Bod varu na Everestu

Od: Datum: 19.07.12 18:29 odpovědí: 3 změna: 19.07.12 19:53

Dobrý den,

vzpoměl jsem si na školní léta na fyziku, kde jsme se učili, že s rostoucí výškou klesá bod varu a že na Mt. Everestu si člověk neuvaří např. čaj. Nevím proč sem si na to nyní vzpoměl ale vrtá mi to hlavou, tak jsem hledal a dočetl se že bod varu je v této nadmořské výšce asi 63 stupňů. Jak si to mám tedy představit, pominu-li že tam asi nepotáhnu varnou konvici a není tam elektrika. Vvoda začne vřít dřív, zalije se do hrnku a mám teplý čaj ne? Tak v čem je problém? Děkuji.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 19.07.12 18:33
avatar

Protože čaj se většinou zalévá vodou cca 100 stupňů Celsia? :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: bena*
Datum: 19.07.12 18:37

Prostě při těch 63°C se nevylouhuje tak jak by měl. Vím, že zelený čaj mě říkal pán v čajovně, že mám zalévat tak 75-80°C horkou vodou. Ovocný asi taky stačí tak kolem 90°C, akorát bylinky a černý čaj je dobrý zalévat 100°C vodou. Lógrové (turecké) kafe taky, ty cmrndy instatní stačí taky 80-85°C. Takže pokud si chcete uvažit něco tkaovýcho, tak stačí sestoupit ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.07.12 19:53
avatar

Včera oznámily sdělovací prostředky výskyt salmonely v čajích z Polska.Normálním varem po dobu 3 minut se bakterie zničí.Při těch 65 stC ale vydrží.Tyto problémy lze řešit použitím tlakového hrnce.(Papiňáku)

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.