Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se vydělat sberem hub?

Od: janamm* odpovědí: 9 změna:

Ahoj, na toto léto jsem bohuzel nenasla zadnou brigadu a tak me napadlo ze bych si aspon trochu vydelala sberem hub. Bydlím v prostředí, kde jsem oklopena lesami a houby se tu jen množí. Se sušením mám také zkušenosti, tak mě napadla to zkusit...Vím že to nebude žádný tisíce ale když se tomu budu měsíc, dva věnovat..tak bych něco vytěžit mohla...Co vy na to?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Na prodej hub potřebuješ extra certifikát z rozpoznávání hříbků, ale nevím, kde se zkoušky skládají.

mowla*
hodnocení

0x

Přivydělat se takhle určitě dá - výkup např.: dobrehouby.cz/... .

A určitě je to lepší, než sedět doma na pr... - tedy zadnici...

;)

krkovicka*
hodnocení

0x
Nedá,jen možná někde mezi mistnima.Jestli chcete houby na kšeft tak jak ochranite místo kde rostou,když je teoreticky veřejně přístupné?Kdo si je koupí?Komu je chcete prodavat?Uchovavate?Co uděláte stim co neprodate?Být vámi tak je prodám do hospody ať maj chlapy k pivu houbarskou polívku...

martinzprahy*
hodnocení

0x

Počítejte tak maximálně 5 až 6 stovek pokud budete prodávat sušené houby každý den ten měsíc dva. Dejte si pozor na otravu hub zapařením v plastovém pytlíku a taky ať nějakému ubožákovi nedáte sušenou mochomůrku. Jinak moc vytěžit nejde, prodávat na tržistích nebo obejít sousedy jesstli nechtějí za dvacku půl kila sušených hub. Přidejte úsměv seberte odvahu a všechno stěstí co máte puste se do toho. Teda pokud máte hubjedlé sousedy :D

janamm*
hodnocení

máme kousek od vsi město kde vykupují sušené i čerstvé houby, jinak bych do toho nešla..:)

hodnocení

0x

Slyšela jsem, že každý, kdo se chce živit prodejem hub, musí mít certifikát o svém proškolení. Není to prý laciná záležitost. Ale potřebná. Jen tak je si kupující jistý, že kupuje houby od člověka, který je opravdu zná. Při prodeji čerstvých hub by měly být rozkrojené na poloviny, aby bylo zřejmé, že nejsou červivé.

Se sušenými je ještě větší potíž. Houby znám dobře, přesto se nám jednou zapletl do košíku maličký hřib žlučový, vypadal jako poddoubník - a všechno to pak bylo hořké a zkažené.

Proto velký pozor. A pro zajímavost, náš největší mykolog, pan Smotlacha, říkával:

KDO ŘÍKÁ, ŽE ZNÁ HOUBY, HOUBY ZNÁ. *smich* Jaga.

To je pravda. Pokud ale prodává houby do sběrny, tak asi nemusí mít certifikát, odpovědnost je pak na výkupně. Ovšem udivuje mne, že by vykupovali i sušené houby, ten případ s úlomkem žlučáku, který výše popisuje paní Jaguška, je ještě nejmenší průšvih (i když případný kupec by si to asi nemyslel). Ten certifikát je samozřejmě potřeba, když chci prodávat houby například na trhu, a není to tak, že bych třeba řekl"hříbky a masáky spolehlivě znám, z těch si udělám zkoušku a nic jiného prodávat nebudu"; zkouška je všeobecná, vyžadyje se znalost jedlých hub, tržních hub (což zdaleka nejsou všechny jedlé houby), a samozřejmě i dobrá znalost hub jedovatých.

hodnocení

0x

Nedávno vyšel v časopise nějaký rozhovor s profi sběračem hub. Ten má ale smlouvy s nejlepšími hotely v ČR a blízkých státech. Sleduje frkot počasí na netu a vyjíždí sbírat po celé Evropě. Ten se tím živí celý rok.

jabraka*
hodnocení

0x

Kdysi dávno je tomu,když existovaly výkupny lesních plodů.Tam nevyžadovali žádný certifikát,prostě dodáš 10 kg lišek a keš platili.

Byla to doba,kdy jsem dovezl do sběrny 300 kg houby mlynářky.Od té doby už jí tolik nenarostlo.Pokud Jednota ještě tuto službu vykonává,(nebo třeba Mykoprodukta),určitě se na tom vydělá.

JABRAKA
doplněno 27.07.12 17:54:

Převzato z jednoho deníku:

Ceny hub od 30 Kč do 4 500 korun

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]