Nejste přihlášen/a.
hezký večer, poprosil bych o vaše názory na dannou situaci, přijdete k někomu na návštěvu, on vám nabídne kávu tad, a vy to odmítnete, je to neslušné?
Pokud je to dobrý známý, je to v pohodě - běžně se říká "ne, seď, nic nechci", nebo podobně. Já většinou neodmítnu sklenici vody se šťávou:D
Pokud se jedná o návstěvu pracovní, nebo seznamovací (rodiče partnera atd), je vhodné kávu přijmout, pokud piji, pokud ne, poprosit třeba o čaj. Většina hostitelů má doma obě varianty
Nikdy bych se nenapila mlíka nebo piva. Kávu tak 1 x za rok a to už opravdu musí být. Proto se nestydím ji odmítnout. Prostě mi ty nápoje naprosto a vůbec nechutnají, nemám je ráda. Zato nikomu nedám košem, když by mi nabídl vychlazený džus míchaný napůl s vychlazenou vodou. Aby to nebylo tak husté a sladké. A prosím, klidně do půllitru. A když tam budou plavat kostky ledu, tak to bude úplně to nejlepší.
Inu, každý má rád něco jiného. A nevím, proč bych se měla přemlouvat k něčemu, co mi nechutná. Manžel také nerad rajskou a když jsem ji včera uvařila /mimochodem, děsně dobrou/, tak trucoval. Neubude! Jaga.
Pokud nechce být hostitel dotčen, měl by dát na výběr: Dáš si u nás kávu, čaj, limonádu... A host si může vybrat.
Jé, rajská, škoda že jsem nešel náhodou okolo...
Souhlasím, zase záleží na druhu návštěvy. Pokud přijdou známí na desátou návštěvu, už víme, co asi si dají a co neodmítnou. Pokud přijde někdo cizí, nebo poprvé, klidně se zeptám, co si dá a když řekne že nic, akceptuji to.
Ono je to i trochu trapné, nabízet nějaké pití, protože někdo nepije rozpustnou kávu, někdo turka, někdo zase jen ovocný čaj a tak.
Podle mě to neslušné není, na chalupě je jedna stará paní co mě k sobě zve, občas zajdu no kafe bych si nedala, asi vypadám jak alkoholik jelikož štamprdli slivovice neodmítám-tam zkousnu i tu ušmudlanou skleničku, je to přece jen dezinfekce. Návštěvám doma nabídnu něco k pití a na stůl dávám talířek s buchtama, oplatky-co zrovna mám, zdrží-li se dýl pak donesu bez ptaní třeba tousty se šumkou a zeleninou-kdo chce vezme si.
Myslím, že slušné odmítnutí není neslušnost.
A pokud by mne čekala návštěva u člověka, kterého by se to mělo dotknout, předem bych si připravil nějakou "omluvnou výmluvu", třeba nečekané žaludeční potíže, horké počasí, nebo že jsem dnes již jedno kafíčko měl. Vzápětí bych požádal o sklenku vody...
Nepřijde mi to neslušné. Zásadně návštěvu u nás doma k ničemu nenutím, pokud vím, že je např. vegetarián, neuvařím přeci na oběd knedlo, vepřo, zelo, ne? Sama nesnáším, když mě někdo do něčeho nutí. Zvláště takové to - a dej si ještě do druhé nohy, a jako to, ty nepiješ kafe? A prooooooč? Ale já nejsem směrodatná, možná, že jsem neslušná... nevím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.