Nejste přihlášen/a.
Moc prosím o radu.. Mám mámu, která pije od mých cca 12 let (teď je mi 28, ale žijeme s rodiči v jednom domě.) Léčit se byla 4krát, pokaždé bez většího úspěchu.. Kdykoliv je nějaká větší "akce", tak to zákonitě "zazdí".. (moje svatba, porod, maturita, Vánoce, oslavy...) Když ujela párkrát za měsíc, tak to šlo (jako střízlivá je super žena i máma), ale poslední půl rok se začal zase zhoršovat.. Za poslední dva měsíce (60 dní) byla opilá 46krát! (stadndardně má i přes 4 promile, třese se jak ratlík,občas upadne a má pak modřiny, či monokly..) Do práce nechodí, je už třetí týden v neschopnosti (díky alkoholu), hrozí jí vyhazov.. Mů táta je nejlepší chlap na světě, co si zaslouží svatozář.. Pomáhá jí celý život jak jen může.. Ale teď už si fakt nevíme rady nikdo.. (O ostudě na malé vesnici ani nemluvím...) O léčebně nechce ani slyšet.. A bez jejího souhlasu jsme bezradní.. Co s tím? Poradíte někdo? Máte s tím nějaké zkušenosti? Blíží se sestry svatba, jsme přesvědčeni o tom, že ani na tu nebude schopná jít.. S manželem máme dvě děti (3 a 10 let).. Je to fakt kříž, být s ní pod jednou střechou, když má zrovna "své dny".. Ale nemáme takové finance, abychom se upsali na 30 let hypotékou a odstěhovali se pryč.. Chceme jí všichni pomoct, ale když nechce ona, jde to těžko..
Prosím poraďte... Děkuji.
Tak matinku teď vyhodili z práce na paragraf, hrubé porušení kázně, nasekala v poslední době 5 Áček, tak jsem zvědavá, co se teď bude dál dít... Léčba je nevyhnutelná! Horší je, že i kdyby na ní šla, tak práci po padesátce a s paragrafem asi potom bude shánět horko těžko... :-/
Máte s tím prosím někdo zkušenosti? Je možné, že člověk s paragrafem práci najde? Díky za odpověď...
Po dobrém to nepůjde. Nechte jí klesnou na dno a dejte od ní ruce pryč. Po čase se bude chtít léčit sama. Jen předtím pádem zajistěte, aby nenaděla dluhy.
Dluhy asi nehrozí, a to klesnutí na dno asi nebude dlouho trvat... (z jedné práce už jí ale vyhodili a ani to s ní nehlo, aby se šla léčit...) Je zásadně proti.. Prý už se nechce psychicky vracet k tomu, jaké měla dětství, manželství, problémy, vykládat to psycholožce, jiným lidem, psát si to vše do deníčku, atd... Je jí 50 let, novou práci si bude shánět velmi těžko (teď jí má v místě bydliště) .. Máme obavu, aby se pak neuchlastala uplně... :-/ (bylo období, kdy měla z pití i halucinace...)
Nezávidím, spíše vás obdivuji, že máte takovou výdrž. Kde bere máma peníze na chlast? Zásadně jí odstřihnout od financí a pokud něco prodá, půjčí si, ožere se, tak nechat odvézt na záchytku. Třeba 3 x do týdne. I kdybych si měla vymyslet, že je agresívní. Doma jí zásadně ignorovat, pokud má ve vás oporu, střechu nad hlavou a co jíst, nic s ní nenaděláte. Moc jsem vám nepomohla, ale sama víte, že NĚCO udělat musíte. Už jen pro své děti, aby babičku takto nevídaly. Nepomohl by obvodní lékař?
Děkuji.. Kde bere peníze? Ani nevím, taťka posbíral po domě co mohl, ale stejně asi někde něco našla, nebo si schovala peníze ještě za střízliva a bere si z toho.. Klíče od auta jsme jí taky sebrali, ale chodí si občas do krámu, (nebo jí musí někdo občas něco přinést...?), chůze od strany ke straně s monokly pod okem, no fakt super pohled.. Ale spíše je doma, nechodí moc ven, je to výjimka, (agresivní už také moc není), spíše jen leží, nebo žebrá o pivo, víno, atd., takže záchytka taky nevím, jak by šla využít...? Ta asi může zasáhnout jen někde venku, ne?
Moje rodina jí doma ignoruje.. U táty je to horší, když do Vás někdo takový hustí 20 krát za minutu, ať jí přinesete pivo, nebo telefonuje 10 krát za půl hodiny do práce, tak to dost dobře ignorovat nelze... Je to šílené! Ale máte pravdu, oporu má i tak dost velkou, střechu nad hlavou, jídlo taky, takže tudy asi cesta nebude... Musíme na ní jinak.. Obvoďák, tomu když řekne že chce neschopenku, že je na tom psychicky špatně, tak jí dostane.. Jen ho využívá, ale on jí to stejně napíše.. Místo aby řekl, ne ne ne.. Možná že by se pak sebrala a do té práce by šla.. Takhle má oficiální chlastací prázdniny... :-/
S žádostí o rozvod to fungovalo dříve, teď to s ní ani nehne.. Když jí nedá ani kapku, tak umře.. Když máte po rádnu 4 promile v krvi, tak byste se z toho vyklepával těžko... S tím obvoďákem ale souhlasím, samotnou mě ten jeho přístup pěkně štve!
Odvézt na záchytku 3x do týdne jako řešení finančních nákladů na alkohol? Tak to nevim, třeba v Kroměříži vyjde noc na záchytce na 9000,-, seš v tom za 100.000,- za měsíc ani nemrkneš - ale nevim odkud paní je.
Dobře, navrhnu svoje řešení, který většina lidí neschválí, ale u mě pomohlo. Přejít na trávu.. Je to trochu z bláta do louže, ale trávou se dá sjíždět i bez kouření, peněz to stojí zlomek, což zdraví v podstatě neškodí a pití to může jedině omezit - jen můj skromný názor z osobní zkušenosti. A teď jsem v pohodě fungující člověk, mám dobrou práci a když mi někdo nabídne panáka, tak si nedám
Je to zajímavé řešení, ale nevím, jestli bychom do toho šli.. Mně je skoro třicet a nikdy jsem nezkusila ani jointa.. ani jsem neměla možnost se k tomu dostat.. Možná jste výjimka potvrzující pravidlo.. Nevím, jestli tento "přechod" vyjde ve většině případů jako u Vás... Ale Vás obdivuji, že jste to dokázal porazit.
Já myslím, že v takovém stavu už člověk nevidí nic jiného než závislost.. Tzn. vstane a hned potřebuje chlast, je mu jedno co se děje okolo, nějaká rodina atd..
Alkoholik je nemocný člověk, ten asi moc nepřemýšlí o tom, jestli je důležitější chlast nebo rodina, když tu svou drogu potřebuje... Odstěhování zvažujeme, už jsem podnikla nějaké kroky k tomu, aby to šlo co nejdříve, ale zase bych byla nerada otrokem, co vydělává jen na nájem a jiné výdaje, chodí do dvou prací a na rodinu tím pádem skoro nemá čas...
Myslim si,že vasi mame uz neni pomoci,ten kdo byl uz 4krat v odmastovne a nepomohlo mu to,tak je to konec a tuplem,kdyz sama NECHCE,jste v pekny pasti,keci toho druhu at se sama rozhodne,jestli vy,muz,vnoucata jsou k hov-kdo to nezazil,tak nevi vo co gou,ja to zazil a ted vubec nepiju,a vite jak se to stalo-diky tomu,ze sem zacal brat silny leky na zada,nemocny plotynky,cpu se tramalem,je ze me fetak,ale ne uz alkoholik,tak si myslim,ze by u vas nebylo od veci jak vyse navrhoval tu marihuanu,a zajit za obvodakem a radit se s nim,vase mama se SAMA z tech sracek nedostane a kdyz TO nebude mit,tak se klidne zabije,verte mi,to je droga jako kazda jina a pro ni nemocny clovek,udela cokoliv a vase matka je moc nemocna,tak to musite brat,pomoct ji a ne ji trestat ,ja na vasem miste to resil pres doktory,vsechno jim rict,a neni boha aby vam nekdo nepomohl,zlomte vaz a hodne sily
Měli jsme alkoholika v rodině, takže chápu, že řešení není snadné. Bohužel si myslím, že dokud ten člověk nemá opravdový důvod skončit, tak neskončí nikdy. Tím, že žije v rodině, která se o ní stará, tak ona opravdu nemá důvod přestat. Má alkohol, který jí někdo z vás musí přece platit (pokud nemá dost vlastních peněz a není schopná si toto nakupovat sama), má péči od vás když je jí hodně zle a nic víc nepotřebuje. Abych pravdu řekla, jsem skeptik a myslím si, že to dopadne podobně, jako to dopadlo s tím člověkem v naší rodině - smrtí. Já vím, že to co říkám asi nezní ani povzbudivě, ani nikterak "vhodně", ale je to prostě můj reálný pohled. Strašně bych vám přála, aby to zrovna u vás bylo jinak.
Pokud bych měla radit, tak poradím omezení toho servisu, který má. Seberete jí to, co má ráda, pokud kromě chlastu ještě něco takového je. Nechat toho člověka spadnout až na dno je ale bohužel těžké. Dívat se na někoho blízkého, jak se ničí. Člověk má falešný pocit "bezpečí", když má toho svého blízkého tzv. pod dohledem. Když ví, že v případě nějakého akutního problému zasáhne, zajistí přeba lékařskou péči, nebo něco takového, ale je to jen zdánvlivý pocit bezpečí. V podstatě jen prodlužuje to utrpení.
Moc děkuji za vaši zprávu.. Shodou okolností jsem byla včera u bývalé kolegyně v práci a ta mi řekla, že jí koncem minulého roku také zemřel - byl těžký alkoholik, cirhóza jater... Docela jsem se lekla, když jsem si uvědomila, jak to může skončit... Včera jsem byla zkontrolovat situaci a vypadá to, že už střízliví... Ale klepe se jak ratlík, takže do práce může jít nejdřív příští pondělí (po 3 týdnech neschopnosti).. Dušuje se, že už pít nebude, že už bude v pořádku, že mi zase bude hlídat děti atd.., ale tuhle pohádku jsem slyšela už tolikrát, že mi to jde jedním uchem tam a druhým ven... Je to fakt těžká situace... Můj táta jí má velice rád, proto se s ní nikdy nerozvedl a pomáhá jí jak jen může.. Ale myslím si, že pokud se dá zase do kupy, tak se podle mě vše vrátí do starých kolejí a nezmění se nic... :-/ Pokud jí ale vyhodí z té práce, mám obavu, že to vezme rychlý spád...
Nečetl sem všechny reakce.
Musíte jí říct že jí vezmete něco na čem hodně lpí. Třeba že jí zakážete styk s vnoučaty nebo něco podobnýho.
Nebo že koupíte barák někde jinde a vezmete sebou vašeho tátu.
Táta ať sepíše žádost o rozvod.
Nemusí ji podávat ale když ten papír uvidí v reálu tak jí třeba dojde co všechno může ztratit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.