Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zpracovávám práci do školy na téma České pivo a chtěl bych vás poprosit, jelikož jsem teprve začínající konzument piva, o odpověď na některé otázky.
- vím, že ječný slad, který se používá k výrobě světlých piv, zpracovávají snad všechny pivovary ten náš - vypěstovaný v ČR; ale do černých piv se přidávají i další druhy sladu: například karamelový, barvící(barevný), mnichovský, bavorský - a ty se vyrábí také u nás, nebo je to dovoz?
- nakouřené nebo nakuřované pivo je populární zejména v Německu - používají se při jeho výrobě také některé druhy sladů, které se používají při výrobě klasického černého piva, nebo je to na jiném principu?
- vím, že žatecký chmel v jeho původní hlávkové podobě dnes už takřka žádný pivovar nepoužívá, všechny používají buď granule, pelety nebo extrakty; hlávkový používá pouze z velkých pivovarů Budvar, nevíte prosím ještě o nějakém dalším pivovaru? Nebo alespoň nějaký pivovar, který používá ty granule, když většina používá pouze extrakty nebo pelety(granule jsou vpodstatě také přírodní forma bez chemie)
- nejvíce se u nás pije světlé pivo, mně by zajímalo, jakou pozici aktuálně na spotřebě má, a jaký podíl mají pak ostatní piva(např. černé či speciály). Počítejme, že máme základ 100%, tak dám příklad, že se vypije 80% světlých a 20% speciálů nebo černých piv.
Děkuji všem mockrát
Slady se rozlišují v podstatě podle teploty při dosušování sladového zrna.
Pro piva světlá plzeňského typu se používá teplota do 100 stC.
Tmavé slady jsou světlé,do tak zvaných bavorských piv sušené do 120 stC
Karamelový se suší nad 120 st C světlý do 120 st a tmavý karamelový do 150stC
Pražený slad,používaný na dobarvování,je bez enzymů a praží se nad 200stC
Nakuřované slady,které se u nás nepoužívají,tu se použije kouř z rašeliny,nebo dubového dřeva.Tento slad se používá pro výrobu Whiskey.
JABRAKA
Co se týče chmelu,samozřejmě má největší věhlas žatecký.Ovšem ekonomie výroby se obrací spíše k extraktům.Chmel obsahuje v podstatě dva druhy organických látek,pryskyřičného charakteru,které určují konečnou chuť piva.Ty se musí získat z chmelu extrakčními metodami při nízkých teplotách ,aby nedošlo k jejich degradaci.Po odpaření extrakčních prostředků se získá medovitá hmota,která se do mladiny přimíchá.Umožní to naprosto přesné nadávkování těchto pryskyřičných látek,vcelku nezávisle na zkušenosti obsluhy.Používání chmele,ať už šišek,nebo granulí,je technologicky zdlouhavější,a je dost závislé na zkušenosti a dodržování technologie.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.