Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moje dítě umí 4 jazyky

Od: lusik odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

ráda bych, kdybyste k mému následujícímu článku napsali svůj názor, vlastní zkušenosti atd:.

Tak..Je mi 33 let a žiji již 8 let v Lucembursku. Jsem vdaná, můj manžel je napůl francouz a napůl angličan. Je černoch původem z Ameriky. Odjakživa se mi černoši moc líbili. Už jako 15letá holka jsem snila o tom, jak se jednou odstěhuji, najdu černocha a budu s ním žít. A tak dreams come true, mně se poštestilo a tak se také stalo. Jsme spolu 8 let a máme čtyřletého syna Harryho. Je po tatínkovi tmavé pleti, avšak české rysy se nezapřou. Od jeho narození na něj mluvím svojí rodnou češtinou a manžel angličtinou. Když jsme všichni pohromadě, mluvíme většinou anglicky, jelikož čeština mého muže není příliš dokonalá. Syn tedy zvládá dva jazyky- angličtinu a češtinu. Jak už jsem zmínila, žijeme v Lucembursku a syn chodí do školky, kde jsou děti z různých zemí, kteří mluví různými jazyky. Uvažujeme o tom, že ho za rok dáme do německy mluvící školky, aby si zvykl na němčinu a nějakým způsobem ji přijal. Manžel je napůl francouz, jeho matka je běloška francouzka a otec angličan- černoch. Takže když je malej na prázdninách ve Francii, sype se na něj ze všech stran i francoužtina, ovšem je pravda, že i tu perfektně zvládá :)

Plánujeme další děcka a myslím, že tato různorodost národností a jazyků pro dítě není žádná velká zátěž. Ba naopak, syn bude jednou perfektné zvládat 4 jazyky. Němčinu, francoužtinu a rodné angličtinu a češtinu. Takové děti jsou většinou ve všech obratech zručnější a mají to v životě hned jednodušší.

Chci se s vámi o toto podělit a získat vaše životní zkušenosti. Jestli i někdo z vás žije v cizině s cizincem :)

Děkuji a pěkný den :)

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

2x

Sice nežiji v cizině s cizincem, ale s dětmi takových rodičů jsme občas pracovali. A je pravda, že tyto děti zvládaly mimo češtiny i další dva nebo tři jazyky, většinou to byla samozřejmě angličtina, němčina, italština a v jednom případě ruština:)

A přišlo mi, že když se učily úplně odmalinka doma od rodičů a příbuzných, byly na tom daleko lépe, než jejich vrstevníci, co třeba docházeli do dvojjazyčné školky.

Závidím všem takovým dětem:)

jirkamx*
hodnocení

0x

Hmm,k tomu se snad nedá nic dodat.Můžu jen popřát mnoho štěstí do budoucna.Žijeme v Evropě,která je tak barevná,zvláště na kůltury a jazyky,tudíž čím víc jazyků umíš,tím lépe.

hodnocení

0x

Ano, také mám zkušenost. Sice ne s černochem, to zase já moc nemusím, ale se Švédem ve Francii a já Češka... Také máme dítě, tedy dnes už je to chlap a jeho otec už bohužel nežije, což není téma. Ale Tvou otázku nechápu, je to běžné, nic na tom není a v dnešní době je to běžné a odehrává se to dokonce i v Praze ;). Oč Ti kráčí, co se chceš dozvědět? Pokud je to pouze informace, že žiješ s černochem a máte spolu dítě, které prosperuje ve třech světových jazycích, tak fajn. Problém nevidím a zvláštnost také ne, je to v dnešní době běžné.

doplněno 03.07.12 23:30:

Trochu jsem to přehnala se slůvkem "bežné". Za to se omlouvám čtenářům,. ;)

Ale ono mi to fakt přišlo tak samozřejmé a běžné..

koudalak*
hodnocení

0x

Ctěla jste názor, tak tady je:

Děti z takovýchto svazků mají jedu obrovskou nevýhodu. A sice že nikde nejsou doma. Váš napůl černý synek je možná šikovný, umí víc jazyků atd. ale v Lucembursku není doma, v ČR není doma, ve Francii taky ne, Anglii už vůbec ne...

Jako takový poločech a poločernoch nezapadne nikam. Podobně jsou na tom třeba cikáni a v minulosti i Židé.

Proti Vašemu rozhodnutí Vám vůbec nic nenamítám - byla to Vaše svobodná volba, ale osobně si myslím že nebyla vůbec šťastná.

michalov*

To mu,tedy tomu synkovi,nebude vadit. On zapadne "do světa". Do "celého". Není totiž v tomto sám. Pokud malé děti vyrůstají v harmonickém prostředí, nejsou Vámi uváděné skutečnosti vůbec nijak limitující.Naopak to využije.On to nikdy nebude vnímat jako nějaký handicap.Bude mít jen jiné životní zkušenosti než dítě z konvenční rodiny. Jenže všechno se nakonec hodí... Život se dá žít rozličnými způsoby a on bude mít výhodu tu,že se bude umět bezproblémů pohybovat více kosmopolitně než mnozí jiní,kteří by mohli být z jeho pohledu také svým způsobem "handicapovaní"...Ještě si dovolím poznámku k těm Židům.Oni byli uměle oddělování od většinové populace,takže to zase tak až jejich volba nebyla...Cikáni nejsou zdaleka jediným kočovným národem,který existuje či existoval.To že naráží na zákony jiných kultur a zemí je věc jiná. Pochopte,že jsou lidé,kteří mají domov tam,kde si zrovna "rozbalí stan" a vůbec jim to nevadí.

koudalak*

Souhlasím že to synkovi nepřijde a pro něj to bude prostě normální a přirozené. Ovšem je tady jeden důležitý aspekt. Ono to těžko uchopitelné "doma" je podle mého VELMI důležité.

Syn zadavatelky sice bude moct žít víc "kosmopolitně", ale nebude moct nikam patřit. A uvědomění toho že někam patříte, že lidé okolo jsou stejní jako Vy, že jste jeden národ, že Vás pojí bžilión věcí z historie... to je k nezaplacení a buď to máte nebo nemáte. Nic mezi.

Posledních cca 60 let je "kosmopolitnímu" způsobu života nakloněno asi nejvíc za posledních x tisíc let. Teď je to snadné, ale je potřeba myslet taky na to, že míšenci si tu kůži prostě nesvlíknou a když se podíváte na chování lidí v míň příznivých situacích a dobách, tak přirozeně hledají sobě podobné - ty se "stejným doma". To je prostě přirozené. Kam v takovém případě půjde on? Pro černé bude moc bílej, pro bílé moc černej... bude to schytávat z obou stran. Nechci snad ani domýšlet jak by na tom byl v případě nějaké občanské války a jiných nepokojů... Nic pěkného.

S Židy a cikány jsem to myslel tak, že tím že nikam nepatřili, tak byli snadným terčem pro všechny. Cikáni jakbysmet taky nikam nepatří, nikde nejsou doma a že pro ně je "doma" tam kde zrovna rozbijou stany ještě neznamená, že to stejně tak vidí ten kdo je tam opravdu doma a komu kempí na louce...

martinaa*

Jenže on nebude nikam patřit jen v myslích těch, kdo mají takový názor. Je jedno, zda je člověk růžový, zelený, černý, a jakým mluví jazykem. Je doma tam, kde si domov udělá a kde ho vnímá.

Pokud chlapec zůstane v Lucembursku, nevidím problém, tam nejsou vůbec xenofobní. Tady by to bylo o něco horší... ale stále myslím, že nemůžeme srovnávat slušně žijícího poločernocha s flákajícím se cigošem.

Pár přátel pochází ze smíšeného svazku, a když se jich zeptáte na domov, mají prostě dva. A nemají problém, že by nikam nepatřili nebo nemohli najít vlastní identitu. Jsou spokojení, tedy vyjma právě těch lidí, co se na ně dívají skrze prsty a sami si o jejich životě domýšlí spoustu věcí...

koudalak*

Znám osobně pár lidí co jsou u nás v obdobné situaci jako je ten kluk v Lucembursku. Jestli si na něco stěžují, tak nejvíc je to nutnost v každodenním životě každého nového člověka co poznají, tak ho musí přesvědčit, že zrovna oni nesjou tací jak vypadají. To se s nimi táhne od dětství a nejde se toho zbavit.

Docela pěkně o tom povídal Okamura - v jeho případě to bylo Japonec x Češka ale princip je stejný.

Já osobně nevěřím že se lišíme jen a pouze barvou kůže, ale že každá rasa má k něčemu vlohy a předpoklady, nějaké společné rysy atd. Ať už k dobrému nebo zlému a proto se na lidi dívám jako na celek a dám na svoje zkušenosti.

Cikáni mě nespočetněkrát ztloukli a okradli ve škole a tak když dneska vidím cikána, nebo nějakýho křížence s cikánem, tak jsem taky opatrnej. Zrovna včera za mnou ve frontě u kasy stála cigoška černá jak bota a já si naprosto automaticky přehodil batůžek dopředu, aby mě nemohla tak snadno okrást.

Tři černoši před rokem skupinově znásilnili holku - skoro sousedku. U soudu se tomu ještě děsně divili a přišlo jim to naprosto normální, že když holka nechce, tak jí chytit pod krkem a znásilnit. Vždyť se s nima na diskotéce přeci na baru bavila, tak je jasný že chtěla aby ji všichni tři znásilnili, ne? Naprosto přirozeně, když teď vidím černocha, tak jsem ve střehu.

Naopak Vietnamci co bydlí nedaleko jsou vyloženě slušný lidi, děti mají vycepovaný že zdraví to jejich "ďobrí dén" jak se potkáme a třeba i v autobusu pustí starší sednout. S těma se rád potkám a když vidím Vietnamce, tak nemám takový podezření.

Spolubydla z kolejí byl ze Saúdský Arábie a bylo to s prominutím hovado nejhrubšího zrna. Křesťani pro něj byli něco jako zvířata a dával jim to dost najevo. Nás ostatní bílý respektoval jen proto že musel, jinak by nám bez mrknutí oka propích pajšl kudlou. O jeho vztahu k ženám, kterej zkoušel i na český holky (než fofrem zařadily zpátečku, příp to oznámili na PČR) o tom snad ani nepsat... Žena je pro něj něco jako pro nás gauč, lednice nebo domácí mazlíček...

Ve vsi asi 2km bydlí ortodoxní Židovská rodina a taky proti nim nemůžu říct půl slova - nemám s nima žádnou negativní zkušenost jako s těma tmavejma - a to je to! Ti se kterejma mám většinu špatných zkušeností měli něco společnýho - a sice že byli tmavší.

Spousta lidí ve mě vidí "rasistu". Ale já se za něj nepovažuju. Nikoho nikde nelynčuju, nezabíjím ani nešikanuju. Jen se snažím lidi odhadnout podle co nejvíc aspektů, mezi který patří i ten nejmarkantnější a sice barva, tak to se nedá nic dělat. No a že mi z toho vychází, že nemám rád cikány a k ostatním černejm jsem rezervovanej - to je výsledek předchozích zkušeností.

Rasista je je podle mě ten, kdo druhýmu ubližuje pro jeho barvu, původ atp. Pokud se snažíte chránit sebe a svou rodinu a na někoho si holt dáváte většího majzla - nejste podle mě rasista.

Ale to už jsem odbočil od tématu...

frosti*

Já zase nemám dobrou zkušenost s Vietnamci... To si prostě nevyberete, kdo je slušnej a kdo ne... Já si dávám pozor před každým, hlídám si věci i před vlastním učitelem. Už se mi taky stalo, že mě chtěla okrást stará bílá babka. U nás ve školce jsou krádeže na dením pořádku (a to tam chodí pouze češi).

frosti*
hodnocení

0x

Pokud plánujete žít v Lucembursku už napořád, tak se určitě zaměřit hlavně na němčinu. Angličtinu a francouzštinu se může učit ve škole (což pro ně bude hračka, když to slyší už od mala). O češtinu se budete muset postarat vy sama. V dospělosti si děti potom můžou vybrat děti samotný kde se budou chtít usídlit, ovšem Česko bych moc nedoporučoval vzhledem k jejich rasovému původu...

nicolee*
hodnocení

Já zase žiji v Řecku a za muže mám řeka :D Pracuji jako delegátka CK. Máme dvě dcery a obě ovládají perfektně oba jazyky ;) Myslím, že se jim to neztratí :)

Nicolee, jsi schizofrenička a měla by ses léčit. Nejlépe pod zámkem.

1/ Jmenuješ se Lusik a žiješ černochem v Lucembursku.

2/ Jmenuješ se Nicolee a žiješ s Řekem v Řecku.

Ve skutečnosti jsi možná Máňa a žiješ s Frantou v Horní Lhotě. Tak nás tu netahej za fusekli, to si rádci opravdu nezaslouží. *zed**cert* Jaga.

Ahoj Jago, dlouho jsem tady nebyla, ale ihned jsi mne pobavila. Taky mi ta otázka přišla divná. Já hlasuji pro toho Frantu z Horní Lhoty... *smich*:D

lidus*

Po přečtení MOJE DÍTĚ ZNÁ 4 JAZYKY mě prvně napadlo zda si tazatelka stěžuje, nebo se chlubí. Pak jako Jaguš jsem početla a konstatovala, že nemá smysl reagovat když si někdo dělá legraci. Hezký den děvčata.

ladinpraha*

Možná jí chybí i ten Franta.

pt®

Zdravím, Jago, tys to odhadla docela přesně. *palec*A ještě jsem se pobavila. *ua*

pisek*
hodnocení

0x

gratuluji jen at se uci ,zivot bude pronej o mnohem snadnejsi uvidis?

lusik
hodnocení

Bože co jste mi kdo udělal s mým textem? Můj předmět zněl žiji s černochem v cizí zemi , tak nevím, co mi tady děláte za bordel a kdo mi přepsal moje dítě umí 4 jazky? Nechápu.

martinaa*

"Mi děláte za bordel?":D Předem upozorňuji že Poradte.cz není Vaše, takže Vám nikdo bordel nedělá. Bordel nám tu dělají někteří tazatelé, protože nazvou svůj příspěvek zcela jinak nebo scestně, mimo téma svého dotazu, případně s hrubkami apod.

Váš příspěvek se totiž vůbec netýkal toho, že žijete s černochem v cizí zemi, ale že Vaše dítě umí 4 jazyky, proto otázku admin právě takto přejmenoval:)

pt®

"lusík", já zase naprosto chápu, že nic nechápeš. Tak pa.

Lusiku, nerozčiluj se. Ale fakt mi promiň, ale i mně připadla Tvoje otázka jen jako by ses chtěla pochlubit, že Tvé děti mluví čtyřmi jazyky. Píšeš to v otázce. Moje dítě bude, nebo mluví rodným jazykem což je anglicky, česky, francouzsky kvůli babičce a teď jsem úplně zapoměla ten čtvrtý... jsem to hlava děravá... No může to být senegálsky, otec je černoch. Ale není, vím to, a omlouvám se za svou zapomětlivost. No a co dál? Tak jo, v pořádku. Já znám plno lidí, kteří mluví několika jazyky, a věř mi, že někdy mám pocit, že by bylo lépe, kdyby mluvili jenom jedním anebo raději žádným. Víš ono záleží na tom, co z toho kterého člověka "padá" za koniny. A ještě aby ty koniny dokázal říkat několika jazyky, tak to už je někdy k neunesení.

Ale jinak a vážně, je dobře, že mají Tvé děti možnost domluvit se v několika světových jazycích. Teď ovšem záleží na Tobě, jak je vychováš, co jim dokážeš do života Ty a Tvá různorodá rodina vštípit a naučit, a co z nich nakonec bude.

doplněno 22.07.12 21:53:

Pardon, čtrvtý jazyk byla němčina... Myslela jsem na to, ale tak nějak mi to neštymovalo.

polinek*
hodnocení

0x

,,domov bude mít tam,kde si ho vytvoří a bude mu dobře..to,že zná tolik řečí je mu jedině k dobru...

doplněno 22.07.12 20:17:

ještě tohle...copak existuje pravý "čistokrevný "Američan? Jsou to přistěhovalci a jsou tam DOMA!

buss
hodnocení

0x

Ideální stav, děcko se přirozeně naučí řeči, neptá se proč a nač a jak je to těžké. Proto se začínají učit jinou řeč už v MŠ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]