Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Angína (ano/ne)

Od: anonym1996 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, od pátku mě bolí v krku a nemůžu polykat. V pátek a včera večer jsem měla zvýšenou teplotu 37.3 .. Mám ucpaný nos, a chvilkama, většinou v podvečer mě bolí hlava. Co jsem koukala na internet, tak mám snad všechny příznaky angíny.

Dneska jsem šla k paní doktorce, ale byla tam nějaká nová, mladá a ne ta ke které jsem byla zvyklá chodit. Koukla mi do krku a tan klacek (či jak se to jmenuje) mi dala do krku až jsem se pomalu začala dávit.. Pak mě poslechla stetoskopem nebo jak se tomu říká a prohmatala krk, prostě normální vyšetření. A pak mi řekla tzv. "diagnózu", že angínu nemam, že to je jen virový, nic mi nepředepsala, ani nenapsala lékařskou zprávu, jako jsem byla zvyklá u té bývalé doktorky. A ohledně teploty? Mám to nechat vystoupat na 38 a až pak teprve můžu snižovat práškama (paralen, ibalgin).

Co si myslíte vy? Byl postup doktorky správný a může to být opravdu jen virový? A nebo to může být opravdu angína?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

Ano, myslím si, že postup lékařky byl správný. Teplota 37.3 není vysoká teplota. Navíc horečka pomáhá tělu v boji proti virům, bacilům, bakteriím apod., a opravdu ji nemá cenu snižovat dříve, než vystoupne přes 38 stupňů Celsia. I když je lékařka mladá, tak má oproti vám vystudovanou medicínu a asi se v tom lépe vyzná než vy, která si cosi přečte na internetu, nemyslíte?

anonym1996
hodnocení

No, teď jsem se na internetu dočetla, že pokud bolest v krku přetrvává déle jak 2 dny ať navštívim lékaře. Když se to do středy nebo do pátku nezlepší tak půjdu zase k doktorce.

hodnocení

0x

Zda byl postup správný nemůžeme jako nelékaři soudit. Nicméně doktorka zřejmě ví, co dělá, a Vy si od bolesti v krku můžete pomoci daleko účinněji než prášky, a sice zábalem na krk na noc z cibule. Nakrájejte cibuli na kolečka, vyskládejte na čistý kapesník, přiložte na krk a ovažte šálou. V tom se vyspěte a do rána to máte obyčejně pryč, pokud ne (a to se stává jen u obzvlášť svinských angín), postup ještě jednou zopakujte. Cibule je výborné přírodní antibiotikum. Ještě to lze podpořit nakrájením dvou větších cibulí na kostky, které následně dáme do sklenice s víkem, prosypeme cukrem a přiklopíme. Díky cukru po určité době pustí šťávu, kterou je dobré průběžně přes den pít (ob hodinu, ob dvě...). Nic moc dobrého, zato stoprocentně zabírá - díky tomuto a výše uvedeným zábalům jsem na angínu nikdy nepotřeboval antibiotika.

kutululu
hodnocení

0x

Lékařka by nejlépe měla vědět jakou máte diagnózu, takže s největší pravděpodobností byl postup správný. Samozřejmě někdy může trvat trochu déle než nemoc projeví v plné síle, ale to ani sama lékařka není věštkyně, takže jednala za momentální situace. Zvýšená teplota 37,3 není znepokojující. A i Vy sama musíte vidět, když se podíváte na krční mandle, jestli jsou hodně zvětšené a třeba nejsou zhnisané, pokud byste měla angínu. Pokud se Vám bude teplota zvyšovat a bolest nepřejde max do 3 dnů, tak bych se určitě znovu vypravila k lékařce.

bagar*
hodnocení

0x

Angína to nebude. U té jsou většinou horečky (37,3 je jen zvýšená teplota), malátnost apod. a to vy nemáte. Pokud je to virové, bolest v krku může trvat klidně týden (u mě většinou i 2 týdny). Chce to klid a hodně pít, mě pomáhá zázvorový čaj.

martinaa*
hodnocení

0x

Ahoj, pokud snižuješ teplotu (ne horečku, ale zvýšenou teplotu), která je méně, než 38°C, tak těo nemá šanci, aby s nemocí samo bojovalo, pocení a teplota jsou příznaky lítého boje těla s infekcí. Až nad těmi 38° se mu teprvemá pomoct Paralenem apod.

Ucpaný nos, bolest v krku a bolest hlavy jsou taky příznaky obyčejného prochladnutí, chřipky, rýmy, zánětu nosohltanu. Nebo třeba streptokoka. Vyšetření doktorky mi přijde zcela v pořádku, do krku koukala... jen je škoda, že třeba neudělala výtěr z krku (sama jsem teď měla hnusnýho streptokoka, bez výtěru by se neukázal). Na druhou stranu, u každého nachlazení se výtěr fakt nedělá, pokud není podezření. A na virovou infekci (chřipka, nachlazení), se žádné léky nedávají, to se prostě musí vyležet. Zprávu bys nesla kam, kdyby ti ji lékařka dala? Domů:) Tu si lékařka napíše pro sebe do počítače a nechá si ji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]