Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vzpoměl jsem si na školní léta na fyziku, kde jsme se učili, že s rostoucí výškou klesá bod varu a že na Mt. Everestu si člověk neuvaří např. čaj. Nevím proč sem si na to nyní vzpoměl ale vrtá mi to hlavou, tak jsem hledal a dočetl se že bod varu je v této nadmořské výšce asi 63 stupňů. Jak si to mám tedy představit, pominu-li že tam asi nepotáhnu varnou konvici a není tam elektrika. Vvoda začne vřít dřív, zalije se do hrnku a mám teplý čaj ne? Tak v čem je problém? Děkuji.
Prostě při těch 63°C se nevylouhuje tak jak by měl. Vím, že zelený čaj mě říkal pán v čajovně, že mám zalévat tak 75-80°C horkou vodou. Ovocný asi taky stačí tak kolem 90°C, akorát bylinky a černý čaj je dobrý zalévat 100°C vodou. Lógrové (turecké) kafe taky, ty cmrndy instatní stačí taky 80-85°C. Takže pokud si chcete uvažit něco tkaovýcho, tak stačí sestoupit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.