Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Toxoplasmóza z nedodělaného masa?

Od: nini* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

dnes jsem měla vepřovou krkovici, která byla z části dobře propečená, ale v silnějším kousku z ní při zmáčknutí tekla červená šťáva /na první pohled však vypadal docela propečeně/.

Jsem v 9.tt a docela se obávám toxoplasmózy - bakterie prý hynou při teplotě od 70 stupňů. Je možné, že toto maso takovou teplotou prošlo?

Děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bubble*
hodnocení

0x

Dobrý den, nepletete si to spíš se salmonelózou? Toxoplazmóza je nemoc, většinou přenášená od koček a u lidí není nějak častá. Když bylo maso tepelně upraveno a v případě krkovice se dělalo určitě delší dobu, tak myslím, že se nemáte čeho bát.

pb®

Ne, rozhodně si to paní se salmonelózou neplete. Ta pro plod není nebezpečná, toxoplazmóza ano. Toxoplazmózu sice kočky přenášejí, ale tak, že parazit prodělá pohlavní rozmnožení v těle kočkovitých šelem a infekční vajíčka se líhnou v trusu po jednom až dvou dnech. Člověk se nejsnáz nakazí tak, že pozře něco, na čem tato vajíčka ulpěla. Takže nemyté ovoce a zelenina přímo ze zahrádky, kam kočky kálí. Toxoplazmózou se mohou nakazit všichni teplokrevní živočichové, jen u koček probíhá pohlavní rozmnožení parazita. Pokud však člověk sní nedostatečně tepelně upravené maso nakaženého zvířete, může se také nakazit. Proto se těhotným doporučuje vyhýbat se tepelně neopracovanému masu. Mýt ovoce a zeleninu před požitím, stejně jako si před jídlem umýt ruce a při práci s hlínou nejíst nepít a nekouřit, to patří k základním hygienickým návykm.

A pro zadavatelku: šťáva v mase nemusí znamenat, že bylo syrové. Prase se v prasečáku také nejspíš nenakazí. Pro jistotu si můžete nechat udělat u gynekologa test. Já jsem před těhotenstvím snědla hodně tataráku a setkala se se stovkami koček a jsem negativní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]