Nejste přihlášen/a.
Ahoj, občas přemýšlím o čem život vlastně je. Běžný člověk se narodí, během několika let si začně pamatovat/prohlížet prostředí ve kterém následně žije. Následně se rozkouká, má rodinu, příbuzné- zalíbí se mu zde na světě. Jenže nikdo nežije věčne, tak zemře. Proto se musím zamyslet pro zde vlastně jsme, jaký to má smysl? Narodit se, umřít... ti co mají štěstí se vryjí to pamětí druhých ( slavné osobnosti, vynálezci). Proč by člověk měl mít vůbec nějaký životní cíl? ... I když si ho splní, jednou už nebude mít možnost užít.. Umře, jeho výtvory( cíle) stejně za určitou dobu padnou na kolena.
Ale také mě vlastně napadá, jaký je rozdíl mezi realitou a snem? Jak můžu vědět, že to co teď právě píšu není pouhý sen, který se mi zdá? Kde můžu brát jistotu že jsem třeba před týdnem neumřel ve spánku ..
Kdybys před týdnem umřel a je jedno, jestli ve spánku, nebo jinak, už by se ti žádný sen nezdál. Takže jsi neumřel.
A "skutečný" smysl života radši moc nehledej, nešťourej se v tom, nebo akorát zjistíš, že žádný není a že ono nakonec je vlastně úplně jedno, jestli někdo (kdokoliv) žil, nebo ne. Stejně jednou Země zmizí ve Slunci. Ale neboj, lidi už tou dobou žádní nebudou. Jestli jim (nám) to všechno žití půjde tak, jako dosud, tak se lidstvo nedožije asi ani roku 2500.
Zdravím, máte zajímavou otázku, tak se vám pokusím na ni odpovědět. Jsem student chemie a věda je moji velkou vášní. A protože předpoklad pro to být vědcem je přemýšlet, přemýšlel jsem i nad touto otázkou. V biologii jsme se učili, že cílem každého živého organismu je rozmnožit se a přežít. Ale proč? Proč se snažit přežít, když jednou stejně umřeme? Nebylo by jednoduchší skončit život hned? Pokud člověk hledá smysl, hledá vlastně něco co dává smysl. A smysl dává jedině pravda. Takže aby člověk našel smysl života musí najít pravdu. Pokud něco hledáme, musíme se dobře dívat. Co vidí člověk kolem sebe? Lidi, zvířata, rostliny auta... Dalo by se to shrnout jako hmota a energie. Pokud příjmeme tuto myšlenku plyne z toho něco takového: Hmota a energie je absolutní a ve své podstatě je sama o sobě smyslem všeho? Dává to smysl? Já si myslím, že ne. Nechci věřit tomu, že když se bavím s člověkem, stojí předemnou pouze hmota. Nechci, aby lidi, které mám rád nebyli vlastně nic vyjímečného. Nechci být pouze kupa "haluzácky" poskládaných částic. A proto se dívám po nějakém jiném smyslu. Něčem vyšším. Po něčem, co by dalo životu ve vší jeho nesmyslnosti smysl. A proto věřím v Boha. Po přečtení této věty můžete celou mojí uváhu zavrhnout nebo se nad ní zamyslet. V mnoha ohledech to může vypadat, že nedává smysl, aby Bůh existoval, ale pokud člověk nahlédne hlouběji zjistí, že to dává absolutní smysl. Pokud budete chtít uvěřit v Boha narazíte na spostu pochybností. Ale pokud už vás nebaví život tak jak ho znáte uděljte prostě změnu. Dejte šanci něčemu novému a uvidíte sám. Pro pochopení doporučuji stránky: www.vira.cz a otazky.vira.cz
Je to na vás...
Čekal jsem, kdo zde první vyrukuje s podobnými frky.
Člověk není nic, nikdy nebyl a nikdy nebude. Že mu bylo dáno do vínku něco navíc oproti opicím, bych nepovažoval za nějaký záměr. No a že se ono "navíc" projevuje hlavně ješitností vlastního já, je nasnadě.
A proto si hodně lidí myslí, že po smrti "něco" je. Takže v tomto životě dělník, nic neumí, nikde nebyl, ale stoprocentně se bude mít lépe po smrti. Přece nelze jenom tak umřít. Nene, maminko, já nechci, já jsem přeci něco více. Je mi líto, ne.
Pro zadavetele otázky: Je to tak, že jak byla dána přirodou člověku možnost cítit bolest, tak mu byla dána i cítit radost. Tak vyhledávej radost a budeš ok. Smysl v tom nehledej a nenech si od někoho nakecat, že něco takového existuje. Pokud by Tě nadchlo starat se o opuštěné psy, nebude to smysl života, ale Tvá radost z této pomoci.
A teď do mě, náboženští pobouchanci
Vo tom to právě je. Život je prázdná prázdnota, proto Zemi umořujeme svou vlastní sobeckostí. Vůbec nám nevadí, že naše pravnoučata nebudou mít na čem a z čeho žít. Vůbec nebo velmi málo. Češi jsou tak závistiví a prázdní proč? Ruku na srdce- kdo viděl víc světa než ČR, jsme jeden z nejméně charakterních národů Není to kvůli tomu, že patříme ke špičce ateistických zemí! Jo, bude to tak! Dává to logiku přece, nebo ne? Dává. Kdyby tato diskuze byla vedena např. Američanami, tazatele by podepřeli třeba i vědeckými důkazy o existenci Boha a šíleným nedostatku důkazů o evoluci a dokonce o její nemožnosti!
Ale jsme v Česku a nám STRAAAAAAŠNNNĚĚĚ vyhovuje, že "Bůh prý není". Když nebudeme líní a nebude nám tak straaašně vyhovovat jít s davem (kamkoliv), když prostudujeme fakta, zjistíme, že váhy se jednoznačně přiklánějí na stranu existence Boha. Lidi raději CHTĚJÍ nevěřit v Boha, naší sobeckosti vyhovuje VÍRA v evoluci. Jde jen a pouze o víru, vědecké důkazy mluví PROTI evoluci. Kdo si trochu víc pozjišťuje, co Darwin tvrdil- bude ne překvapen, ale šokován.
S vírou jen v sebe sama a v zákon přežití MUSÍ to s naší společností jít tam, kam se opravdu ubíráme. Proto je i tu doporučováno neklást si TAK důležité a ZÁKLADNÍ otázky typu "proč vlastně existuji, proč umíráme, kam pak jdeme".
Mrkni na nepředstavitelnost velikosti vesmíru (k Slunci tryskáčem bys letěl 21let, k nejbližší hvězdě letadlem miliardy let, ve vesmíru jsou miliardy galaxií) a uvědomíš si, jak trapná je naše moudrost a pocity siláctví...
Existenci Boha nesmažeme ani naší nevírou...ani tím, že třeba katolická církev je k smíchu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.