Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz na muže. Pořídil si některý z vás dítě po padesátce? Jak to hodnotíte s odstupem času?
Můžu, ikdyž jsem žena? Viděla jsem, velmi zblízka, staršího muže a maličké dítě. A slyšela jsem komentář: Nepořídil si syna, pořídil si vnuka. Takhle se k dětem chovají dědečkové. Ochraňují, příliš pečují, nevychovávají. Ten člověk, o kterém je řeč, ten to měl právě takhle. Za malého dělal naprosto všechno, nedovolil mu, ať se naučí a také, ať se poučí. Stále o něho pečoval jako kvočna, držel ho v náručí, za ruku, bral mu všechno z rukou a dělal za něho, odpovídal za něho. Kluk neměl žádné hranice, mohl naprosto všechno. Syn se stal jeho životem. Muž se synem svůj život ztratil.
Dobrý den, jestli se to otcovství ve starším veku tyka vas, bude hodné zalezetet na tom, jakého mate ducha. Jestli jste duchem mladý, nebo už usedlý stařec...těšící se na důchod.
doplněno 15.03.15 18:26:Aha, takže dotaz se spíše týká zhrzené manželky... je mi líto, že vaše manželství takto dopadlo. Přestaňte se užírat. Ono se to lehce řekne, ale ve vaší situaci vám stejně nic jiného nezbývá. Odhoďte zášť stranou a začněte se věnovat sama sobě. Děti máte nejspíš odrostlé, vztahy s nimi určitě dobré, radujte se z toho. Máte totiž více než váš budoucí exmanžel. Jeho čekají miminkovské povinnost, řešení problémů s mladou ženou, na které URČITĚ nebude stačit. To mi věřte. Není-li váš manžel maximálně vitální, tak ho za chvíli mladá milenka a děcko utahají.
Nejedná se o mě, ale o skoro bývalého. V padesáti si pořídil dítě jinde, tak se rozvádíme.Po našich dospělých dětech chce, aby nevlastní dítě vzaly mezi sebe jako sourozence.Je zdravý?
To, že chce aby sourozenci vzali nového nevlastního sourozence mezi sebe mi přijde fajn. Děti bych k tomu ale nenutila. Pokud budou chtít a nebude se mezi ně a jejich nového sourozence stavět bariéra (třeba prostřednictvím vás), možná si k sobě cestu najdou. Třeba ne hned, ale později.
Chápu, že vám se to nepozdává, jste vůči exmanželovi v jiné pozici, než jeho děti. Jen by bylo fajn, abyste se do toho nemotnovala a nechala dospělé děti, aby se rozhodly podle sebe - jsou přeci jen dospělé.
Dítě Vašeho skoro bývalého je pro Vaše dospělé děti vlastním sourozencem.
Nevlastním sourozencem by bylo "vyženěné" dítě, tzn. dítě,
které by s Vašimi dětmi nemělo ani jednoho společného rodiče.
Nevím, jak situaci kolem narození dalšího sourozence a rozvod svých rodičů vnímají Vaše děti.
Ale to dítě – jejich sourozenec – nemůže za svého otce ani za rozvod ...
Já Vám můžu popsat jaké to je z pohledu dítěte.Rodiče mě měli ve 44letech.(nejsem jedináček,jen poslední)Materiálně jsem měla vše,hračky a hadry z tuzexu,dovolená každý rok...ale jinak nuda dětsví.Pořád jsem poslouchala-"neběhej,raději si sedni a udělej si se mnou pohodu","proč chceš jít ven?,co tam budeš dělat..."Takže jsem byla typické tlusté dítě,co neběhá,nesportuje a ani moc nemluví,ale měla jsem vše co mi mohli ve škole závidět.Takže jsem byla výborný cíl posměchu.Raději bych měla lacnou teplákovku,hrála si s dětmi a byla jako ony.Neznala jsem tábory,kolektivní hry,sporty,opíkání a turistiku,stanování,...to vše jsem poznala až když jsem vyrostla.Problém byl i ve vzdělávání.Starší lidé se moc nezajímají o novinky ve světě,o pc,nejdou vstříc novým věcem...Na vše jsem musela přijít sama za pomocí kamarádů.kterých je dodnes málo.
Takže je to jen na Vás!Jak je člověk duchem mladý,dokáže dítě zabavit a věnovat se mu,tak proč né.Jinak to nikomu nepřeju.Z dítěte vychováte malého důchodceZáleží na vaší osobnosti ,vitalitě a zájmu o život,potom není překážka dítě nemít.
Dodala bych k tomu, že to vůbec není o věku, i mezi lidmi "těsně nad dvacet" znám jedince, kteří se ofrňují nad tím, že by snad měli mít jinou dovolenou než letecky do hotelu, a cesta vlakem někam po ČR nepřipadá v úvahu, jedině vlastním autem. Jídlo jedině z restaurace, na kartuši vaří socky, rozdělat normální oheň ani neumějí.
Konečně, stačí se podívat jak se dnes ve velkém řeší kavárny pro maminky s kočárky. Protože sedět u nějakého pískoviště už není maminkám dost nóbl, tak je potřeba dřepět v kavárně a řešit aby se dítě přizpůsobilo matce.
Soudě dle té zmínky o tuzexu jste starší než já; já jsem vyrůstala v devadesátkách a už tehdy jsem se setkávala s tím, že jsem ubohá socka, když jezdíme kempovat a myjeme se ve společných sprchách, blé, a brečela jsem nad tím že spolužačky zuří že "v Chorvatsku měly společný pokoj se ségrou", zatímco my jsme spali v pěti lidech v jednom stanu. Takže nemůžeme vědět co bude "in" v roce 2025. Vlastně přesněji nemůžeme vědět co bude "in" v roce 2025 v té jedné konkrétní škole kam to dítě půjde, protože to se může HODNĚ lišit. Takže bych to omezila pouze na tu vitalitu a psychickou odolnost, u toho je tak nějak jasné že to bude potřeba. Ale jak bude vypadat "správný" životní styl? To je ve hvězdách.
Se zajímáním se o novinky to myslím taky není takový rozdíl, pokud to někoho nezajímá, tak se to projevuje už ve třiceti. Tátovi je přes šedesát a doteď mu nosím svoje rozbité počítače a spol. a žádám ho o radu jakou grafickou kartu zakoupit, aby mě neoškubali. Naopak spousta lidí dvacet-něco nezná ani věci jako (fotografická) clona, když fotka nevyjde, tak "se to zkusí znova", případně se na Instagramu přihodí nějaký filtr.
Můj muž říká, že není idiot ale že ze srdce"dědečkům" majícím mimino tuto radost přeje. Manžel má 56, já 34-první vnučka 5, druhá 1rok a díky, stačí chvíli hlídat a pak u nás platí pořekadlo "Dítě radost rodiny, denně na půl hodiny". Včera u nás holky spaly, odešly dnes kolem 14h a ještě jsme se s dědou nevzpamatovali. Jo něco jiného je, když mají děti staří boháči, ten to děcko pochová před kamerou a jinak ho má chůva, vychovatelka, domácí učitelka...
Omlouvám se všem padesátiletým otcům. Těm dědkům, co chytí druhý dech a mají dítě s mladou milenkou to ze srdce a škodolibě přeji.
doplněno 15.03.15 20:48:Omlouvám se za ten příjemný překlep ale bohužel je mi o 20let víc jak jsem napsala.
Ano, také jim to přeji. Ale to, že kvůli mladé milence a děcku zničil bývalou rodinu, která desítky let fungovala je hrozné.Tento dědektáta by eště chtěl, aby původní rodina jeho dítě přijala jako sourozence. Což je pro ně nemyslitelné.Co ho k tomu vede, chovat se jako mormon?
Nejde o nic víc, než o vlastní sobeckost "já chci, abyste se k sobě měli jako sourozenci". Aby on nemusel nic řešit, aby se tím zmenšila jeho vina na rozpadu rodiny.
Je jen a pouze na starších dětech, jak to přijmou, o tom si rozhodnou samy. A otec se nesmí divit, když to nedopadne dobře...
Nemyslím si, že by Vám odpověď staršího otce byla na 100% přínosná. Váš problém se netýká toho, že je to člověk, který jde dle nějakých zvyklostí na otcovství starý; ale toho, že kvůli tomu opustil rodinu a teď se chová způsobem, který neuznáváte.
Kdyby Vám teď odpověděl starší otec, který má dítě se svou mladou přítelkyní, žádnou "původní" rodinu, žádnou zhrzenou exmanželku a další závazky... a nebo mladý otec, který si "nabrnknul" milenku, opustil kvůli ní a novému dítěti svou stávající rodinu a snažil se, aby spolu všichni sourozenci vycházeli; koho byste si vybrala, aby Vám sdělil svůj názor?
doplněno 15.03.15 19:36:Aha, už chápu. Měla jsem z Vašich reakcí pocit, že nejde až tolik o ten věk. Tak snad se někdo objeví.
Je to jedno kdo. Prostě, zda se necítí starý na dítě, unavený, zda ho baví učit ho jezdit na kole, plavat, vodit do školky apod. Zda si neříká, jak si mohl bez dítěte užívat.
Většinou se tak zachovají chlapi, kteří jsou v životě něčím znechuceni, otráveni, vidí stereotyp. Najednou si chtějí zvednout sebevědomí mladou partnerkou - aby všichni kamarádi říkali: Podívejte, on na ni má! No a mladá partnerka chce dítě, aby jím k sobě pána připoutala.
Časté to bývá mezi tzv. celebritami, maličké děti si na stará kolena pořídili třeba pan Gott, Hapka, Saudek, Petr Janda, Honza Nedvěd, pan Kaplický...Někteří se z mimča dlouho neradovali, už nejsou mezi námi.
Jenže u těchto starých taťků je jedna vlastnost, kterou obyčejní vyskákaní chocholouši nemají. A to, že mají dost peněz, mají majetek, děti trpět nouzí nebudou. Mladá vdova si pobrečí a začne se ohlížet po mladých. A život jde dál.
U normálních chlapů je to spíš k smíchu. Letora se pomalu mění, a´t člověk chce nebo ne a v 50 - 60 se už špatně učí děcko lézt po stromech, pádlovat po rybníce, apod. Tatík by nejradši seděl, měl své pohodlí a maximálně naučil svého potomka karetní hru Vole, bum! A jak mu ze svého důchodu poskytne finance na vzdělání, na kroužky, na jeho potřeby?
Když jsme měli maturitní ples, naši otcové byli zhruba 45 letí junáci. Údiv sklidila spolužačka, která přitáhla na ples tatíka jako věchýtka, s holí, bylo mu asi 75 let. Nemohla za něj, byl to taky táta, ale úplně jiný, než na jaké byli zvyklí ostatní študáci. Dodnes ho vidím před sebou: nemoderní prkenné šaty, boty s háčky, kožené chování. Seděl, netancoval, nebavil se, nepil /aby nemusel na záchod/. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.