Nejste přihlášen/a.
Prosím, ví někdo, co to je za přístroj? Dle mého názoru to může být na skartování - znehodnocení, třeba starých filmových pásků, ale to by se člověk utočil, na nudle to asi nebude, papírové proužky při skartování se namotávají kolem dokola, na úpravu nějakých plíšků?, nevím... - má to výrobní 1692 Y, šířka otvoru pro vkládání 30 mm, děkuji za případné tipy
Ty "mlecí kameny" spíš odpovídají nějaké drtičce. Obilí, kostí ... Ale tomu zase neodpovídá ta "násypka".
doplněno 13.04.15 20:27: Jenom napad, mozna hloupy, co na listy tabaku? Naruseni vlaken, potom snazsi suseni a zpracovani.Díky za dosavadní příspěvky, jenže se mi nechce moc věřit, že tento rezavý strojek a téměř s ozubenými kolečky a s žádnými řezacími kotoučky, by byl strojek na nudle.. Budu si muset udělat těsto..a pak uvěřím.., ladin má taky pochybnosti.. Možná, kdybych viděl ten strojek majsterjoe, tak budu klidnej.. I když zase na druhou stranu, pokud by nebyly ty kotoučky hrubé, tak by to možná to těsto nevtahovalo dovnitř - bůhví..
Dobrý den, vzhledem k mohutnosti celého strojku bych snad vyloučil použití v domácnosti.
Spíše to asi sloužilo v nějaké provozovně, dílně (elektrodílně) nebo fabrice. Zdravím!
doplněno 13.04.15 10:25:Těžko říci. Možná to sloužilo i na nádraží - skartovačka neprodaných jízdenek (těch tvdých kartiček).
doplněno 13.04.15 21:31:Řezačka tabáku by to mohla být - zkusil bych ten strojek očichat, jestli tam není "pachová stopa".
Mohutnosti? Mně to právě nepřipadá o nic více mohutnější než mlýnek do kuchyně. Dle prvni fotografie určitě.
Na lepenkové cest. lístky to nebude. Skazené c. lístky sa museli posielať späť do výrobne cest. lístkov. A pochybujem, že by to oni skartovali ručne. Keď sa im tam nazbieralo viac lístkov aj z iných pokladní.
Mne to pripadá ako skartovačka na ručný pohon. Podobné nože to má ako elektrické do kancelárií, ako teraz predávajú v kancelárskych predajniach alebo supermarketoch.
Knedlik : mlynček na orechy to nie je. Ten máme doma v komore. Mlynček na orechy má podobné strúhadlo ako na zeleninu, ale stočené do bubienka, umiestnené vodorovne, podobne ako miešačka na maltu.
Hned mi naskočil obrázek samodomo drtičky na kosti, kterou měl táta. Byla trochu jiná, ale ten mlecí mechanizmus byl prakticky stejný. Dělali jsme na tom z kuřecích kostí a skeletů drť do šrotu pro slepice.
Masivita zpracování napovídá, že to muselo vydržet docela hodně. Na druhou stranu je to poměrně malé a chtělo by to vidět i dolní upevnění - jestli je důkladné na pořádné přišroubování někam k masivní desce do kurníku nebo spíš jen destička s kličkou na domácí použití?
doplněno 13.04.15 15:22:Díky za fotky se sirkama.
To je opravdu spíš na domácí použití, tj. vyndat, upevnit, použít a zandat. Těsto mi do toho nejde, přeci nebudu z válu řezat 3 cm, to by bylo efektivnější udělat váleček široký aspoň 10, abych se s tím moc necrcal.
Drtička to tedy nebude, nemohl to být kafemlýnek nebo něco na pražené obilí (náhražka kafe)? To by k malým rozměrům násypky celkem pasovalo.
ten papír ani jízdenky to určitě nebudou, zkoušel jsem pohlednici skoro jsem strhnul kličku..a jízdenka byla tehdy ještě silnější.., začínám se asi přiklánět k tomu těstu, pouze se mi jej nechce válet a pak ještě nechávat zaschnout na čistému ubrusu., jak to dělávala maminka... posílám také spodní foto.Ale naopak navíc ten rezavějící materiál, takže zůstává pořád jen a jen dohad..
Ladinpraha gratuluji. Je to 100% řezačka na tabák a bylin. Nejde mně vložit obrázek, který to potvrzuje.
doplněno 13.04.15 21:13:Tak alespoň odkaz: anticus.cz/...
Dík. Vařil jsem z vody, domácí tabák jsem snad ani nikdy neviděl. Dal jsem obrázek za tebe. Mně se žádný použitelný najít nepovedlo.
Násypka tam mohla být "odundávací" a možná se ztratila někde v propadlišti dějin. Pokud budu předpokládat zpracování po jednotlivých listech, tak tam vlastně nechybí.
Sanyo, na nudle zapomeň. Přesně tenhle nudlovací strojek mám doma. Těsto musí být skoro suché, ale ne tvrdé, pak funguje perfektně. Ale s tím tvým strojkem to fakt nezkoušej.
Omlouvám se, odpovědi přišly na původní mail, který jsem si nedávno změnil, ale tady bohužel jsem to zapomněl opravit,... no ta řezačka na tabák se mi zdá s k o r o shodná, ale jaksi mi chybí ta násypka, ale pravděpodobnost tipu ladina je obrovská... děkuji
děda - řezník měl takový strojek v dílně, říkal tomu šlemovačka a sdíral s tím střeva z prasat, koz a ovcí, ale i vepřové , ovčí i kozí žaludky (dršťky).
díky rasku.vasku - to by mohlo být asi ono, akorát máte širší pláty zaschlého těsta - jak to vyrábí ty nudle? Jde to od sebe dobře oddělovat? To těsto už někdo tipoval také..
ladine - no, je to skoro stejné- principiálně, pouze mne mate ten nerez u toho nového strojku, ale zase ten můj strojek má ty "stříhací" kolečka jakoby perfoirovaná, nebo jak bych to řekl, a ten nový strojek je má zcela rovná. Ale ladine, nevím jestli si pamatuješ maminky a babičky, jak dělaly těsto na nudle - dělaly to přesně tak píšeš, a jak by ten strojek to potřeboval - to znamená, že uválely na stole tenouké těsto, pak ho nechaly dobře zaschnout, poté ho nařezala maminka na takové dlouhé pruhy, asi jako má rozměr ten nový strojek, pruhy naskládala na sebe ( asi tak3 až 5), a pořádným nožem krájela drobné nudličky, které pak roprostřela po utěrce k prosušení.. Jasné je, že těsto nesmělo moc proschnout, aby se nelámalo...
Jedině , co mi pomůže bude, opravdu to těsto správných vlastností, zkusit přes ten strojek.., zatím jsem se k tomu nedostal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.