Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,cgtěla bych znát váš názor nebo radu.Kamarádky manžel je živnostník,ona chodí normálně do práce. Problém je v tom,že kamarádce chodí každej měsíc celá výplata na společnej ůčet a manžel jí dává měsíc co měsíc pořád stejně,míň než má ona.Nepřidá jí ani před Vánocema a dovolenou.Tvrdí,že musí peníze točit ve firmě a že jim to stačí.Má kamarádka nějakej nárok vidět,kolik on vydělá? Jak by to bylo v případném rozvodu? Přece není fér,aby on si syslil peníze ve firmě na ktrý by pak ona neměla žádnej nárok! Koupil si třeba dost drahý auto ,na firmu samozřejmě,prej aby neplatil vysoký daně.Ale co z toho má ona? Jsou to už starší lidi,dítě dospělý. Vím,že by si to měli vyřídit oni,ale mě přijde on docela vyčůranej,tvrdí,že nemůže víc z účtu vybírat,že by zbytečně zdanil.Je můj pocit správnej,nebo je to mezi živnostníkama běžný? Děkuju
nic jí nenutí být za "trubku", stačí říct: "podívej ty přispíváš 10tis měsíčně, já taky budu dávat 10tis, dáme to na jiný účet a budeme z toho platit domácnost." Když nevyjdou pak musí oba přidat, mě to nepřijde složité. A řeší to vše, co vás (ji) zlobí.
Firma je složitá věc, nikdo přesně neví kolik vydělá, protože další investice jsou výdělek nebo budoucí prodělek? Je to v tom trochu složitejší.
No on právě dává už 12 let pořád stejně,ona celou vejplatu i s odměnama,používá je samozřejmě i na osobní věci když nemá jinej příjem.Jde o tože kdyby se rozvedli,tak společný peníze by šli pěkně napůl a jemu by zbyla celá firma s autama atd. co si na firmu nakoupil.Dá se na to nějak došlápnout,přece manželka by měla vědět,kolik vydělá a kam peníze jdou ne? Ona mu taky nic netají.Má manželka nárok nahlídnout do účetnictví? Je přece nefér,že ona má pořád vyšší plat,jak si doplnuje praxi a snaží se a on bez ohledu na to jak se za ty roky všechno zdražuje nic. Taky se může stát,že si najde nákou mladici,rozvedou se a ona mu bude muset dát půlku a on bude mít celou firmu jenom pro sebe.Je to nejak právně ošetřený? dekuju.
Je to ošetřeno společným jměním manželů, pokud neměli předmanželskou smlouvu nebo před zahájením podnikání neměli právně podchycenou ochranu manželky. Na straně druhé je strašně moc případů, kdy si manželka vzala půjčku, peníze utratila za blbosti a pak neměla na splácení. To byl případ kolegy. Přišel téměř o barák, který měl po rodičích... Takže je to 50:50 .
Není pro zdanění vůbec důležité, kolik jí dává ale kolik získá na zakázkách. Ceny jdou nahoru ale zisky ze zakázek jdou stále níž a níž z důvodu šílené konkurence atd. Musí tedy živnostník platit veškeré náklady na firmu, které jdou pořád výš a výš a když někdo nezaplatí za zakázku jak má a to včas, tak je to pro malého živnostníka téměř smrtelné. Jenže to téměř žádné ženě nedochází a proto pak vznikají tak hloupé otázky !
Když si odvede mšsíčně 10000, pořád bude důchod míň jak 5000 Kč. Při naprosto laickému pohledu musí být jasné, že na důchod při odložení měsíčně 5000,- má živnostník pořád 5000,-, nikoliv to co odvede státu. Proto si má každý něco odkládat a nedávat manželce co chce ona. Nakonec pak živnostník nebude mít nic a manželka tak daleko nikdy nepřemýšlí. To je holý fakt.
Toto lze ošetřit velmi dobře. Kamarádka si založí pouze svůj účet, kam jí bude výplata chodit a ke kterému bude mít sama přístup a manžel ne, možná přístup pro dítě, pro případ nemoci.
Ale je vidět, že paní žije s člověkem, který chce mít vše pod kontrolou v tzv. patriarchátu. A je na to delší dobu zvyklý. Těžko něco předělávat, každopádně každý jsme jiný. Pokud na tento systém přistoupila, muselo to mít nějaký důvod. Když již tento způsob nevyhovuje z pohledu manželky, a já se jí nedivím, je potřeba jej změnit, není nutné v dávání peněz na jednu hromadu pokračovat. A ani to není v případě podnikání vhodné. Oddělit peníze manželky od podnikání a nejlepší by byl třetí účet, kam by každý z manželů přispíval na domácnost, platby inkasa apod. Musí se zároveň domluvit, jak se bude financovat dovolená a větší opravy atd.. I když je tento systém trochu náročnější na poplatky, tak již dnes banky nabízejí účty bez poplatku, takže vybrat pouze nějakou vhodnou banku v dostupnosti.
Zamyslí se kamarádka, proč je manžel takový. Nevěří jí, neumí udržet peníze, neumí hospodařit? Kde bydlí? Mají svůj majetek, nebo u kterého z manželů, čí je domek, byt? Majitel je potom trochu, jak se říká na koni. Jestliže bydlí kvalitně, čí je to zásluhou? Neměla na začátku manželství nějaké psychické problémy atd..
Pán je přesvědčen o své pravdě a správném systému.
Jestliže jsou v tom nějaké čachry, tak se bude manžel asi velmi zlobit /neznáme povahu/ Takže pozor na křik, nadávky, zákazy, domácí násilí, tichou domácnost. Nahlížet do účetnictví podnikání nevím, ale asi ne. Pokud se manžel sám nesvěří, já nevím, ale já bych manželovi od začátku pomáhala a radila mu, když by o to stál a tím do podnikání trochu viděla. Je možné, že se manžel vzepře a nastaví teror, bude dělat naschvály. Záleží, jak to ustojíte. Jeho povaha je ješitný, samolibý?
Kde kamarádka pracuje? Nebylo by možné si založit svůj účet s tím, že to zaměstnavatel požaduje?
Jak toto vyřešit. Postavit manžela před hotovou věc a neustoupit. Výplata mě bude chodit zvlášť na účet a hotovo. Měla by mít svoje peníze, kdyby maželovo podníkání zkrachovalo, exekuce, trestní činnost, nebudete mít pro vlastní okamžitou potřebu nic.
Nebo se domluvit ve mzdové účtárně a nechat si vyplácet peníze na ruku.
Já bych se bála, neznám kvalitu manželství, aby to nebyl konec manželství, případně takový vztah, kdyby byl člověk hrubě nespokojený, ale to už v současné době je, nespokojená. Osobně v přijatelném rozpoležení manžela, bych si sedla a vše s ním domluvila. Jak se ale k tomu on postaví, víme těžko. Já osobně bych trvala na té variantě tří účtů.
Ať se kamarádka dobře připraví, dá si všechny účty, výdaje dohromady, její představy, též si neuzavírá řešení, že to tak bude napořád, dejte si nějakou dobu na zkušební provoz, a případné nedostatky se mohou po dvou - třech měsících odstranit. Též udělat jednou za rok rekapitulaci a nastavit jiná procenta. Pokud Vám neřekne nic k zisku, tak si zjistěte průměrný plat OSVČ a z toho vycházejte, každý ať dává určité procento na společný účet, nebo poměrnou část. Možná, že manžel smete všechno ze stolu a nebude o tom chtít bavit.
Paní ať je silná, když už s takovým návrhem přijde, ať již necouvne, bylo to možná jenom horší.
doplněno 11.04.15 14:43:Napsala jsem dost, ale souhlasím s Hahanaj, že to vlastně není Váš problém, abyste neztratila kamarádku, nikdo neví, co bude následovat.
Děkuju,nechci se nikomu míchat do manželství,ale je mi jí lito. Když on začal podnikat,tak se prý domluvil,že bude dávat minimum,aby firmu rozběhl,táhla to všechno velmi ztěží. Teď čeká,že by se mohl pochlapit a tak nějak sám od sebe třeba objedná dovolenou nebo občas něco zaplatí nad rámec,dá jí něco na parádu atak. Jak jsem už psala,nepřidá ani na Vánoce,když jsou opravdu vetší výdaje. Mají se celkem dobře,nijak nerozhazujou,ale na žití mají slušný. Spíš jí mrzí,že jí nějak nedocenuje,kdyby řekl,měli jsme hubený roky,táhla jsi to skoro sama,tady máš kup si... ale nic. Je to spíš lakomec a vychcánek.Samozřejmě jí to takhle neřeknu,nechci si vzít na triko jejich manželství,třeba jí to docvakne a udělá humbuk.Přitom ona je taková hodná,dělá mu pomyšlení,vyvařuje a stará se a pořád je to pěkná baba. jsou spolu 30 let,prý vždy se domluvili,až teď s tím podnikáním...když má možnost si prachy ulejt.
Možná bych na jejím místě byla sv.ně a řekla mu ...tak nám sebrali ohodnocení a mám nižší plat .Budeš muset přidávat ,abychom vyšli /a ulejvala bych si peníze stranou / ale to už si pak dělaj lidi naschvály...
Je vidět že netušíte, co je to podnikat na živnost. V prvé řadě jsou zde požadavky firmy a náklady s tím spojené. To jsou nájmy, vybavení, materiál, energie, zaměstnanci, neplacené odebrané zakázky, benzín, odvody. Až pak je na řadě manželka a její nekonečné nároky. Tyto dvě strany odběru peněz nejsu spolu dohromady. A to jsem nezmínil, kolik si má živnostník odložit na horší časy, které jsou stále častější. Stát nezajímá nárok manželky, stát chce svoje a stále více. Zakázek ubývá, náklady stoupají a už podle textu to vypadá, že všichni mají z živnostníka dojnou krávu. Kolik hodin je její manžel v práci? To je asi také pro manželku nepodstatné. Jen plať a plať azbytek nikoho nezaímá. Až pak manžel nebude mít nic, když mu někdo nezaplatí větší zakázku, tak ho manželka opustí, protože už to tak ženy mají v genech. Naopak ale běda !
Zaráží mně to: "kolik on vydělá". To je moc špatně. To není "jeho", dům kde oni společně bydlí není rovněž "jeho"...to vše je společné - jeho příjem a její - je jejich! Kdyby mi partner takové slovo řekl, něco tím směrem, že je něco jeho, tak by bylo moc a moc zle, to by nestačil koukat!
Vážně? A co jako manželka uděláte s tím, když mu nezaplatí zákazník a budou mu chybět finance? Nebo že jdou náklady na energie výš a výš a zakázky dávají míň a míň. Také se nebude stačit divit, jak mu ukážete? Manželky mají podivné myšlení !
pepe1, jste mimo, mluvíte o něčem jiném, a já nehodlám nechápavým mužům s podivným myšlením něco vysvětlovat.
Občanský zákoník, § 688
Manžel má právo na to, aby mu druhý manžel sdělil údaje o svých příjmech a stavu svého jmění, jakož i o svých stávajících i uvažovaných pracovních, studijních a podobných činnostech.
Vymalováno, uklizeno.
doplněno 11.04.15 19:16:Na druhou stranu, pokud manžel skutečně dává peníze do rozvoje své firmy (a neroztáčí je s lehkýma děvama nebo na automatech), tak paní může být akorát ráda a nevymýšlet.
",tvrdí,že nemůže víc z účtu vybírat,že by zbytečně zdanil ".
Této větě nerozumím. Co má výběr z účtu společného se zdaněním příjmu fyzických osob?
V jiné části poradte.cz zase byl případ, kdy spolu dva bydleli. On pak prodal svůj byt, peníze za něj předal přítelkyni aby koupila byt pro oba. Ona koupila byt jenže zapoměla uvést jako druhého majitele do katastru svého přítele. Z toho plyne poučení, že každý ať přispívá na společnou domácnost ale bankovní účty jsou jen a jen soukromý majetek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.