Nejste přihlášen/a.
Před hospodou u Grobiána poblíž Roudnice n.L je kruhový objezd. Vjel jsem na něj, protože ZLEVA na něm nikdo nepřijížděl. Pokračuji po něm a najednou z odbočky po mé ruce ZPRAVA se na kruháč cpe kamion. Strčil čumák na kruháč a jen tak tak zabrzdil! Snad si myslel, že když je ke mně zprava, tak že bych mu měl dát přednost? Profesionál!! Domnívám se, že když už jedu po kruhovém objezdu, tak mám přednost před všemi vozidly, která přijíždějí z odboček - nebo se mýlím?
No, ono to není tak jednoduché. Protože existují 2 způsoby řešení přednosti na kruhových objezdech. V ČR se používí více tento: Před vjezdem na kruhový objezd je značka "Dej přednost v jízdě a pod ní je značka kruhového objezdu. Toto řešení se používá v ČR ale i ve většině jiných zemích. A platí to tak, že ten, kdo jede na kruhovém objezdu, tak má přednost před všemi, kteří na kruháč teprve vjíždějí. Druhá možnost, která se také někdy můžete vyskytnout (v ČR jsem ji zatím nikde neviděl) je ta, že na vjezdu do kruhového objezdu není značka "Dej přednost v jízdě, ale jen samotná značka kruhového objezdu. V takovém případě na kruháči platí přednost zprava, tedy přesně opačne, než v prvním řešení. Ale takto řešený kruháč jsem v ČR ještě neviděl, ale může se občas vyskytnou v zahraničí. U tohoto řešení má přednost ten, kdo na kruháč vjíždí. Zvláštní případy jsou vozidla s právem přednosti v jízdě, ale to je jasné.
Tím druhým způsobem byly dříve řešeny i kruháče u nás. Ovšem když dopravní inženýři zjistili, že se jim kruháče logicky začínají ucpávat, začali měnit přednost značkami...
Pokud tam není značka, která upravuje přednost (např. v Ústí nad Labem tuším, že "rondel"), tak máte pravdu.
doplněno 23.06.12 17:59:Na Rondelu
podobně jako v ústí to bylo řešeno ještě před rokem a pul na jednom kruhovém objezdu v Českých Budějovicích, také tam platilo pravidlo z prava , ale jen na jednom výjezdu, což bylo docela zvláštní, když otevřeli nově 4 výjezd, přidali značku dej přednost i na ten výjimečný vzjezd na kruháč.
Není to nějaká pí...vina? Jak má řidič, který vjel na kruháč vjezdem se značkou "Dej přednost" + "Kruhový objezd s předností v jízdě" , že další vjezd tam má jen tu modrou s kruhem? To by byla vyložená past! Všechny vjezdy musí být označeny stejně!
doplněno 03.07.12 21:33:...jak má řidič, který vjel na kruháč ...vědět, že
Většinou hodně napoví vodorovné značení, jak na "repkin"ově rondelu, tak i na ostatních kruháčích
např.: mapy.cz/...
Všude se píše o přednosti na kruhovém objezdu,ale nikde jsem se nedočetl,jak je to v případě,když dvě auta přijíždějí současně k objezdu.Zde by to mělo být pravidlo pravé ruky,nebo ne?Hlavně je to problém těch menších kruháků. Několikrát za týden se setkávám osobně s tím,že jsem ten málo drzejší,rychlejší.Ale spíše jsem opatrnější a v této situaci předvídám.Auta zleva do objezdu vletí téměř padesátkou,takže mi nezbývá než (někdy natvrdo)zastavit.
redrokere,
"Všude se píše o přednosti na kruhovém objezdu" špatně čtete, tak to být nemusí, jak to píšete. Dejte GPS místa, Vaší křiřovatky a dostanete vyjasníno.
Páč se domnívám, že myslíte dvě auta vedle sebe, které mají dva jízdní pruhy. Vše potřebné najdete v zákoně 361/2000. Nebo myslíte, když se blíží každý z jiného směru, ale jeden jede rychleji, tudíž je dříve na kruháku? Opět bychom museli přesně rozmístit vozidla, udat rychlost. Jestilže jsem Vás pochopil správně, "Auta zleva do objezdu vletí téměř padesátkou,takže mi nezbývá než (někdy natvrdo)zastavit." je logické a správné, že Vy musíte dát přednost při vjíždění na kruhák.
Ano, myslím tím ze dvou směrů a vynechme tu vyšší rychlost a berme v úvahu,že vjíždějí současně (i rychle), zde je to tedy kdo z koho,jinak si to vysvětlit nedovedu!Přece není logické,že když druhé auto jede 50 a já 30km/h,že má přednost,i když já jsem zprava!
redrokere, jak já Vám to vysvětlím, abyste to pochopil?
a berme v úvahu,že vjíždějí současně (i rychle), když pojedou tak jak píšete, nemůžou se srazit. Vždyt je mezi nimi mezera, páč každý přijíždí z jiné přípojky na kruhák.
Přece není logické,že když druhé auto jede 50 a já 30km/h,že má přednost,i když já jsem zprava!
Na kruháku vůbec neřešte že jste zprava, ale máte tam značku dej přednost. Tím se musíte řídit. Jestliže je někdo na kruháku dřív jak vy, musíte mu dát přednost. Stačí takto vysvětlení?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.