Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat,jestli je tu někdo povolěnější něžli já a má s tímto odvětvím zkušenost. Chtěl bych si založit rozvážku jídla v restauraci, kde se vaří jen přes obědy PO-PÁ. Já bych pak nastoupil s jiným jídleníčkem,pouze na rozvozy, jde mi především o kuchyn. Stačí se domluvit s majitelem a platit "pronájem"? Nebo jsou k tomu potřeba i další záležitosti? Je mi jasné, že bych musel být přihlášen jako podnikatel a založit si asi novou firmu,ale i tak... všechny vaše rady by se mi hodili. Zatím to mám pouze v hlavě.
Rozvoz jídel pro důchodce apod. je asi dost ošemetné.
Bereme pro babičku obědy PO-PÁ. Máme už asi 4. dodavatele. Všichni tvrdí, že je to značně prodělečné. Jídlo + polévka /jídlonosiče jsme měli vlastní/ začínalo před pár lety na 35 Kč. Dneska to stojí 69 Kč. Mezitím se jich několik vystřídalo, protože všichni to za čas zrušili. Jeden pán si pozval Pohlreicha do své provozovny a ten do něj hučel, že přece není žádný sponzor pro důchodce, že se mu toto nevyplatí. Pán mu popřál sluchu, dovoz obědů zrušil. Dneska má restauraci takřka prázdnou. /Ale Pohlraicha poslechl a už není sponzorem pro důchodce/.
Takže všechno dobře propočítat. Když to bude drahé, zájemci nebudou. Ale zároveň to na sebe i rozvoz musí vydělat. Některé firmy nakoupily i své jídlonosiče a ty za poplatek půjčují.
Je to záslužná činnost, někteří staří lidé si sami už neuvaří a denně tak mají dobré a čerstvé jídlo. Jsem za babiččina dodavatele ráda. Zároveň si myslím, že na tom asi mnoho nezbohatnete. Jaga.
Dobrý den,
moc Vám děkuji za reakci. Já mám spíš v hlavě nápad čistě "moderní" a duchodci nejsou má cílová skupina, i když jk říkáte moje babička to využívá a je spokojena. Jde mi spíše o to, že ve městě, kde žiji je díra v rozvozu jídel, je tu pouze pizza a čína. Máme tu 100 000 obyvatel + studenty atd, vysoká škola... V hlavě mám spíš nápad dělat "poctivé" americké jídlo, hamburgery, hotdogy a sedwiche .. něco na způsob jamese deana v Praze. Dohromady třeba jen 12položek a pak naky hranolky domácí, cibulové kroužky, dva saláty a víc nic. Cílová skupina by byly mladí lidé, co si chtěj objedat dobré jídlo ne moc drahé a hezky vyadající- co si budeme řikat, slyší na to. Restaurace, kterou mám vybranou je jak řikáte zařízena tak jak má být. Oddělené lednice, sklad se surovinami a vaří tam moje matka, i když to nevlastní. Dělají jen obědy a třeba jen tak 5 denně. Spíš mi šlo o to, jestli je to vůbec možné se takhle někam vecpat a jet si podle svého ...děkuji moc ještě jednou za všechny reakce
V některých hospodách nebo restauracích také prodávají jídlo "přes ulici", dají ho do plastové misky, přetáhnou fólií, zavaří a prodají. Hygienicky. Kuchař a provozovatel restaurace ručí na hygienické provedení. Kdo a jak si to pak odnese, odveze, uloží, sní, je jeho věc. Nemusí mít hygienický průkaz.
Pokud byste chtěl od restaurace koupit například 30 porcí polévky v termosu, 30 porcí jídel v různých kastrolech a pak s tím manipuloval - rozvážel, odměřoval a prodával zákazníkům, už byste musel splňovat zřejmě přísné hygienické předpisy, podívejte se například na HACCP - viz haccp.webnode.cz/...
Rozvážka do jednotlivých bytů nebo i hromadně do kanceláří malých firem je zdlouhavá, vypočítejte si, kolik času vám zabere doprava a prodej jednoho jídla, jaké na to máte vlastní náklady, včetně ceny vašeho času a vypočítejte si, kolik byste musel přirazit k ceně, za kterou by vám jídlo prodali v restauraci.
Pan Pohlreich razí cestu vysoké gastronomie, restaurací ale občas hostinskému dobře poradí, ať vaří to, co lidi chtějí, aby se přišli najíst, za nějakou rozumnou cenu i když zase nad někým lká, že prodává jídlo pod cenou, že není sponzor důchodů, jak tu již psala předchozí rádkyně.
Schůdná by byla možná cesta smluvní dopravy, že by si vaši klienti vybrali z nabídek jídel v restauraci buď zavařených do misek s fólií, nebo i plný kastrol polévky, kterou by si koupili, vy byste gulášovku nebo dršťkovku i s hromadou rohlíků přívezl a oni by si ji už rozdělili a vám zaplatili hromadně. Asi tak...?
Jestli jsem to pochopila dobře, dotaz zní, že byste nastoupil do kuchyně s vaší firmou a jiným jídelníčkem poté, co by ta první od po - pá skončila. Vy budete vařit odpoledne a v sobotu neděli? To nebude fungovat z hygienických důvodů. Oddělené lednice, zásobárny pod uzavřením. Kuchaři opouštějící svou výrobnu by museli vše totálně vyklidit a uložit do vyhrazených míst. Jakou jistotu bude mít každá firma, že když se objeví nějaká alimentární nákaza, která firma ji způsobila a provoz bude totálně pozastaven. Též pokud nastane nějaká porucha, nehoda na zařízení, kdo bude například po Vás druhý den ráno shánět opraváře, protože přes noc asi těžko. První firma má nějaký plán vaření, nasmlouvané obědy atd. Museli byse ošetřit platby za vodu, plyn, elektřinu atd..
Největší zájem je o obědy, Vy byste rozvážel ve všední dny večeře a o víkendu třeba i ty obědy? Zaplatíte kuchaře a víkendové pracovníky?
Dokud češi budou polykat mletý boudy s kečupem zapečený sýrem za 69,- a říkat tomu bašta, nedělejte to. I tady v diskuzi je vidět, jak 3/4 národa myslí jen na cenu jídla, aby moc nezaplatili. To, že suroviny pak nutně musí být ošizené a jídlo nekvalitní a nepořádně udělané, to nikoho tady neštve. Slabej vývar, v polévce plave několik osamělých kousků zeleniny z pytlíku a smutnej knedlíček z polotovaru, ale hlavně že to je za dvacku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.