Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čeština - strojvůdce

Od: hop® odpovědí: 11 změna:

Zdravím, *slunce*

dostal jsem se do nesmyslného "sporu" s kamarádem, jestli je "správně česky" MAŠINFÍRA nebo MAŠINFÝRA *smich*.

Každý máme jiný názor i své argumenty.

Prosím, zkuste nás rozsoudit, jinak se budem hádat nadosmrti, díky! *palec*

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Vláčky jsou moje hoby. I ve starých letitých knihách a prospektech je psáno mašinfíra. I můj praděda měl toto povolání a v pracovní knížce také měl měkké i. Ale co na to říká čeština netuším. Správně česky jste si odpověděl - strojvůdce.

hodnocení

0x

No Hope je to složitá otázka:)

Jelikož je slovo českoněmecký bastl, nemá proto oporu v českých pravidlech:)

Osobně bych napsal mašinfíra - jednak mi to lépe zní a jednak si nedokážu poředstavit důvod, který by mě donutil napsat po F tvrdé Y.

hezrone*

To mi tedy řekněte, jaký důvod, krom toho samozřejmě, že je to vyjm. slovo, byste měl pro napsání Y po F ve slově Fyzika? :)

hodnocení

0x

Jelikž mašinfýra není ve vyjmenovaných slovech ,tak je srávné mašinfíra*smich*

doplněno 23.06.12 11:00:

opravuji - jelikož

hodnocení

0x

Zdravím, jení to ryze český název, tak se použije měkké i, jinak by se použilo přehlasované u, jako od slova Fu"hrer...

jabraka*
hodnocení

0x

Jako u mnoha cizích slov,přenesených do češtiny,není nutný přesný přepis.Ze slovního základu z němčiny "der führer" vzniknul český přepis" fírer" tedy logicky i maschineführer - mašinfíra.

JABRAKA

hodnocení

0x

Jabraka to trochu motá. V počeštělém výrazu "mašinfíra" se skutečně píše měkké i a říká se i zkráceně "fíra". Jiné je to u českého přepisu výslovnosti německého slova Führer, což znamená vůdce a píše se to "fýrer", neboť to přehlasované ü se vyslovuje tvrdě a temně.

Slovo "mašinfýra" je nelogicky utvořeno a je špatně!

dzordz*
hodnocení

0x

Jojo, nejni to od führer, je to od fahrer (snad řídit, řidič?), pro tvrdé není důvod.

doplněno 23.06.12 18:24:

Hmm.

hop®
hodnocení

Původní německé slovo maschinen-führer je vlastně přeložené stroj-vůdce (mimochodem nikoli tedy stroj-řidič, maschin-fahrer).

Ve slově führer je přehlasované "ü", které se vyslovuje, jak již někdo podotkl, tvrdě a temně.

Pro psaní tvaru mašinfíra by musela být německá obdoba "maschin - firer", ovšem toto spojení je jaksi nic neříkající.

Toto jsou logické argumenty pro tvar MAŠINFÝRA... :)

hodnocení

0x
Jinak na webu jsem našel oba tvary; český národní korpus našel (při pouřití veřejného přístupu) jen výpravčí konečně zamával červeným šátkem nad hlavou ,mašinfíra přiložil do kotle skvělé výhřevné hnědé uhlí z pensylvánské zpolovice osobní , zpolovice nákladní Naskočte si , křičelmašinfíra , nezastavuju , protože bych se nerozjel tatínek . Za rok nato zase z Frisca v 0.5 vyjel si Mike -mašinfíra naposled , tam v zatáčce za tunelem při srážce z tlučou , píšťaly řvou , zvonce vyzvání , v boudě dobrejmašinfíra nejni žádnej srab , i v tom dešti sazí jsem ten nejšťastnější příští stanice , a také si nejste jistý , jestli užmašinfíra nevystoupil , " shrnuje své pocity Knop - Kostka Babička mi vždycky říkávala , že ze mě jednou bude buďmašinfíra , nebo kovář . Trefila to naprosto přesně . " K pořádné na dotaz mašinfýra nevyhodil nic.
Ještě doplním odpověď online internetové jazykové příručky čsav: Na dotaz mašinfíra dostanete toto: prirucka.ujc.cas.cz/... kdežto sadám-li mašynfýra, odpví mi to: Slovní tvar mašinfýra nebyl nalezen.doplněno 23.06.12 23:31: Pardon, ne sadám, ale zadám. A když ještě nahlédnete do slovníkuspisovné češtiny ( ssjc.ujc.cas.cz/... co dostanete? Myslím, že problém je vyřešen.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]