Nejste přihlášen/a.
Zajímala by mě proč vždycky kolem 12 srpna je vidět meterický roj Perseidy?
To že se do zemské atmosféry dostávají "kameny" které tu zanechala kometa při svém průletu je mi jasné,ale nechápu že pokud vím tak kometa zde proletěla před 150 lety a pořád se v naší dráze země nacházejí úlomky ( to už přeci za těch 150 let muselo zmizet ne?) A taky nechápu proč zrovna meteroidy vylétavají z jednoho místa?
No nic, asi Ti nefunguje Google. Takže nebude to třeba tím, že se dostává Země vždy v době Perseidů do oblasti kde poletují kolem Slunce drobné kamínky ( 3 - 10 cm. Viděl jsem před 15 lety i pořádnou potvůrku, co rozřízla oblohu na půl a ještě asi 10 vteřin zůstala svítit. Délka asi 25 stupňů . Ta asi neměla jen 10 cm)? ( píšu to abys to pochopil, tak vyloženě polopatě. ) Za X let, to nebude ve stejnou dobu, ale už s více denní odchylkou, což je zase dáno tím, že Země není pořád na stejném místě, ve stejný den vůči sluneční soustavě..
"Takže nebude to třeba tím, že se dostává Země vždy v době Perseidů do oblasti kde poletují kolem Slunce drobné kamínky"
Ale to sem věděl taky,to si mně moc nevysvětlil.
Není mi jasné,že těch kamínků je tam tolik,že se tam ještě pořád nacházejí. A také mi není jasné,proč vylétávají z jednoho místa. Když přeci putuje planeta vesmírem,tak se meteoroidi nacházejí všude možně v naší dráze,logicky by se tedy měli dostávat do naší atmosféry v různých místech oblohy a ne v jednom bodě.
:D Ale ty pořád nechápeš základní věc, že ty Perseidy nejsou žádným pozůstatkem komety ale pozůstatkem při tvoření sluneční soustavy. Je to zhluk kamenů, takový prstenec, dělící kamenné planety od těch plynných, byly tady, jsou a budou. Proč k nám letí jen malé úlomky má jednoduchý důvod, Země je moc malá na to aby si přitáhla ty velké, za to vděčíme velkýmu Jupiteru, který si k sobě táhne ty opravdu velké kusy..Je to ve stejný den, protože ve stejný den a roční dobu naše planeta míjí tento pás protože dráhy těles nejsou úplně rovné, spíš elipsovité. Tělesa se ovšem ve vesmíru nepohybují jak se jim zachce, sice je může vystřelit gravitační prak od nějakého tělesa ale vždy někde skončí a buď budou nějaké těleso obíhat nebo do něj narazí..Ale většinou mají jasně dané dráhy..A opravdu se Země nepohybuje přesně na stejném místě, pohyb Země se zpomaluje a zdelšuje, vzdalujeme se Slunci a naše planeta taky chladne... Další odpovědi ti poskytne google
Kometa obíhá okolo Slunce po velmi protáhlé dráze. Po té samé dráze obíhá i spousta úlomků komety a ty jsou rozesety po celé dráze komety, nejen v její blízkosti. Země tuto dráhu protíná a tehdy zaznamenáme Perseidy. Všechny úlomky letí stejným směrem a proto se nám zdá, že vycházejí téměř z jednoho bodu - třeba pomůže představa, že na nás ve směru jejich pohybu někdo střílí z brokovnice, pak ty svítící broky taky vycházejí z jednoho bodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.