Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dnes jsem měla vepřovou krkovici, která byla z části dobře propečená, ale v silnějším kousku z ní při zmáčknutí tekla červená šťáva /na první pohled však vypadal docela propečeně/.
Jsem v 9.tt a docela se obávám toxoplasmózy - bakterie prý hynou při teplotě od 70 stupňů. Je možné, že toto maso takovou teplotou prošlo?
Děkuji.
Dobrý den, nepletete si to spíš se salmonelózou? Toxoplazmóza je nemoc, většinou přenášená od koček a u lidí není nějak častá. Když bylo maso tepelně upraveno a v případě krkovice se dělalo určitě delší dobu, tak myslím, že se nemáte čeho bát.
Ne, rozhodně si to paní se salmonelózou neplete. Ta pro plod není nebezpečná, toxoplazmóza ano. Toxoplazmózu sice kočky přenášejí, ale tak, že parazit prodělá pohlavní rozmnožení v těle kočkovitých šelem a infekční vajíčka se líhnou v trusu po jednom až dvou dnech. Člověk se nejsnáz nakazí tak, že pozře něco, na čem tato vajíčka ulpěla. Takže nemyté ovoce a zelenina přímo ze zahrádky, kam kočky kálí. Toxoplazmózou se mohou nakazit všichni teplokrevní živočichové, jen u koček probíhá pohlavní rozmnožení parazita. Pokud však člověk sní nedostatečně tepelně upravené maso nakaženého zvířete, může se také nakazit. Proto se těhotným doporučuje vyhýbat se tepelně neopracovanému masu. Mýt ovoce a zeleninu před požitím, stejně jako si před jídlem umýt ruce a při práci s hlínou nejíst nepít a nekouřit, to patří k základním hygienickým návykm.
A pro zadavatelku: šťáva v mase nemusí znamenat, že bylo syrové. Prase se v prasečáku také nejspíš nenakazí. Pro jistotu si můžete nechat udělat u gynekologa test. Já jsem před těhotenstvím snědla hodně tataráku a setkala se se stovkami koček a jsem negativní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.