Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončeni příjmení žen - uvaha

Od: fach odpovědí: 9 změna:

Napadla mě taková uvaha,snad hloupost,ale je zde volna diskuze tak proč ne,žejo?...Proč mají ve většině případech u nás ženy na konci příjmení ukončení -ová...např.Novákova,Polacjová,Svobobová atd.

Může to dávat pocit můžům pocit o vlastnictví ženy,ktere může mít kořeny někde v minulosti např.ve spojeni Tomášova žena,Ondrova žena,Jirkova žena atd...*cteni*

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No nejsem zrovna historik jazyků, ale domnívám se, že tak nějak toto mohlo vzniknout.

Čeština má úžasnou vlastnost skloňování, které by jsme si měli vážit, má tedy i nepřeberné a detailní možnosti, jak vyjádřit různé věci a můj názor je takový, že kdysi se tento tvar ženských příjmení začal užívat jako označení toho, že jde o ženu, patřící k danému muži. Např. Novák - Novákova. No a vývoj už jen změnil toto trošku svazující označení na Nováková.:)

Ale třeba je to jinak*smich*

hodnocení

0x

Já jsem se zase dočetla, že to ová vlastně znamená vyjádření ženskosti a že je to výhoda slovanských národů. Prej se uvažuje o tom, že se to zavede v celé Evropské unii.

O vlastnictví ženy mužem si myslím nejde, hodně se již objevují případy, že muži přejímají příjmení svých nastávajícíh. A celkově o původu příjemní je hezky psáno ve wikipedii, dokonce je tam i rozepsáno podle čeho příjemní vznikali.

nemej
hodnocení

0x

jsem stejnýho názoru :)

to samý mě napadlo i u jmen - byl Petr a jeho žena byla žena Petra = Petra

zabu
hodnocení

0x

Myslím že to vzniklo od manželova jména, ale nikoliv ve smyslu vlastnictví "patřící jemu", ale ve smyslu vztahu, "patřící k němu".

askmenow*

Také si myslím. Podobně, jako se říkalo paní doktorová, paní starostová. Nešlo o jméno, ale byla to prostě žena, která byla po boku doktora, starosty apod. Podobně vlastně myslím vznikla i příjmení - že se lidem začalo říkat nějak podle něčeho typického.

eulalie*
hodnocení

0x

Asi tak - nelíbí se mi, když v současné době si mladě novomanželky dávají příjmení v mužském rodě bez -ová. Já to beru tak, že jsem Češka, máme nějaké tradice, tak proč se opičit po zbytku Evropy? Jsme v tomto vyjímeční, proč se globalizovat? No možná, že to zní interesantně - Jiřina Pobuda Novotná, ale tož nevím...

martinhajek*
hodnocení

0x
No jasně! Zrušíme přechylování, skloňování, časování, zavedeme pomocná slovesa a členy, zrušíme pády a BUDEME MLUVIT JAKO TI ANGLOFONNÍ TATAŘI ZE ZÁPADU, kteří jsou tak omezení, že nás ani nedokážou najít na mapě...

martinhajek - *palec*

ladaadal*
hodnocení

0x

Přesně tak. Když uvidím paní Novák, tak je to buď mužatka, nebo vypatlanej mongoloid. Nechápu. Jsme češi. 400 let se nás snažili zgermanizovat a nepovedlo se jim to, a teď si necháme plivat na vlastní hrdost zase s angličtinou? Jestli to tak půjde dál, tak jako národ zanikneme a nikdo po nás ani nevzdechne. Proč taky, když jsme takoví ubožáci?

A jinak jde o to, že k sobě ti dva chovají city, nikoli o nějaké vlastnictví. Je plno párů, kdy si můž vezme ženino příjmení, a neslyšel jsem, že si stěžuje, že se chce jmenovat Nováková, aby si lidi nemysleli, že ho manželka vlastní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]