Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výbava pro dceru

Od: saxi13 odpovědí: 11 změna:

S kamarádkou, s kterou máme stejně staré dospělé dcery jsme došly na otázku, co se vlastně chystalo dcerám do tzv. výbavy. V rámci dodržení tradic bychom chtěly něco dcerám nachystat, jen nevíme přesně kolik čeho. Napadlo nás dvojí povlečení na postel, 4 prostěradla, 2 osušky, 6 ručníků, 6 utěrek ... ale co dál? Je nám jasné, že tohle se už dnes jaksi nenosí, ale docela nás to zajímá.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krkovicka*
hodnocení

0x
S tím povlecenim je to ok.Ne jen matky ale mnohdy i babičky dávají k 18tinám výbavu.Sama jsem dostala sadu talířů a příborů,pánev a dva značkový hrnce,povlečení,osusky a Mixér.

hodnocení

0x

Dobrý den,

nevím to přesně, ale mám zato, že do výbavy nevěsty patřily např. povlečení, ubrusy, dečky, příbory, hrnce, talíře atd.

Ale podle mne to záleželo na tom, jak byla rodina bohatá ne?

Ale nejsem odborník ...

radaaa
hodnocení

0x

dobry den ja taky dostala od babicky vybavu do domacnosti za coz i dekuji -ale uprimne proc utracet za nesmysli xxx tis od odkadacskych firem beck a splol -tak sem tedy dostala nefunkcni mixer,hrnce na kterych nelze varil,panev co se loupe,vysavac co nevysava,misky co zrezively,deky co se parou,...no proste dar nedar,beru babicka to myslela dobre ze je neco potreba do zacatku ...zijem v modernejsi dobe nez davat vybavy...jako vybavu bych dala treba sek na 100tisic a mladi si jiste poridi to co budou potrebovat

krkovicka*
Šek na sto tisíc?Nestačí v 18 nebo ve dvaceti si vybrat spoření,když rodiče spoří dítěti?Co z toho?Holka si udělá řidičák,koupi první auto...
Nevím,no,babička má cíchy ještě od své svatby a jsou stále jako nové,i záclony...Dokáže se k ním chovat a prát tak jak se má.
doplněno 19.07.12 14:34: Tazatelka se neptala na výbavu nevěstě ale výbavu pro dospělou dceru.Což se Obvykle dává k 18.narozeninám.
ivik*

Taky bych se přikláněla k darování peněz.Já mám ještě z výbavy 30 let staré damaškové povlečení, které jsem stejně nikdy nepovlíkala, spoustu věcí jsem neužila.Dnes je všeho takový výběr a v krásných barvách a vzorech, že bude lepší si pak věci koupit na míru, aby ladily s vybavením a barvami v bytě.Mám 30 letou dceru a dám jí radši vždycky peníze, když se jí něco líbí, než něco kupovat a pak by se jí to nelíbilo a nehodilo

hodnocení

0x

Zmíněný textil v přibližně tomto množství, v neutrálních barvách a vzorech a dost.

Také jsem něco nachystala své dceři, ale nakonec si některé věci do nového bytu ani neodvezla.

Dnešní mladí určitě mnohem více ocení spoření, tedy peníze než věci. Textil se v každém případě užije, ale rozhodně nedávejte sklo, porcelán, elektrospotřebiče už vůbec ne.

saxi13
hodnocení

:) Naším dcerám je 23 - 24 let a obě mají v plánu brzkou svatbu, o výbavu se samy přihlásily, jakoby z recese, protože občas od nás slyší: "tenhle ručník mám ještě z výbavy", tak by to taky takhle chtěly. Takže vybíráme kvalitní látky, člověk by nevěřil, jak se liší froté ručníky. Bylo by skvělé, kdyby za 25 let mohly říct svým dětem: "tohle mám ještě z výbavy" - a přitom to používat. Sklo, porcelán ani elektroniku - to bych nedávala. Myslím, že svatební hosté si v dnešní době rozebírají "seznam", co koupit novomanželům, ať to nemají v několika provedeních. Neteř dokonce přikládala obrázky, jak má co vypadat :) Pak je spokojenost na všech stranách. Dávat jako výbavu peníze, to je naprosto bez nápadu, hned se rozkutálejí a mladí si ani nestihnou všimnout, kolik jich měli a co si za ně pořídili, protože to je ve většině případů nějaká bláznivá svatební cesta či příspěvek na auťák. Kdo chce peníze, ať si je vydělá - pak si jich víc váží a třikrát je převrátí v ruce, než je na něco utratí.

pb®
hodnocení

0x

Nezlobte se na me, ale chystani vybavy v dnesni dobe, to je neco priserneho. Kolik je dceram? Moje spoluzacka dostala k 18. narozeninam toustovac, jakoze do vybavy. No je ji pres 30 a je stale svobodna. Dost mozna budete skladovat doma leta kramy, ktera az prijde na vec, budou zastarale, nemoderni a dost mozna i nekvalitni. Znam to od sebe. Pritelova babicka uz nekoli let dava k svatku, narozeninam i Vanocum bud povleceni, nebo rucniky. Nekolik domacnosti, bych s tim vybavila. Takze bud to vyhodim, rozdam a nebo budu do konce zivota spat v povleceni, ktere se mi nelibi a pouzivat rucniky, ktere se mi do koupelny nehodi. Nejlepsi bude, kdyz dceri zridite nejake sporeni. Penize se vzdycky hodi a obdarovany ma moznost koupit si veci dle vlastnihi vkusu.

polinek*
hodnocení

0x

,,já mám některé věci ,co jsem dostala do výbavy a dívám se na ně se vzpomínkou i když jsou některé nefunkční a přitom se stávají starožitnými.Mám je ráda a nikdy se jich nevzdám a tedy některé na mne vymámila snacha.A jsem ráda,že jsem jí udělala také radost. Na př..od prababičky váhu s těma zobáčkama . Já dodnes na ní vážím.

hodnocení

0x

Dnes bych výbavu nekupovala i když by Vám to asi udělalo největší radost chodit s kamarádkou po obchodech a vybírat. Ještě když žila moje babička a věci se těžce sháněly po obchodech, tak pro moji dceru - její vnučku nakoupila povlečení a frote ručníky. Když se postavila na vlastní nohy a zařizovala si vlastní domácnost, tak ji babička s mamkou ukázaly svoje poklady a můžu říct, že o povlečení ani poctivé ručníky neměla zájem, že má jiný vkus. Já už dnes mám také jiný vkus a tak ty ručníky s puntíkama a jinými vzory leží u rodičů ve skříni. A povlečení? Dnes už nežehlím, jen používám krepové povlečení a napínací prostěradla. Ani se dceři nedivím, i já si kupuji ručníky dle barvy koupelny (a jednobarevné) a povlečení vybírám dle nábytku a zařízení.

Syn se mi ženil před 7mi roky. I když to byl kluk, vyřešila jsem to tím, že jsem oběma vymezila určité prostředky na zařízení domácnosti včetně výbavy. Měli vybránu určitou věc, tak já ji zaplatila. Pořídili si tak povlečení, ručníky, utěrky, spotřebiče do kuchyně, žehličku, pačku, hrnce i ostatní drobnosti. Všichni jsme byli spokojeni, mladí si vybrali co se jim líbilo. Rodiče snachy to udělali také, tak základní vybavení do domácnosti měli. A říkám - spokojenost na všechny strany.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]