Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Důchod

Od: zubac odpovědí: 4 změna:
Mám 59 roků,mám mladou manželku a čekáme dítě.V případě, že bych šel na mateřskou dovolenou já,z jaké částky se mi bude počítat důchod za ty tři roky mateřské?Z těch cca 7600 kč a nebo z předešlého průměru ze zaměstnání?Děkuji za radu a přeji hezký den.Pavel.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

doplnit odpověď
hodnocení

0x
Žena jako rodička musí být na rodičovské dovolené minimálně 14 týdnů. po této době je možné, aby vyla vystřídána mužem. Doba, po kterou je žena na rodičovské dovolené se do odpracovaných let nezapočítává. Jedná se to tzv. Vyloučená doba. U mužů to bude obdobné. Přesnější informaci ještě zjišťuji.
zubac
hodnocení

Děkuji za odpověď.Jen na doplnění,manželka by byla prvního půl roku na mateřské já bych byl návazně tři roky na rodičovské dovolené,a o tuto dobu mi jde.Krásný den.Pavel.

sandokan*
Jestli se mýlím, prosím, abyste mě opravili, ale myslím si, že důchod se vypočítává z příjmů od nějakýho roku 86 (asi od té doby se vede evidence). A ať děláš co děláš, měl bys platit sociální zabezpečení a ze zaplacených částek počítají (roční) příjem a z toho pak počítají důchod. Takže čím víc zaplatíš, tím bude vyšší základ pro výpočet, ale minimum bys měl platit stejně. Zkus se poradit se svou referentkou na úřadu sociálního zabezpečení.
A zkus se podívat někde po internetu ... třebas : mesec.cz/...
nebo Zákon č. 155/1995 Sb.

šťastná*
doplnit odpověď
hodnocení

0x

Doporučuji poradit se na příslušné správě sociálního zabezpečení dle místa trv. bydliště!

Jen na okraj, osoba, která pečuje o dítě ve věku do čtyř let je účastna důchodového pojištění ze zákona. Je třeba se přihlásit k účasti na pojištění na správě soc. zabezpečení. Muž se považuje za takovou osobu, podal-li přihlášku k účasti na pojištění nejpozději do dvou let po skončení péče o dítě. Doba péče o dítě ve věku do čtyř let je náhradní dobou pojištění (doba pojištění musí trvat min. 1 rok). Vyloučená doba, o které se zmiňuje spider, se týká pečujících osob až v případě výpočtu osobního vyměřovacího základu. O vyloučené doby se snižuje počet kalendářních dnů připadajících na rozhodné období. Rozhodným obdobím pro stanovení osobního vyměřovacího základu je období 30 kalendářních roků bezprostředně před rokem přiznání důchodu. Pro přiznání důchodu musí být současně splněno několik podmínek. Všechny tyto otázky řeší zákon č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]