Jak poznat jedlé holubinky

Od: Datum: 18.07.12 11:35 odpovědí: 7 změna: 19.07.12 00:24
avatar

Dobrý den. Vím že Holubinky patří mezi velmi dobré jedlé houby, nikdy mi však nebylo přesně vysvětleno jak je bezpečně rozpoznat a manželka která když něco bezpečně neví, tak nechce ani slyšet o nějakém experimentování. Můžete mi poradit jak jedlou holubinku s jasnou určitostí poznat?

doplněno 18.07.12 12:52:

Děkuji všem za odpovědi, ale ještě jednu prvotní a prioritní otázku - Jak poznám holubinku jako takovou, abych si ji nespletl třeba s muchomůrkou nebo jinou jedovatou houbou*nevi*.


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mowla*
Datum: 18.07.12 11:44
 

Žádná holubinka není jedovatá! ;)

Jsou jen nejedlé - je proto, že by jakkoli škodily lidskému organismu, ale proto, že jsou nechutné - pálivé, hořké.

Takže - poznáte-li holubinku, nebojte se ochutnat - nožem sloupnout kousek kůžičky z klobouku a přiložit špičku jazyka. Tato metoda má jediný negativní důsledek - nepříjemný chuť na jazyku přetrvá dost dlouho, otrávit se tím ale nemůžete - pozor - ale muchomůry apod. neochutnávejte!

Datum: 18.07.12 11:50
 
avatar

A co holubinka vrhavka? Někteří ji řadí k jedovatým houbám.

Datum: 18.07.12 11:49
 
avatar

Holubinka je jedna z hub, kterou je možné ochutnat bez následků. Většinou je-li chuť nepříjemná, palčivá = houba nejedlá. Tak se pomocí chuti pozná holubinka smrdutá /navíc nepříjemně páchne/, h. hlínožlutá, h. vrhavka.

Některé jsou sice neškodné, ale málo chutné, jako h. černající /opět palčivé chuti/, či h. sličná. /mentolová chuť/.

Některé z holubinek jsou lepší, než hřibovité houby - taková mandlová, namodralá, nazelenalá, vláhomilná, trávozelená - to jsou lahůdky.

Protože byste se žádnou z holubinek neměl otrávit /maximálně poblinkat/, uvidíte, že časem se v nich vyznáte. Řada z nich je většinou svátečních houbařů opomíjená a přitom neprávem. Jaga.*bzum*

Od: bena*
Datum: 18.07.12 12:22
 

Stručně - je-li holubinka pálivá, není jedlá. Pokud chutná "normálně", můžete ji vzít.

A jak již tu někdo psal, žádná holubinka není jedovatá.

P.S.: My občas vezmem jednu pálivou pro zpestření chuti ve smaženici ;)

Datum: 18.07.12 13:01
 
avatar

Holubinky mají tzv. jablečný vryp, když dloubnete do třeně, tak se netřepí. Mluvíme o tzv. kruchosti dužiny. Cituji z

http://www.oou.cz/houby/index.php?file=fungi_russula

Holubinky jsou barevné lupenaté houby, které mají jednu specifickou vlastnost, tzv. kruchost dužniny. Nejlépe lze tuto vlastnost demonstrovt na třeni houby. Když se třeň pokusíme zlomit, opravdu se nám to povede a třeň praskne čistým lomem, obdobně jako když rozlomíme jablko. Ostatní druhy hub (s výjimkou ryzců) tuto vlastnost nemají, a když se budeme pokoušet zlomit třeň, tak se třeň začne trhat a rozpadat na vlákýnka, nikdy však nepraskne netřepivým lomem.

To je asi nejdůležitější znak, například ve Wikipedii se dočtete ještě

Pletivo třeně je velmi křehké (kruché), zrnité až pórovité, bez vláknité struktury. Třeň bývá středový.
Plodnice je rozlišena v klobouk, na jehož spodní straně jsou lupeny, a třeň. Svrchní pokožka klobouku bývá pestře zbarvena nejrůznějšími barvami, díky čemuž jsou holubinky obvykle velmi nápadné.
Závoj není vyvinut, nebo je naprosto redukován. V hymeniu se nacházejí sterilní cystidy a mohutné basidie se silnými (čtyřmi či dvěma) sterigmaty, na jejichž vrcholech se vytváří bezbarvé či žlutavě zbarvené spory.
Pletivo je tvořeno shluky kulovitých či měchýřkovitých sférocyst, ostrůvkovitě rozloženými mezi válcovité hyfy, které jsou přehrádkované bez přezek. V pletivu jsou pak roztroušeny zvláštní hyfy _ mléčnice, v případě ryzců vyplněné tekutinou (latexem), která při poranění vytéká a na vzduchu se často různě zbarvuje. Holubinky rovněž obsahují mléčnice, avšak bez latexu.
Dalším patrným rozdílem mezi ryzci a holubinkami je rozložení sférocyst v tramě lupenů. U většiny ryzců tyto buňky chybí buď úplně, nebo alespoň v části lupenů blíže ostří. U holubinek jsou roztroušeny v podstatě rovnoměrně. V případě ryzců se navíc lupeny střídají s lupénky různé délky, zatímco u holubinek jsou většinou stejně dlouhé.
a další.
doplněno 18.07.12 13:10:

Docela pěkný článek je také zde, kde se dočtete i o jiných houbách (ryzce).

Jinak s tvrzením, že žádná holubinka není jedovatá, bych trohu polemizoval. Jistě, je to pravda v tom smyslu, že žádná vás nezabyje, ale třeba u již zmíněné holubinky vrhavky bych označení "nejedlá" , byť je správné, chápal spíš jako eufemizmus.

Datum: 18.07.12 13:44
 
avatar

Moc pěkné články,ale chybí tu,jaké rostou JEDOVATÉ houby,podobné holubinkám.Znám houby velice dobře,jak bylo řečeno,všechny holubinky jsou jedlé,ale výskyt hub,kde podobnost s holubinkami je dost běžná,mi brání holubinky sbírat.

Zato seberu muchomůrku růžovku,ta je tak charakteristická i přes výskyt řady jedovatých muchomůrek.

JABRAKA

Datum: 19.07.12 00:24
 
avatar

No bacha na takové to - žádná holubinka není jedovatá. To není vůbec pravda. Jedovatá je např. holubinka s čistě bílou nožkou a červeným kloboučkem. Ale dá se zaměnit za holubinku révovou, co má načervenalou nožičku (třeň) a vínově červený klobouček. Hlavně si dávejte pozor, ať holubinku nezaměníte za nějaký nepoživatelný žampion nebo dokonce za smrtelně jedovatou muchomůrku hlízovitou. A ano, vaše žena má naprostou pravdu - nejste-li si jisti houbou, tak ji vůbec raději nekonzumujte. Ona taková otrava muchomůrkou hlízovitou není nic příjemného - sníte ji, špatně je vám až tak druhý den po požití, kdy už ale jed máte v těle a výplach žaludku vám je k ničemu. Samozřejmě že skončíte v nemocnici, kde ale budete ležet a při plném vědomí čekat, jestli přijde konec, či nikoliv... jen vašim příbuzným budou lékaři postupně oznamovat, jestli špatné hodnoty v játrech stoupají a smrt je tedy na blízku, či naopak došlo k poklesu a pacient se uzdraví. Známe to - prožili jsme to v našem bližším příbuzenstvu. Pacient tenkrát přežil, a otrávil se proto, že zaměnil holubinku za muchomůrku hlízovitou.

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.