Nejste přihlášen/a.
Zdravím, co si myslíte o kouření cigaret?
Kouříte? Jak často? Od kolika let / jak dlouho?
Mě je 13 let a chtěl bych to zkusit, ale bojím se že na to naši přijdou že mi bude smrdět oblečení...
Díky za vaše názory.
Na plnou "hubu"?
Kouření je hnus. Sama jsem kouřila rok (v 19 letech), a jediné, co mi to dalo, bylo rozjetí astmatu. Od té doby jsem dost zapřísáhlý nekuřák. Kuřák, ačkoli on sám se necítí, smrdí - vlasy, ruce, oblečení, prostě všechno. Sedět delší dobu vedle kuřáka je pro nekuřáka děs. Nehledě na to, že pořád někde dýcháš cigaretový smrad, na ulici, zastávkách, prostě všude.
Netvrdím, že to nemáš zkusit. Zvaž ale, co tě k tomu vede. Chceš být víc dospělý? Nebo se toužíš vyrovnat kamarádům? Kouřící dítě je fakt hrůza... když už zkusit, tak někde hoodně natajno, mít s sebou žvýkačky, umýt si ruce A rozhodně venku, kde se smrad rozptýlí a nezachytí se ve vlasech a oblečení.
Nicméně - rodiče to možná stejně poznají a nejspíš ti bude pěkně zle.
Martino máš naprostou pravdu. Já v životě vykouřil půl cigarety, pak mě bylo snad 14 dnů špatně a od tý doby jsem zapřísáhlý nekuřák a nevidím sebemenší důvod to vubec zkoušet. Zvláště pokud rodiče nekouří, neutají ani jednu cigaretu, je to prostě strašně cejtit.
A snad jeden z nejhorších zážitků co jsem kdy měl, líbat se s holkou co vykouřila asi tři cigarety, měl jsem co dělat abych nezvracel. Od tý doby se mě holky s cigaretou hnusí.
Možná jsem to napsala moc tvrdě, ale vidím to tak... moje roční kouření byla jedna z velkých chyb mého dosavadního života, a jak píšeš, líbat se s popelníkem je humus Kdysi jsem chodila s kuřákem a to tedy stálo za to
Už ani moc nechodím do restaurací, do barů vůbec, protože se všude kouří, pak mi to čpí z vlasů, šatů, pachuť mám v krku, no děs. Sedět vedle kuřáka v buse je docela utrpení. Možná jsem dost vyhraněná, ale opravdu mi to dost vadí.
Když vidím, jak se třináctileté děti pokoušejí kouřit, zvlášť holky, taky je mi na zvracení. Tuhle jsem potkala partu asi čtyř holčiček, všechny v puse cigáro, a když jsem je míjela, jedna poznamenala: "no ty vole, ta pí.a doma zas bude mít kecy, že jsem jí sebrala cigára..." (pardon, admine, je to kvůli autentičnosti). Málem mě trefil šlak...
KOUŘENÍ ZPŮSOBUJE RAKOVINU. A nejen to. Rakovina je jen to nejmenší. A když budeme trochu počítat. Dejme tomu, že krabička cigaret stojí 80Kč. Je jich tam tuším 20. Tak máš krabičku na dva dny třeba. To znamená, že za jeden jediný rok utratíš 14 500Kč za hřebíky do rakve. Luxusní dovolená, ne?
Deejay: odpovím postupně a vezmu Tvůj dotaz od konce:
- chceš to zkusit, ale sám si odpověz, proč to chceš zkusit, jestli jen proto, abys byl jaksi IN? Věř, že už se začíná vracet doba, kdy je IN ten, člobrda, který dělá to co uzná za vhodné sám a nejde se stádem, nechce být stejný jako ti okolo.
- pokud se bojíš, že Ti na to rodiče přijdou jen kvůli smradu z oblečení - to se většinou dá na něco svést, ale zápach z úst už okecáš těžko
Kouřím, průměrně dvě krabičky bezfiltrových startek denně. Začal jsem ve svých 26-ti letech, takže přes dvacet let... Začínal jsem s jinou značkou a samozřejmě s menším množstvím, důvody proč jsem začal tady raději nebudu veřejně pitvat, nicméně ještě dneska bych si nejradši nafackoval, že jsem s tím vůbec začal - přitom ze začátku to vypadalo docela nevinně, tu a tam cigárko.
A když si pak ve finále spočítám, kolik mně tahle sranda a závislost stojí - a při dnešním zdražování to lepší nebude...
Hele, jestli chceš, tak to zkus. Nemá cenu nic zakazovat. Ale myslím, že jsi docela chytrý kluk, když se před tím prvním pokusem ptáš. Takže fakt ještě popřemýšlej, jestli má cenu to zkusit a třeba se stát závislákem, anebo si udělat svoje image na tom, že "JÁ" se na to můžu vys*at, kouřej jenom slaboši, já budu v tomhle svůj a jiný!
Držím palce při rozhodování!
Je tu ještě jeden aspekt, o kterém tu zatím výslovně řeč nebyla, i když "nezi řádky" ho můžeč vycítit. Ty píšeš"chtěl bych to zkusit", ale to není jen tak. Dejme tomo, že to zkusíš, ono ti to půjde (nebo počáteční odpor "statečně přemůžeš"), a pak si řekneš, "fajn, zkusil jsem to a už toho nechám". Jenže to nepůjde, prostě se toho nezbavíš. Kouření vytváří v mozku endorfiny, "hormony štěstí", takže to je vlastně jako by ses dal na drogy, a závislost se vytvoří velmi snadno a velmi rychle. Abych řekl vše, ne každý takové závislosti podlehne, u někoho se nevytvoří, ale na to nemůžeš spoléhat, těch "závisláků" je většina. (Dělaly se i pokusy se psy, když je nutili inhalovat houř, a i u nich se závislost většinou vytvořila.) Takže abych to shrnul: nemůžeš to "zkusit", máš (s velkou pravděpodobností) jen dvě možnosti, dát se na kouření nebo zůstat nekuřák.
Zdravím.
O kouření cigaret si nemyslím nic dobrého. Chceš to zkusit a myslím, že sám nevíš proč. Dnes už to není moderní.
Budeš smrdět, budeš mít žluté prsty na rukou. Až budeš svojí první holce chtít dát pusu, budou z tebe cítit cigarety a uteče ti. To přece nechceš.
Kup si raději čokoládu a kouřit nezačínej. Je jednoduché začít, ale těžké..těžké přestat. Pak budeš otrokem cigarety.
Jo kdysi to bylo moderni a bylo ti IN. Kdo nekouril, nebyl spravny clovek ve spolecnosti.
Dneska je to naopak. Vetsina kuraku chteji prestat, v restauracich plati zakaz koureni a v parte je dneska vetsi borec ten, kdo nekouri. Krabicka cigaret je draha vec. A ver mi, ze na to rodice prijdou.
Já kouřím od cca 14 let. Tenkrát stála krabička 6 Kč... Teď už je to ale docela pálka. Strašně lituju toho, že jsem s tím začal. Je mi 60 a v pátek jsem se vrátil ze ctvrté chemoterapie. Neobviňuju sebe ani okolí, prostě se to stalo. Chtěl jsi radu, tak radím, kouření je hloupost. Teď nade mnou přeletělo dopravní letadlo, rád bych seděl v něm a letěl někam k moři. Místo toho sedím s oteklýma nohama u počítače. Mám rád řízky, bramborovej salát, steak, pivko, ale jím už měsíc jen rohlíky, protože to je jediný z čeho nezvracím. Na dalším CT se ukáže, to na co mám podezření, a sice, že mám metastázy na játrech, protože je mi fakt blbě. NEKUŘ!
Kašli na to. Fakt.
Když mi bylo 13, taky jsem si s cigaretama pohrávala... výsledek: nestojí to za to.
Oblečení ti rozhodně smrdět bude a bude ti smrdět i po jedný cigaretě víc, než si myslíš, takže to byly vždycky velký "schízy", kdo z rodiny nebo učitelů to ze mě pozná.
Zdravotní dopad je rozhodně negativní, obzvlášť pro takhle mladé tělo. Stojí to hodně peněz, který jde využít i na mnohem lepší věci.
Chápu, že tě to možná láká, protože to dělá hodně kámošů, ale je to vážně hloupost. Navíc, i v naší partě byli lidi, který nikdy nekouřili a rozhodně je to nijak nevyčleňovalo. prostě si připrav, s jakým argumentem budeš cigarety odmítat a je to.
Hele,byt muj kluk,tak dostanes facaka,prez celou hubuProc chces vlastne zkouset kourit?no,protoze nevis o co jde a jak moc ti to ublizi,Chces se citit dospelacky?ale cigara nejsou projev dospelactvi.,to jen v mladi stejni pitomci jako ty,se to nauci z nerozumu a pak by se v dopelosti hrozne radi toho zbavili a ono uz to nejde-jsou zavisli.hele,ja jsem taky kourila,spoustu let a dnes lituji kazdeho dne,kdy jsem si zapalila.Prestala jsem kourit ,protoze jsem hrozne chtela a byla zdrava.ale dva roky na to .,stejne onemocnela.najdi si cokoliv,pri cem se budes citit dospelacky,ale drogy nech napokoji,pak se jich nezbavis,nebo jen tezko.
Chlapečku, chlapečku. ... Ještě nedávno jsi nosil plínky a už bys kouřil? A copa tě k tomu táhne? Že kluci ze třídy už kouří a ty ne? Jistě, cítíš se děsně trapně co... Řeknu ti, u nás ze základy, každým rokem se snižoval věk těch, co kouřili. Dnes už kouří běžně i 4áčcí..Né, že by jim to chutnalo, ale aby byli přeci IN. To je v dnešním světě nejdůležitější. Tedy alespoň v naší "milé" zemi, kde na chytrého narazíš jen zřídka. Když mi bylo 13 let, ještě jsem si možná hrála s barbínama. Dnešní děti vymejšlejí různé vylomeniny a neví coby roupama. Mně je 18, takže od tebe tam vzdáleně nejsem, ale kouření se vyhíbam jako čert kříži. Popravdě mi přijde děsně trapný, když děcka jako jsi ty kouří. Jen se snaží zapadnout. Většinou jsou to děti z rodin, kde se taky kouří. Nebo nemají dobré vychování. Takže 1. budeš dělat rodičům pěknou ostudu, jestli jim se to hnusí. 2. V dnešní době je tolik nemocí a tolik druhů rakoviny. Že vem si, když už budeš kouřit ve 13, kolikanásobnou šanci máš, že budeš mít rakovinu plic? A jestliže se před tim můžeš ochránit, proč si k tomu dopomáhat? Chceš si jednou celý zbytek života vyčítat, jaký jsi byl hlupák? Problémy s plícemi má, nebo bude mít každý kuřák. Někdo, kdo je náchylnější k nemocem onemocní dřív, třeba ve 30, jiný třeba až v 80. Znám případ, kdy na raovinu plic zemřela žena ve 30 a muž v 80. Dost velký věkový rozdíl. Takže si pořádně rozmysli, jak naložíš se svým životem. Jestli máš kapku rozumu, rozhodneš se správně. A ještě je tu jedna věc. Cigarety stojí dost korun. Jedna krabička, mám dojem okolo 50,-Kč. Ze začátku to bude dobrý, budeš děsně IN, ale potom ti začne závislost. I když třeba nebudeš mít peníze, koupíš si je. A spotřeba se bude také zvyšovat. Pro představu, podívej se na ty bezdomovce, co místo aby si z dávek našetřili na nějaké bydlení radši hulí, hulí a hulí.
Ani s tím nezačínej,raději si najdi jinou zábavu...
Sem vyléčený kuřák,ale si ve věku kdy si člověk musí projít jak dobrymi tak špatnými věcmi,tak tady rady budou asi stejně k ničemu.
Je zvláštní,že skoro všichni kuřáci nechtěji kouřit,protože zbavit se závislosti chce hodně vůle...tak se prosím zamysli nad touto uvahou.Dnes jde spíše o hodně dráhy koníček+do budoucna dore zaděláni na zdravotni problemy..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.