Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výživné

Od: miro* odpovědí: 2 změna:

Vážení

Děkuji Vám za odpověď ,která mě uklidnila.Pro vaší informaci musím napsat ,že to byl byt od mé mámy ,která vlastnila tento byt.Bratr bydlel různě ,podle toho, kde byl zaměstnán ,na různých pomocných pracech.Až jednou se ocitl v azylovém domě poblíž bydliště .Toto se dozvěděla moje máma a pozvala jej ,ať bydlí u nás.Myslím že to byla její největší chyba a od té doby, toho vždy litovala .Měla 84 let a letos v lednu zemřela .Já jsem koupil tento byt ,když město prodávalo byty nájemníkům v roce 2000.Máma byla už nemocná ,jak je to u takto starých lidí a proto jsem se o ní musel starat ,protože už špatně chodila ,měla velkou sklerózu a už jsem nestačil na různé intimní věci ,tak jednou týdně přišla sestra mi pomáhat.

Co se týče bratra ,tak se nezajímal o nic ,jenom vozíl a nosil domů a do našeho vchodu ,kde bydlí 6 rodin, tak tam vozil různé věci z popelnic ,jídlo z popelnic .Doma měl postel v kuchyni.Byt má 2 pokoje ,takže to jinak nešlo .Odvezli jsme ze sousedy 20 metráků odpadů ze sklepů ,a ještě jsem musel platit na skládkách 2000 kč,pak ještě hodně metráků po sběrnách v městě a stále musíme vyprazdňovat různé skrýše po bytě a po domě.Co se týče hygiény ,tak se nemyje ,pry se zítra zase ušpiní ,neuklízí nádobí ,jelikož jak říká ,proč to uklízet vždyˇt to budu zítra zase používat, stravuje se sám ,stejně je to s oblečením ,spát chodí v tom co přišel z práce ,nebo co dělá, nevím .Když mu řeknu ,že nemá ty odpadky nosit domů ,tak řekne že to potřebuje a konec.Ve sklepech mi pomáhají vytěsňovat a vyprázdňovat prostory sousedéa vynášíme odpadky do popelnic a i jinde do sběren. Doma bych se musel bít a používat násilí ,abych se těch věcí zbavil a na to nemám povahu ani postavu.Od sociálky bere 3200kč.

Co se týče klíčů ,tak ty už ztratil 3 krát a vždycky mě máma požádala ,ať to zařídím ,tak jsem musel 3 krát kupovat nový zámek a klíče /,jelikož nevím kde to ztratil /.Nyní nemá klíče, neboťje zase ztratil, tak jsem mu řekl ,že když klíče ztratil, tak má koupit nový zámek a klíče ,já to vyměním a bude mít klíč.Neudělal to takže teď mu otvírám dveře já.

Je vlastně nemocný agresivní trpí epilepsíí a já nevím co dělat, když ani lékař si asi neví rady,a ani nedochází do ordinace ,léky mu nosila máma ,jak ještě mohla ,stejně je nepoužíval a pak jak jsem se musel starat o mámu já ,tak jsem léky pro bratra bral já ,ale výsledek byl stejný,nepoužíval je .

Lékař napsal

výše jmenovaný u mne v eviodencí s oligofrenií,s občasnými výskyty agresivity ,sbíráním starých věcí ,anamnestický ještě epi GM ,nyní již déle bez paroxysmu,abusus etanolu.V případě agresivity ve spolupráci s policii ad PL.

Nevím co tam je přesně napsané ,ale já nejsem lékař ,takže myslím ,že to je věc odborníků ,a proto mě mohlo naštvat ,když jsem se dozvěděl ,že se budu muset o něj starat sám,když teď máma zemřela .

Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

doplnit odpověď
hodnocení

0x

Na jedné straně téže mince je muset a na druhé chtít. Asi není jednoduché postiženého bratra vystěhovat / vyhodit na ulici.
Docela by mě zajímalo, odkud máš to, že bys musel se o něj postarat?
Je jasné, že když snáší do domu odpadky, tak to je problém, ale je klika, že ti nevyčítal, že jsi mu je ukradl :). Ale jestli se chová jako klient azylového domu, pak je obtížné po tobě chtít, abys ho měl v bytě - (pokud si z bytu nechceš udělat něco podobného) ;). (Pokud to jde*nevi*) zkus mu nejak celou věc vysvětlit a postavit nějakou podmínku - jako jestli nebude udržovat životní úroveň / osobní hygienu (jako ty), že ho ... příště do bytu nepustíš. No a záleží na tobě, jak se zachováš, když příjde - jestli ho pustíš - nebo ne. ... počítej s problémy. Mějte se rádi :D

šťastná*
doplnit odpověď
hodnocení

0x

Miro! Váš bratr trpí pravděpodobně střední formou mentální retardace s přidruženými onemocněními. Tzn., že bratr není schopen se chovat a jednat tak, jak se všeobecně očekává od dospělého člověka. Je to v podstatě velké dítě! Za své chování nemůže. Při správném vedení a pomoci ho však lze zkorigovat. Nesouhlasím s tím, že bratrova nemoc je pouze věc odborníků. Je to především i záležitost Vaše a Vaší rodiny! Kdo jiný by mu měl pomoci, když ne jeho nejbližší! Při úzké spolupráci rodiny a odborníků lze situaci Vašeho bratra celkem úspěšně řešit jak ke spokojenosti jeho, tak i ke spokojenosti Vaší a jeho okolí. Chápu, že za současné sociální situace Vašeho bratra Vás naštvalo, když jste se dozvěděl, že se budete muset o bratra starat sám. A chápu zároveň i obavy o to, že ho budete muset živit.

K řešení Vaší a bratrovy situace navrhuji alespon několik zásadních věcí. V každém případě to bude chtít Vaši osobní angažovanost nebo angažovanost jiné blízké osoby. Bez pomoci to ale nepůjde. Váš bratr není schopen sám svou situaci řešit. Nehledě na to, že si ani neuvědomuje, že s ním není něco v pořádku. Musíte se však obrnit trpělivostí, bude to běh na dlouhou trať. Výsledek však bude stát za to.

Bratrův zdravotní stav lze zlepšit v některých projevech léky. Ty však musí brát pravidelně. Je tedy nutné zajistit nejen pravidelný přísun potřebných léků, ale i to, aby je bratr pravidelně užíval. V tomto případě je nutná vzájemná spolupráce Vaše, Vašeho bratra a jeho ošetřujícího lékaře (psychiatra).

Bratrovu sociální situaci lze vylepšit využitím uplatnění jeho nároku na invalidní důchod, na příspěvek na péči, a na jiné finanční či sociální výhody, na které by mohl mít vzhledem ke svému mentálnímu postižení nárok. Vše podléhá odbornému posouzení jeho zdravotního stavu posudkovým lékařem. Stanovení bratrovy diagnózy a přidružených onemocnění a určení míry jeho závislosti je kromě jiného důležité nejen pro samotné přiznání nároků, ale i pro jejich výši. Poradit by Vám měli především na odboru sociálních věcí obecního, obvodního či městského úřadu v místě bydliště. Na většině odborů mají odborníky a speciální pracoviště pro zdravotně postižené. Zajímat by Vás měly především odpovědi na otázky: jak vyřidit invalidní důchod, jak vyřídit příspěvek na péči, má bratr nárok i na jiné příspěvky a výhody sociální péče vzhledem ke zdravotnímu stavu (např. mimořádné výhody - ZTP), jak omezit (nebo zbavit) bratra - samozřejmě v jeho zájmu - ve způsobilosti k právním úkonům, a jak mu stanovit opatrovníka? Sociální pracovníci by Vás měli informovat, poradit Vám a příp. i pomoci.

Jestliže se Vám podaří společně vyřešit výše popsané záležitosti, věřím, že zásadně ubude většina problémů, které s bratrem máte. Pokud Vám bude i přesto zatěžko s bratrem i nadále žít, existuje zde možnost zajistit mu náhradní chráněné bydlení nebo jeho umístění do ústavu sociální péče. To bych však brala jako krajní možnost. Pamatujte: Vy a Vaši sourozenci jste jeho nejbližší! A on Vám důvěřuje! Přeji Vám všem hodně štěstí!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]