Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektra box je to podvod?

Od: everyman odpovědí: 28 změna:

Dobrý den,

Znáte někdo co je elektrabox? Nabízí ho podomní prodejci z firmy Saving Point z Jablonce nad Nisou. Údajně má snížit spotřebu energie v domácnosti tím, že kompenzuje jalový výkon.

Myslíte si, že je to podvod? Firma je nová.

elektrabox.cz/...

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

robin1*
hodnocení

2x

Rostu jenom při představě*cert*, že si mám nezávazně objednat něco ao čem nevím kolik to stojí*cert*, a modré světýlko indikující nízký tarif a zaručující úsporu až 63 % mně dovádí k šílenství*cert*.

Ten obchoďák mi zazvonit u dveří tak nedožije rána*cert*

davidvozenilek*

Dobrý den,

cenu za zařízení ELEKTRA box samozřejmě Autorizovaní prodejci sdělují společně s prezentací produktu. A pokud cituji, "modré světýlko indikující nízký tarif a zaručujícíúsporu až 63 % mně dovádí k šílenství", mě to za Vás upřímně mrzí, protože to tak je. Princip je popsán na elektrabox.cz/...

A pokud si objektivně srovnáte rozdíl cen vysokého a nízkého tarifu u nejběžněji používané sazby Akumulace 8 (D25d), je skutečně rozdíl cca 63%. Více na elektrabox.cz/...

David Voženílek, výkonný ředitel SAVING POINT, a.s.

martinhajek*
hodnocení

2x
To vyrábí stejná firma jako ATOMSTOP - filtr na jadernou elektřinu, ne :)?
V jeho návodu bylo prý dokonce uvedeno:
"Náš výrobek rozezná elektřinu z jaderných elektráren a vrátí (!) jí zpět výrobci". Taky to mělo LED která se rozblikala vždy, když šla do zásuvky "špatná" elektřina.
solenza*

A že to nenabízejí rakušákům. *smich*

martinhajek*
No třeba proto, že si možná jalovinu pletou s jalovicí a ty netřeba korigovat - jsou jich plné Alpy :-D

mowla*
hodnocení

1x

Na dané stránce není o funkci ´zařízení´ v podstatě nic - jen obecné kecy o elektrice (v zásadě pravdivé, což o to).

Osobně se domnívám, že jde o podobně účinné zařízení, jako magnety na palivovém potrubí auta (snížení spotřeby) či na vodovodu (změkčování vody). Zařízení, jež účinně vysaje obolus z kapsy důvěřivého naivy...

;)

BTW - problémem jalového výkonu se už hezkých pár desetiletí zabývají všichni majitelé elektráren a elektrorozvodných sítí - s větším či menším úspěchem, nikdo z nich ale takovouto zázračnou krabičku nevymyslel...

doplněno 18.07.12 21:00:

To Robin1: Já bych ho to nechal předvést... *haha*

davidvozenilek*

To máte pravdu, cituji "problémem jalového výkonu se už hezkých pár desetiletí zabývají všichni majitelé elektráren a elektrorozvodných sítí", ale dovolil bych si Vás doplnit, tento úkol předává na odběratele (zákazníky), protože distributor elektrické energie zadal parametry tzv. kompenzaci účiníku v hodnotě 0,95 _ 1, a pokud tuto hodnotu překročí pod nebo nad, tak zaplatí pokutu (primární důvod).

Proto větší odběratelé (firmy) investují do kompenzace jalové složky proudu a distributoři jsou "spokojení", protože jim v elektrické síti nedochází k tak častým poruchám a výpadkům, které by to způsobovalo.

U domácností nevzniká díky výrazně nižším individuelním spotřebám a časovému rozsahu během 24 hodin/den tak vysoké riziko poruch pro distributora, a proto bych tady uvedl ještě jeden argument - kdyby velké energetické společnosti masově instalovali podobné zařízení, bylo by to pro ně kontraproduktivní, protože kompenzací účiníku docílíte efektivnějšího využívat elektrickou energie (snížení spotřeby energie), ale i snížení teploty elektrických vodičů, snížení nákladů na opravy a údržbu spotřebičů a elektroinstalace.

ferda60*
hodnocení

1x

Tak co by to mohlo být ve skutečnosti.

Bude to zřejmě krabička, ve které je umístěn kondenzátor (indikaci NT modrou LED ponechme stranou) a principiálně by tedy funkční být měla. Ovšem - prodejce v popisu decentně zamlčuje to, že elektroměr měří pouze příkon činný. Jalová složka příkonu se tak projeví ve ztrátách jen tím, co se ztratí ve vodičích při její cestě tam a zpátky. Na bytový rozvod tak připadá jen minimum těchto ztrát, nehledě na to, že každá kompenzace by měla být pro každý spotřebič (který ji potřebuje) "vyladěna" správnou velikostí kompenzačního kondenzátoru (*). při použití univerzální "krabičky" tak může paradoxně nastat situace, kdy je "překompenzováno" a jalový proud opět vzniká.

Většina elektroniky se spínanými zdroji ale ani kompenzovat takhle nejde.

(*) - zářivková svítidla s předřadníkem - tlumivkou mívají kompenzační kondenzátor již vestavěn. Je to důležité hlavně pro jejich hromadné použití, jednotlivý kus používaný navíc jen občas v domácnosti se prakticky obejde bez něj.

Jalová energie se bude v distribučních sítích prohánět i nadále, ať už si někdo koupí "krabičku" nebo ne. Ztráty svorně zaplatíme všichni, kdo jsme připojeni.

Cenu jsem tam nějak nezahlédl, ale při pomyšlení, kolika lidem to odlehčí peněženku, je až smutno.

doplněno 18.07.12 23:26:

Za tu cenu bych nakoupil svíčky. Úspora elektřiny je 100% a to zcela jistá *smich*.

davidvozenilek*

Dobrý den,

děkujeme za věcné poznámky.

Nicméně, cituji "prodejce v popisu decentně zamlčuje to, že elektroměr měří pouze příkon činný," veřejně známou informací je, ale málo zákazníků ví, že běžné elektroměry co distributor instaluje v domácnostech (byt a RD) neměří jalovou složky proudu, protože to jejich funkce neumožňuje. Ale samozřejmě u indukčních spotřebičů (ne světelné a tepelné spotřebiče) jalová složka proudu vzniká i v domácnostech, a proto jsou tam obě (činná i jalová), ale domácí elektroměr jí nerozpozná (nezměří).

opredat
hodnocení

0x

Jalova slozka nemusi domacnosti zajimat.

everyman
hodnocení

Děkuji za odpověď. Co říkáte na součástku Elektrabox, chtějí za to cca 3000,- a připojí se na pojistky?

davidvozenilek*

Záleží na úhlu pohledu. Pravdou je, že běžné elektroměry co distributor instaluje v domácnostech (byt a RD) neměří jalovou složky proudu, protože to jejich funkce neumožňuje.

Ale samozřejmě u indukčních spotřebičů jalová složka proudu vzniká i v domácnostech. ELEKTRA box dokáže detekovat tyto ztráty a tím se docílí efektivnějšího využití již zakoupené elektrické energie.

zabu
hodnocení

0x

K posunu fáze dochází jen na indukční zátěži. Tedy v domácnosti motory. Nikdy ne na odporové zátěži, jako jsou žárovky, el. trouba, boiler na ohřev vody apod. Samostatnou kapitolou jsou úsporky. O těch tu někdo výše už psal.

No a teď si porovnejte celkovou spotřebu na indukční zátěži, tedy motorů ve vysavači, mixeru, motor v mikrovlnce, lednice, s ostatní odporovou zátěží. Trouba, žárovky, boiler na teplou vodu nebo el. průtokáč. Ten poměr Vám vyjde tak 1:10, spíš 1:20.

No a pak už si z toho odběru spočítejte úsporu a návratnost.

Podle mě to sice funguje,ale návratnost nejspíš vyjde na řadu let, a kdoví, jak dlouho ty kondy v tom kompenzátoru vydrží.

třeba se dají zapojovat paralelně a pak se jejich účinek sčítá . . . :-D

praivo*

A co zátěž kapacitní (spínané zdroje)?

zabu

Kapacitní zátěž neroztočí elektroměr. Ale platí to jen u starých mechanických elektroměrů. Kdo nevěří, ať si to zkusí.

hdo

Souhlas. Kondy vyschnou. Na značkách (blue) nemusíte být doma (RHDO?). Sinusoida (+ - ) platí:)

hp*
hodnocení

0x

Ahoj. Jako elektrikář mohu jen konstatovat. Větší blbost jsem neslyšel. Jediná rada - pořádná hůl do ruky když se takový "obchodník" ukáže ve dveřích. Kompezovat popř.překompezovat bytovou přípojku to nemá vliv na elektroměr a už vůbec ne na nějaké úspory. Zdravím

takjan*

Je to podvod!

praivo*
hodnocení

0x

Mimochodem, ta blbost nejen že nešetří vůbec nic, ale LEDka a její rezistor uvnitř se nenapájí samy -> ještě energii "žere":D

ladaadal*
hodnocení

0x

Páni, asi začnu po domech prodávat perpetum mobille. Stačí tvrdit, že díky mé krabici budete platit polovic a ještě vám třetinu vrátí za tu druhou ušetřenou půlku. Nechával bych to tak za 8-10 tisíc s osmiletou zárukou.

Jinak když už si poradili s jalovým výkonem, neměli by něco na březí? Ten je myslím mnohem dražší*smich*

davidvozenilek*
hodnocení

0x

Dobrý den,

zařízení ELEKTRA box svou funkcí dokáže nejen efektivněji využívat elektrickou energii (snížit spotřebu energie), ale i snižovat teplotu elektrických vodičů, snížit náklady na opravy a údržbu spotřebičů a elektroinstalace.

doplněno 10.08.12 16:37:

Ještě bych rád vyzval všechny diskutující, zvláště ty, kteří mají pochybnosti, aby navštívili stránky www.elektrabox.cz, kde mohou své názory konfrontovat s odborníkem na online chatu. Případně mi můžete napsat i mail na david.vozenilek@savingpoint.cz. Nebráním se jakékoliv věcné diskusi a rád zodpovím vaše dotazy.

praivo*

Spíš než tohle bych radši uvítal nějaký důkaz toho, že uvnitř není jen kondenzátor, odpor a LEDka, popř. nějaký obvod na jejich periodivcké spínání.

Píšete sice, že zažízení kompenzuje jalový proud, ale také to, že elektroměr měří jen proud činný - to znamená, že i kdyby to fungovalo, tak by se sice snížilo namáhání přenosové soustavy, ale vliv na účet za elektřinu by byl i tak nulový...!

doplněno 10.08.12 21:09:

A náklady na opravy a údržbu spotřebičů to nemá jak snižovat. Ty jsou dané kvalitou zařízení (které má třeba snést kolísání napětí v určitém rozmezí (myslím, že 10 %), vydržet určité množství nečistot atd.) a způsobem, jakým s nimi uživatel zachází.

Popište své zařízení tady a/nebo tady a pokud všichni potvrdí funkčnost, pak možná uvěřím. Ale jistě budou chtít nějaká měření a důkazy o velikosti jalového proudu.

mowla*

Dobrý den, pane řediteli,

víte - já, kdybych byl ředitelem Spojených mrváren a hnojišť, a.s., také bych na on-line chatu či v mailové komunikaci obhajoval účinnost a jedinečnost sra*ek prodávaných SMH a.s... Samozřejmě s akcentem na bezvýhradnou nutnost jejich používání ve všech domácnostech a té Vaší obzvláště.

Takto musím konstatovat, že ani po Vašich vstupech do této diskuse se můj náhled na zařízení zvané "ELEKTRA box" nezměnil...

A vycházím právě z webu, který zmiňujete a Vaší komunikace zde - obecné marketingové kecy doplněné o pravdy a polopravdy - ale k jinému předmětu hovoru... Jo - akorát mi chybí tisíce děkovných dopisů...

*haha*

zdenekr

Dobrý den, můžete prosím doložit nějaké relevantní reference, atesty zkušeben, strojírenského ústavu apod?

Děkuji

Tak jsem ty zmíněné stránky navštívil a moje pochybnosti se po jejich zhlédnutí spíš zvětšily (opravdu už chybí jen ty kýmsi zmiňované "tisíce děkovných dopisů"). S "odborníkem" jsem na nich ovšem nediskutoval, mám na to svůj názor (jak tu už asi skoro každý ví, elektrika byla mnoho let mým živobytím a koníčkem). Pokud se pletu, čekám nějaké konkrétní údaje (nikoliv nic neříkající tlachy).

nevim*
hodnocení

0x

Me se osvedcily obycejne kondenzatory cca 4-20MF /400V zapojene na kazdou fazi k el motorum paralelne k vypinaci.Je to odskousene klestakem, Nadarmo to nemaji v kazdem transformatoru, ci v rozvodne. ve vetsim provedeni...

takjan*

Ano, klesl jalový proud a zátěž přívodu. Ale elektroměr to nepoznal (obyčejný)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]