Nejste přihlášen/a.
Peklo je vždy v podzemí, na opačné straně, kde je nebe, v podzemí je tma a musí tam proto hořet ohně, zlé duše pracují, štípou dříví a přikládají do něj. Na rozdíl v nebi svítí sluníčko, andělé si hoví na obláčcích a shlížejí starostlivě k zemi, co tam ti lidé provádějí a jestli se chovají mravně.
Jedna věc mě ale zaráží, když čert popadne zlou duši, tak se s ní většinou vznese do povětří a zničí štukový strop, takže relativně letí do nebe. Ale možná někde v lese, u temných skal zase do toho podzemí vletí. I když v některých pohádkách se čert propadne přímo do země. Tak fakt nevím, jak to je.
Čert aby se v tom vyznal.
Peklo není v podzemí... Mám o tom doma knihu... tedy v CZ. Už si přesně nepamatuji, jak to tam bylo popisováno. Jen mi utkvělo v paměti, že nebe je rozděleno na 7 částí a ta nejspodnější je peklo. Ovšem, jak je to doopravdy, se asi nikdy nedozvíme. Každopádně utkvělá představa pekla v podzemí nám je předhazována už tak dlouho, že jinou ani o něm nemáme. Taky mi jako dítěti bylo divné, že když třeba kopu na zahradě, tak na peklo nenarazím, i když by mělo být v podzemí.
Kde je peko?
Pobrezni 10, Plzen
Proc bylo takto ztvarneno?
Konec 19. a zacatek 20. stoleti byl pro novorenesanci typicky. Proto takoove ztvarneni - resepktive sloh.
Kdo dal podobu certa?
Cert na vyoravani brambor ma ciste funkcni design, bez zbytecnych zkraslovani a jeho funkcnost a tedy i vhled byl jiste priveden k dokonalosti mnohla lety zkouseni a uprav.
Rohy jiste myslis vyhazovaci pruziny, kopytem zrejme radlici.
Je to snad clovek a napul koza?
Ne, je to nezivy stroj.
Proč se říká-tvá duše se bude smažit v pekle.?Opravdu se smaží?
Ve skutecnosti se pouze vari ve vlstni stave, ale ze smazeni jde diky nezdravosti smazeni vice strachu, proto se rika, ze se smazi.
Podle mě není peklo jako takové ale každý máme nějaké svoje peklo někde kde jsme zažili něco opravdu nehezkého třeba moje peklo je na slovenku ve vysokých tatrach na gerlachovském štítě asi kolem 2 300 metrů a stejně bych se tam chtěl někdy vrátit asi před 6 lety jsme tam na jedné expedici nechali jednoho dobrého kamaráda
Podle mě prostě peklo jako takové není a nevěřím na něho každý jen svoje peklo pro jednoho může být třeba u bankomatu nebo někde jinde ale nějaký zahřátý podzemi s chlápkama s rohama a kopytama ne nic pro mě
.
Přišel hříšník do pekla, a belzebub se ho ptal, kam chce,
jestli do oddělení pro žrouty, pro alkoholiky, pro smilníky nebo pro karbaníky.
"No já nevím, mužu si to prohlídnout?"
Tak ho belzebub vodí po pekle. Někde se karbaní až se karty zelenají, všichni furt vyhrávají.
"To je peklo pro karbaníky".
V dalším pokoji se chlastá, co kdo může, nikdo nemá nedostatek, nikomu není špatně.
"To je peklo pro alkoholiky".
V dalším pokoji se debužíruje, jídla plné stoly, všichni můžou, nikomu nic nechybí.
"To je peklo pro nenažrance", říká belzebub.
Pak jdou kolem pootevřených dveří, ze kterých se ozývá nářek, tak hříšník zvědavě
nakoukne dovnitř. Tam peklo, jak se vypráví. Kotle, pod kterými je zatopeno, nářek,
čerti je píchají vidlemi.
"Co to je". Ptá se. hříšník.
A belzebub omluvně povídá: "To je peklo pro věřící, oni to tak chtěli."
ivzez a nepleteš se? Já znám Peklo u Náchoda:
a taky jedno u Vamberka:
ivzez: věta "nepleteš se..."byla jen řečnická otázka, abych na to navázal dalšími obcemi se stejným názvem (tak pěknými),
Hejkal: nojo, nějak se mi to popletlo, odkaz měl být na Peklo u Náchoda (mezi Náchodem a Novým Městem nad Metují), toto snad bude lepší:
doplněno 18.07.12 15:56:a ten druhá měl být na Peklo u Vamberka (dost známé svým super starodávným zastřešeným mostem přes řeku):
Tak to nevím, proč mi tam vlítly stejný odkazy jako na to ivzezovo, asi nějaká chyba mezi židlí a klávesnicí.
Názory se různí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.