Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Insolvenční rejstřík , je toto možné?!

Od: mjnm odpovědí: 8 změna:

Jak je možné, že v tomto rejstříku jsou tak obsáhlé informace o konkrétních osobách, včetně adres a rodných čísel, veřejně k dispozici? Nedávno jsem jen tak ze zvědavosti zadával různá jména do Googlu a vyjelo mi mimo jiné tohle. Našel jsem tam např. informace o rodičích od kamarádky, kteří mají dluhy, ale doslova mě šokovalo to, že jsou tam i desítky dokumentů, kde jsou takové informace jako příjmy, kopie výplatních pásek, sdělení a usnesení soudů, popisy situace dommácnosti atd. Je to normální? Však toto může sloužit i k šikaně dětí které za nic nemůžou, kdyby to objevil někdo chytrý. Prostě Česká republika je na hlavu stát.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, vidíte - pro Vás je to nepřijatelné a pro nějakého věřitele jsou to údaje úžasné.

Když už si někdo udělá dluhy, tak si to má i "vyžrat" a za dluhy se nestydět. A třeba to je i varování pro ostatní, že se tam mohou takto dostat a se vší parádou. Zdravím!

doplněno 16.03.15 09:52:

ohneta - já jsem se do toho rejstříku nedíval, tak pouze věřím, že to tam tazatel našel.

Máte pravdu, že to může být v rozporu s tím zákonem, ale to musí vědět nějaký admin toho serveru (a to je snad pod kontrolou). Zda někdo ví či neví o svých dluzích je asi problematické - většinou by to vědět mohl (pokud se o to zajímá).

ohneta*

Bene otázkou ale je, zda tyto veřejně dostupné dokumenty neporušují zákon na ochranu osobních údajů. Jinak celkem souhlas, ale zas. Někdo se do insolvence dostane vědomě, jiný nechtěně.

hokita
hodnocení

0x

Ano je to naprosto možné.Moje kamarádka se do insolvence dostala částečně vlastní hloupostí, částečně neochotou druha platit společné dluhy po rozchodu. A hodně se jí to vymstilo. Dostala se do sporu a dotyčná osoba ve snaze jí co nejvíce ublížit tak dloho " gůglovala" až vygůglovala. Informace o insolvenci,včetně všech dostupných dat o mzdách, dovolené apod. pustila do éteru.A kamarádka mohla začít chodit kanálama... A postih? Nula...protože podle PČR získala informace na veřejně přístupném serveru...

abcd9999

Měli by ten server zavřít .

hodnocení

0x

Insolvenční rejstřík je dle zákona 182/2006 Sb. tzv. veřejným seznamem, tzn. že nepodléhá zákonu č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. Je to totéž jako například katastr nemovitostí.

Viz např. vyjádření přímo na stránkách Úřadu na ochranu os. údajů: uoou.cz/...

abcd9999

Je to hnus, neřeknu kdyby jméno ok, ale tam jsou ke stažení všechny možné dokumenty, kde se píše i o vyživovaných dětech včetně jejich jmen atd, tohle je prostě věc která by veřejně a zdarma být na internetu neměla.

Abcd9999: nezbyde vám nic jinýho než ,,apelovat" na svýho poslance nebo senátora aby tuto situaci změnili.

hodnocení

0x
Je mi buřt, že se tam objeví informace o dlužníkovi - to už je jeho problém. Ale ony se tam objeví i tyto informace o věřiteli. Nicméně už to zde padlo - Zákon o ochraně osobních údajů to neporušuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]