Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Švestky už pomalu dozrávají, jaké jsou?

Od: viky® odpovědí: 30 změna:

Dobrý den. Broskve už máme otrhané. Švestky pomalu dozrávají. Mám jen dva malé zákrsky, nemají ani 3 metry, ale švestičky mají krásné. Nedá mi to, tady jsou, na podívání. Máte také švestky, co s nimi děláte? Myslím úrodu. Také je sušíte? Jak dlouho? Nějaké švestky půlím a dávám do mrazáku.

Švestky už pomalu dozrávají, jaké jsou?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

Druhý zákrsek

Švestky už pomalu dozrávají, jaké jsou? #2

polinek*
hodnocení

0x

,,tedy já osobně švestky nedávám do mrazáku ..je pak z nich maglajz...raději zavařit.

Ale máte je krásné jak jsou staré ty stromy? A odrůda?

hodnocení

Dobrý den. Když dávám švestky zmrazit, dělám půlky. Zmrazím je na tácku, aby se daly vyndat, dle potřeby po kusech. Na placku, nebo do buchet je dávám zmražené a hned dám péct. Nikdy z nich není bláto. :)

Také v zimě si děláme čerstvé kompoty. Mražené švestky a třešně, čerstvé hrušky a jablka. Nepoznáte, že část ovoce je mražené.

Švestka je normální odrůda, pozdní, nějaká Moravská, to je jediné, co si pamatuji.

hodnocení

0x

Švestky mi zatím dozrávají postupně, takže je zatím stačím kozumovat. Na jídlo je nechávám dozrávat a zbytek asi také zamrazím.

krkovicka*
hodnocení

0x
Prý na moravě mají po švestkách.Ale tomu nevěřím,protože táta co bydlí v Jeseníku se raduje že mu jeho 12ti létá švestka poprvé rodí.Těší se na slivovici a nějakou tu zavareninu.U nas v Praze stále nedozrava.Ale obsypana je dost.Budou koláče a mnamky.
hodnocení

Dobrý den. Slivovici neděláme. Jen se podělíme o nějaké švestičky, protože jich je hodně. Zatím, i když jsou švestky už modré, jsou tvrdé. Výhodu to má, že zrají švestky dlouho a vydrží na stromě.

krkovicka*
06.08.12 04:27
...
Švestky už pomalu dozrávají, jaké jsou? #3
hodnocení

Dobrý den Krkovičko. Moc pěkná úroda,

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den Viky.

Máte opravdu přenádhernou úrodu*palec*. To se hned tak nevidí. Co máte za odrůdu?

Já mám letos švestek málo, stačíme je konzumovat, dávám na buchty, do knedlíků. Loňské přebytky jsem půlené dávala do mrazáku nebo zavařovala v cukrovém nálevu.

doplněno 05.08.12 20:52:

Děkuji za odpověď. Opravdu hezká úroda. Zkusím na jaře také prostříhat, snad to pomůže. Mívám úrodu většinou jen každý druhý rok, jako by strom nabíral sílu.

hodnocení

Dobrý den. Ron, jsou to pozdní švestky, nějaké Moravské. Přesnou odrůdu už nevím. Jsou to normální vysoké švestky, jen je od začátku stříhám, na výšku nejvíce 3 metry. Máme velkou zahradu, kde už švestky byly. Jen na česání, byl potřeba žebřík a to je na nic. Tyto dvě švestičky, mají 8 let, stříhám je od jara, celý rok, každou větvičku na tři očka. Možná proto, mají tak velikou úrodu, každý rok.

Jablka co máme, také stříháme po celý rok, aby bylo co nejvíce sluníčka.

Tak švestička vypadá celá.

doplněno 05.08.12 21:02:

Chtěla jsem zjistit, zda někdo nesuší švestky. Zkoušela jsem sušit půlky švestek, ale nevím, jak poznat, kdy je švestka už suchá.

Švestky už pomalu dozrávají, jaké jsou? #4

Viky - také musím stromky pochválit*palec* Větvičky na tři očka stříháte až po sklizni?*nevi* Já stříhám až po sklizni. Ještě se mi nestalo, abych z mražených švestek měla maglaiz. Část švestek mrazím i s peckami, to aby se lépe balily do tvarohového těsta na knedlíky. Švestky mám raději mražené, zavařené ve skle časem změknou.

hodnocení

Dobrý večer Brunecová. Děkuji za pochvalu. Vaše rada na celé švestky, je vynikající. Vůbec mi to nenapadlo. Přitom meruňky si na knedlíky v mrazáku, nechávám celé. :)

Švestky i jablka stříhám po celý rok, jen jak větvičky trochu vyrostou. Proto jsou švestky od mala, krásně vidět, mají hodně sluníčka a jsou velké. Přitom švestky nijak zvlášť nehnojím, jen na zimu, každý strom dostane Cererit. *cteni*

Stromy stříhám pro své potěšení, odborníci možná napíši, že se to nemá, ale já už na zahradě nechci veliké stromy, které se dají česat, jen ze žebříku.

Mám hrušku, která má asi jeden metr výšky, ale je 3 metry do šířky. Hrušky trhám, a sedím na malé židličce. Také stříhám každou větvičku, po celý rok.

Také mám 1 hrušeň zákrsek. Většinu stromů stříhám hned po sklizni ovoce, ořechy jsme řezali mimo doporučené termíny a jsou v pořádku. Já na podzim hnojím Podzimním hnojením, na jaře Cereritem. Ty mražené celé švestky balím do knedlíků nerozmražené. Zavařované se hůře balí.

ferda60*

Kdy je švestka suchá - na to bude mít asi každý trochu jiný názor.

Otázka možná spíš je, jak vlastně sušit. já jsem je rozpůlil a dal do elektrické trouby na pekáč (smalt), troubu zapnul na "1" a dvířka nechal jen mírně pootevřená aby se sušilo ale teplo příliš neutíkalo ven. Takhle se dají usušit až do stavu, kdy jsou úpně tvrdé. To ale nutné není. Časem totiž, podle vlhkosti prostředí ve kterém jsou skladovány, opět zvlhnou a změknou.

Zdá se tedy, že intenzivní sušení je vhodné jen na začátku procesu, a to hlavně proto, aby ovoce nezačalo plesnivět nebo hnít, když se dostane do stavu kdy je ještě pružné(jako gumoví hadi) ale povrch už má oschlý, dá se proces zpomalit a sušit jen na vzduchu. Až se potom začne zdát, že už jsou švestky dostatečně tuhé, dávám je do papírového sáčku do komory. Časem tak úplně vyrovnají svou vlhkost s prostředím, ve kterém jsou skladovány. Na Vysočině jsou měkké tak akorát ke konzumaci, kdežto v Praze ztvrdnou na kost.

Dobrá je také marmeláda - soused mi poradil před vařením švestky rozemlít na masovém mlýnku (samozřejmě bez pecek - pozn. pro rejpaly), když vařením zhoustnou přidá se cukr a za tepla se plní do sklenic (kupodivu neprasknou) které ihned uzavíráme. Nemusí se tak sterilizovat.

hodnocení

Dobré ráno Ferdo. Děkuji za vysvětlení. Já mám na sušení zeleniny a hub sušičku. Dokoupila jsem si podnosy a najednou mohu sušit 7 podnosů zeleniny, ovoce apod. Výhoda je, moc to nehučí, má to odvětrání, může to běžet celou noc i den. Zelenina je bez problémů, jen švestky mi při sušení, připadají moc měkké. Mám strach, aby švestky nechytly plíseň.

hodnocení

0x

Mám chalupu na severu Čech v mrazové kotlině. Letos zmrzly všechny třešně, višně i švestky. Mám švestky vypěstované z odkopků, ale stromy jsou už staré a liísty jsou napadeny nějakou houbovou chorobou - vyrůstají na nich takové hnědé sloupečky a listy se kroutí. Koruny prosychají a vypadá to, že budu muset ty stromy porazit. Při tom, když byly mladé, tak měly zejména v horních patrech na mladých větvích velmi chutné a docela velké švestky. Potřeboval bych poradit zdali mám zase vypěstovat nové stromy z odkopků nebo koupit nějakou vhodnou odrůdu do našeho kraje. Moravské odrůdy by asi tady nešly, je zde chladněji a vlhčeji.

hodnocení

Dobrý den Alois. Zahradu máme velkou, před lety jsme nasadili ovocné stromy od každého druhu. Po čase, stromy byly velké, vysoké a když nebyl čas řezat, ovoce bylo čím dál méně a nekvalitní.

Nasadili jsme nové druhy stromů, ale stříháním je udržujeme na přijatelné velikosti, pro nás. Proč Vám to píši. Určitě je lepší si koupit kvalitní švestku, která se pěstuje a prodává u Vás, ve Vaší lokalitě. Druhá důležitá věc,( z mého pohledu) je pravidelné stříhání, švestky potřebují, jako meruňky a broskve, čerstvé dřevo, aby bylo ovoce.

Když si švestku budete pěstovat malou, do 3 metrů vysokou, tak Vám bude stačit jeden strom a budete mít úrody, pro celou rodinu. I u nás v květnu mrzne, tak malé stromy, můžete při mrazech, zachránit. Já to tak dělám. Letos, to byl starý ubrus, který zachránil, švestku před mrazem. Když chci plody, musím něco obětovat.

Je to jen můj názor, nejsem odborník, jen pěstitel a občas, velký výzkumník.

doplněno 06.08.12 19:15:

Tak vypadá stromek švestky, když nemá listy.

Švestky už pomalu dozrávají, jaké jsou? #5

Díky za radu, hned zítra jdu stromy zmlazovat.:))

hodnocení

Pozor, vaše stromy, nemají plody? První sklidit ovoce a pak dělat radikální řezy. Celý rok stříhám, jen nové přírustky, slabé větvičky na 3 očka. Každou ránu, zamazat, aby se brzo zahojila. Přeji hodně úspěchu.

Já dnes otrhala zbytek švestek, tak zítra budu stříhat a řezat. Foto stromu bez listí*palec*

hodnocení

První stromek švestky sklizen. Váha 15 kg, celkem 502 kusů. Nepočítám spadlé na zem. Druhé foto, je pár švestek z druhého stromu, ten ještě není na trhání. Tam jsou švestky větší, ale bude jich méně.

doplněno 09.08.12 02:21:

Výhoda je, že trhání bylo ze země. Nebylo potřeba žádného žebříku.

Švestky už pomalu dozrávají, jaké jsou? #6

hodnocení

Švestky z druhého stromku.

Švestky už pomalu dozrávají, jaké jsou? #7

krkovicka*
hodnocení

0x
Dobrý den.Ještě jednou se vracím s fotkou.Dnes bude kolac.Ty jsou!
Švestky už pomalu dozrávají, jaké jsou? #8

Teda, Viky, TY JSOU! Napište mi prosím, kde přesně bydlíte, jak vysoký plot máte a zda u vás v noci svítí veřejné osvětlení.*smich*

Jej, až pozdě jsem si všmla, že už je sklizeno. Zase jsem přišla pozdě!;) Jaga.

hodnocení

Dobrý den Jaguško! Ještě není pozdě, je sklizen, jen jeden stromek švestek. ;)

Ten druhý stromek, dozrává později, švestky jsou větší, ale bude jich méně. *uf*

Plot má 2 metry, světlo svítí, pejskové hlídají, na švestky by nikdo nešel, na broskve, ano. *cert*

Tady je stromek. Viky.

Švestky už pomalu dozrávají, jaké jsou? #9
hodnocení

Švestičky na stromě.

Švestky už pomalu dozrávají, jaké jsou? #10

hodnocení

Dobrý den, Krkovičko. Máte krásné švestky, na koláč jedna báseň. Dobrou chuť! *palec*

Také dělám metýnku, to je podle prababičky manžela. Těsto na buchty se nedělá tak husté, roztáhne se na plech, tvaroh ( s vajíčkem a vanilkovým cukrem), na to švestky, drobenka. Rychlá, dobrá mňamka, velké množství.

Jeden stromek švestky už mám sklizen, druhý stromek švestky, je pozdější odrůda a letos nechce dozrát, je málo sluníčka. Švestky jen rostou a rostou. Utrhla jsem také dnes, dvě švestky a tady jsou.

Švestky už pomalu dozrávají, jaké jsou? #11

jokec
hodnocení

0x

Njn, letos na moravě nebudou švestky :(. Ať si klidně tata řika co chce :).

krkovicka*
Tak tak...ale kdybych je na vlastní oči neviděla nebudu tady psát nesmysly...

lulicoll
hodnocení

0x

Dobry den, máte opravdu nádherné ty švestky. Před 5 jsem je viděla na jedné zahradě prvně a od té doby hledám odrůdu. Prozradíte nám, kde jste se kupovala? Jakou váhu má přibližně švestka?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]