Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tipy pro hledání příbuzných, spolužáků,

Od: iz* odpovědí: 3 změna:

Po několika desítkách let jsem dohledávala spolužáky ze 3 škol.

Jako první krok jsem se "své" třídy pokusila vyhledat na Spolužácích.cz. Když jsem je nenašla, založila jsem je. Spolužáky jsem dále hledala s přidáním ročníku narození (pokud jsem nevěděla, na jakou střední či vysokou školu šli dále studovat) nebo ve třídách příslušných ročníků konkrétních škol.

Jako další krok jsem jejich jméno a příjmení v uvozovkách ("Jméno Příjmení") zadala do vyhledávačů Google.cz a Seznam. cz. Pokud mi k někomu "vyjelo" více výsledků, přidala jsem ročník narození a v případě potřeby jsem z vyhledávání vyloučila irelevantní výrazy (-výraz).

Příklad hledání pro vyhledávače: "Jméno Příjmení" +19xx -povolání -sport -agentura -software

Dalšími kroky pak byla vyhledávání ve Zlatých stránkách, na Facebooku a Linked In, pokračovala jsem Živnostenským rejstříkem (vyhledávání OSVČ) a portálem Justice.cz (vyhledávání podnikatelů neuvedených v Živnostenském rejstříku).

Dva spolužáci se odstěhovali do zahraničí, o jednom jsem věděla, že by měl žít ve Švýcarsku. Použila jsem Google.ch, který mne nasměroval na švýcarský telefonní seznam (obdobu našich Zlatých stránek), v němž jsem spolužáka našla. Kdybych byla spolužáka nenašla v tf. seznamu, pokračovala bych dalšími švýcarskými vyhledávači, katalogy firem, seznamy podnikatelů, ... Toto samozřejmě funguje u českých jmen a příjmení (hledat bez diakritiky). Budete-li hledat spolužáka Bergera v Německu, bude hledání obtížnější.

Další spolužák měl s rodiči odejít také do Švýcarska, ale podle dalších informací by měl žít v Izraeli nebo ve Spojených státech. Ve Švýcarsku se mi jej najít nepodařilo (má německy psané příjmení, takže mi "vyjelo" tolik výsledků, že jsem je nezvládla prověřit). Hledání v Izraeli a v USA jsem vzdala, protože stále ještě neumím dostatečně anglicky.

Při hledání v zahraničí je podle mývh zkušeností výhodnější používat lokální vyhledávače, tedy dát přednost Google.ch před Google.com apod.

O něco obtížnější situace byla u dívek, protože většina z nich změnila příjmení i bydliště. Ovšem většina rodičů zůstala bydlet v původním bydlišti, takže jsem se k dívkám dostala přes jejich rodiče, v některých případech i přes další příbuzné.

Velice dobrou zkušenost jsem udělala s nejrůznějšími úřady. Snad každý, na koho jsem narazila, někdy spolužáky hledal, takže jsem se setkala s velkou vstřícností - na obecních úřadech, na finančním úřadě, dokonce i u vězeňské správy, v níž v dobách našeho studia pracoval vzdálenější příbuzný jednoho spolužáka ...

Z cca 65 "chybějících" spolužáků jsem takto dohledala 49 osob.

Poměrně často se zde někdo pokouší najít nějakou osobu, tak doufám, že můj postup někomu pomůže...

Hledali jste někdo "ztracenou" osobu? Jak jste postupovali, nemáte další tip, který by hledajícím pomohl?

___ PS: Nejsem si jista výběrem porubriky. Jestli jsem nevhodným zařazením příspěvku přidělala adminovi práci, omlouvám se.

doplněno 08.08.12 00:33:

Pro Nojo (7. VIII. 2012 ve 22.25):

Uvádím Facebook, LinkedIn, další sítí by mohlo být MySpace nebo u nás Lidé.cz.

_ Neměl byste někdo další tipy?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jeden tip bych měl...

Pokud znáte jméno, příjmení (i za svobodna) a datum narození (alespoň rok), můžu je zkusit najít.

doplněno 08.08.12 09:07:

Pokud žijí na území republiky a jsou na živu (případně mrtví jen pár let), je velká pravděpodobnost, že je najdu.

Teoreticky jsem schopen je najít i přes příbuzné (manžel(ka), děti), ale opět potřebuji znát základní nacionále, tedy jméno, příjmení, datum (rok) narození.

U častých přijmení (Novák apod.) jsou samozřejmě bližší informace (celé datum narození, místo narození, bydliště v minulosti) výhodou.

dik
09.09.15 12:08

*palec**srdce*

hodnocení

0x

Já hledám příbuzné(dala jsem se do rodokmenu) a můžu vám říct že opravdu jsou někde ochotní(třeba kremačky,některá matrikářka) ale Praha 1 a třeba Benešov to si asi mám trhnout nohou.Díky za příspěvek zkusím to!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]