jít o tu hodinu dříve domů a když ráno, tak můžeš přijít o tu hodinu později do školy. Pokud máš TV mezi vyučováním, můžeš se učit na další hodiny a využít tak čas lépe, než kdybys byl v tělocvičně na lavičce.
Na druhou stranu, pokud jsi už ve čtvrtém ročníku, ten rok to snad vydržíš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.