Nejste přihlášen/a.
V poslední době na jídle. Jen je to občas deprimující - mít zase k večeři krupicovou kaši, protože stojí dvacku... vybírám to nejlevnější, ale pořád nějaký kompromis ohledně kvality, junior salám fakt ne-e. I ty kuřecí řízky jsem si koupila, ale odpustila jsem si kvůli nim zásoby kakaa. Také si myslím, že i když je třtinový cukr zdravější, tak moje tělo zvládne rok s tím bílým, koneckonců jedla jsem bílý 26 let.
Překvapivě také vydržely zimní boty, které jsem už odepsala a na podzim si chtěla kupovat nové, stejně tak zimní bunda. O tom, že bych si konečně koupila nový mobil (starý je fakt už křáp, mikrofon blbne), si nechávám zdát. Žádné cestování, minimum oblečení, žádné pařby za x set Kč. Jediné, na čem zatím ušetřit nedokážu, je kafe s kamarádkami. Nevídám se s nimi natolik, abych odmítla setkání. Ale to je jen tak 1-2x za měsíc.
Snažím se nekupovat venku svačiny a pití, ale mít to připravené z domova. Ne vždy to vyjde, bohužel
No a samozřejmě práce. Sháním, hledám, nabízím se... momentálně od února mám 3 druhy práce v různých časových úsecích přes celé dny, celkově mi to vychází na cca 1 celý úvazek, ale když toho bude víc, beru to.
Velmi zajímavou zkušenost jsem měla v létě, kdy jsem hlídala prcka za xx na hodinu. Jakmile už to nebyla výplata 1x za měsíc, tak jsem nad penězi najednou přemýšlela jinak. Když jsem šla do obchodu a viděla tam něco za xx (např.), tak jsem se najednou zamyslela, jestli mi tahle věc stojí za hodinu mé práce. Nebo tamto za 4xx, stojí to za 4 hodiny mé práce? Mám za to dát všechno, co jsem si dneska vydělala? (většinou jsem hlídala 4 hodiny) A mnohdy jsem došla k závěru, že ne! Občas mi z toho zatrnulo, normálně bych si parmazán za xx koupila bez okolků, ale najednou jsem si uvědomila, že jen ten parmezán by mě stál hodinu práce a hned jsem měla v ruce strouhaný eidam za polovinu. Což je strašné, samozřejmě, parmezán je parmezán, ale když se na to člověk podívá z pohledu, že mu z těch xx musí zbýt také na jiné věci, je vše jinak.
za 25Kc mate kilovy pytel jasminove ryze, za 20kc mate 2kg brambor, sacek testovinovych kolinek 10kc, nejak nechapu tu krupici...
doplněno 01.03.15 17:30:no ok taky jsem mel sva studentska leta a od rodicu jsem odesel hned v 18ti a proste luxusne najist se dalo i s 5-10kc na den (kor kdyz muselo zbyt i na hospodu a cigarety
), ale musi se holt varit
takove francouzske brambory a vlastne cokoli zapeceneho, jakekoli polevky atd.. luxus
Co na tom nechápete rýži nemám ráda, brambory nebo těstoviny mívám k obědu, tak k večeři krupicovou kaši, ne? Já to nemyslela tak, že ji jím jen proto, že je levná, a nechutná mi. Ona mi chutná. Jen, jak říkám, je to občas nuda, když jediné, co mám, je ta kaše
Náhodou krupicová kaše je bašta.A taky škubánky,lepenice,bramborák a jiná obyčejná jídla na kterých se dá ušetřit a na která v dnešní době zapomínáme.Dřív se jedla běžně.
Zrovna strouhaný eidam je většinou dražší, než kdyby si člověk koupil kousek a sám si ho nastrouhal. Vlastně cokoliv, co někdo jiný za nás oloupe, nakrájí na kousky a zabalí je dražší, než když si toto uděláme sami. Na jídle se dá uštřit asi nejvíc, ale chce to jíst zkrátka jinak, než jsme zvyklí. Zrovna o víkendu jsem koupila balíček obilovin a luštěnin za asi 30Kč. Nějak mě zaujal a dostala jsem chuť na zdravou stravu. Pak taky brokolici ve slevě za asi 15Kč. Stačí obojí uvařit a smíchat, nic víc se s tím dělat nemusí a docela mi to chutná. Za 45Kč mám z toho 4 velice kvalitní a zdravé večeře, které mám připravené do 10min. Nebo jáhly. Půl kila za 25Kč. Stačí jen uvařit ve vodě, k tomu nakrájet třeba banán, nebo přisypat nějaké sušené ovoce a zdravá snídaně je na světě. Těch půl kila má člověk na víc než týden.
Ahoj. No, nevím co přidat. Nějak moc nešetřím. A vlastně ani nic moc nekupuji. Vše mám a to moc novýma věcma nenahrazuji. Vlastně, budu muset řešit výmněnu dopravního prostředku a opravu kousání. Co dostane přednost? Sám jsem zvědav.
doplněno 01.03.15 17:43:Ahoj. Asi to není zrovna šetření, ale udělal jsem si malou, asi půlkilovou radost. Jako jediný, jsem vydražil za 45 Kč konvolut francouzských mincí. Ty od roku 1962 do 1999. Poskládal jsem si je podle roku ražby. Zbylé půjdou zase dál. I drobnosti dělají radost.
ja setrim tak, ze po kazdem nakupu vysypu vsechny drobne + nejmensi papirovku do sklenice/"prasatka", od listopadu do pulky unora jsem dal dokupy 6200 a koupil jsem si grafiku do PC... na sobe odmitam setrit, kourim Camelky a piju Plzne nebo Radegasty 12, nicmene uz nechodim do hospod, ty me staly nejvic + dvojnasobna spotreba cigaret. Co se tyce jidla tak temer pouze varim, chleba rohliky pomazanky salamy uzeniny atd az na vyjimky vubec nejim
Někdy člověk příjde k bodu, kdy nemá jak ušetřit. Musí vydělat! No jo, ale jak?
Joe, nebuďte protiva! Je nás tady moc, komu 7. křížek funí na záda. A únik nikdo z nás prostě nemá!
Tak například. Já v práci makám poctivě. Chodím vždy včas a většinou třeba i dříve než musím. Z práce odcházím téměř jako poslední pracovník a výplata stále stejná. Jen možná nelezu šéfovi do zádele jako mnozí ostatní, kteří si odkroutí jen to nejnutnější a hurá domů a výplata vyšší než já. Podotýkám všichni stejná pozice. Neříkám, že to takhle chodí všude, ale bohužel u nás asi ano.
Tak vidim, ze by Vas bral kazdy sef, zkuste se podivat po praci jinde. Nebo proste domu driv a uzit si den, rodinu. Popripadne brigada
Ono se dneska šetří strašně špatně. Já mám hypotéku a když k tomu připočtu všechny nutné výdaje, tak toho moc nezbyde. Na jídle teda rozhodně nešetřím a než něco dám do košíku, tak pečlivě pročtu co to obsahuje. Jakmile je v tom vícero škodlivin, tak hážu zpět do regálu. Víceméně kupuji sice dražší, ale méně závadné a kvalitní potraviny. Za to mi prachy nestojí abych kupoval nejlevnější sračky.
Veškeré spotřebiče doma mám A+++ nebo minimálně A++ a všude po celém domě LED žárovky. Topím dřívím a uhlím (dřevo vlastní), U většiny spotřebičů mám přepěťovou ochranu s vypínacém tlačítkem, aby mi žádné spotřebiče nejely na Standby režim.Ovoce mi roste na stromech a zeleninu si většinu sám pěstuji. No a pak jedu na dovolenou a všechny ušetřené prachy jsou... víte kde
Víme... na dovolené.
Já šetřím tím že:
a/ nerada nakupuju
b/ když už musím na nákup potravin, tak tam jdu přežraná, a tím pádem koupím jen to co opravdu chybí a ne to co na nás obchodníci nalíčí (např. to jak začali dopékat v obchodech pečivo je vyloženě rána pod pás - no nekupte to když to TAK voní)
c/ když už musím kupovat boty, počkám na posezónní slevy (letos jsme ulovila troje krásné zimní za cenu co na podzim stály jedny, a tím pádem zimní boty mám vyřešeny na několik dalších let)
d/ když už musím kupovat oblečení, tak jedině na netu - je tam levnější, větší výběr, a rozmyslím si v klidu - co mne nadchne si uložím do záložky a pokud mne to nadchne i za týden, objednám
e/ když vidím na něčem "sleva, výhodné" tak nejdřív pátrám jestli nekecaj (a v 80% kecaj) než koupím
f/ pokud na něčem vidím "ušetříte za energie", propočtu o kolik a za jak dlouho... obvykle se pak taky dopočtu že se ta úspora dost prodraží
Holt, chce to být furt ve střehu!
danys, schvaluji konec kouření...
pohoné hmoty zlevnili,
statisticky je deflace..
pokud opravdu chcete šetřit, musíte si zapisovat veškeré výdaje, pak si sednete a začnete hledat, co jste si koupil zbytečně..
doplněno 03.03.15 07:09:Danysi, naprosto Vás chápu, ale věřte, že mluvím ze zkušenosti, z dob, kde se nedostávaly peníze ke konci měsíce..
Pak jsem začal do excelu psát všechny položky, co se koupili. Bylo nutností si brát všechny doklady od zboží..
Pak opravdu zjistíte, že za tooto jsem utratil daleko více, nežli si uvědomíte.
Je jasné, že některé položky musíte označit za zbytečné, nebo vysoké, a jejich omezením něco ušetříte.
Pokud toto nezvládnete, je to stejné, jako hubnout po velké večeři ležením na gauči.
Přeji velké úspory..
Spíš mi šlo o to, co "nejvíce" ušetřit a moc se neomezovat. Do práce jezdím starším autem na cng, kdy se nemusím bát, že mi ho někdo štípne, oproti naftě je provoz podstatně levnější, do hospody chodím minimálně - pivo si koupím do zásoby, když je v akci atd. Na jídle nešetřím, rád si uvařím doma to, za co bych dal v restauraci 3x tolik a ještě by bylo uvařeno z méně kvalitních surovin, nekupuji jídlo a pití na benzínkách,kde je stoprocentní přirážka atd..
Máte pravdu Milane, je spousta věcí, které kupuji zbytečně, ale jak jsem psal, moc omezovat se nechci a zároven něco ušetřit.
Danys záleží na tom, jaký důvod k šetření máte, jistě, šetřit a myslet na zadní kolečka se má ale šetřit jen proto abych měla spoustu peněz na účtu a nic si neužila je špatně.
Taky jsem si zkoušel všechny výdaje zapisovat, ale zabralo to strašně moc času, a proto jsem se na to za čas prostě vyflákl. Vůbec mě to nebavilo.
Teď po čase jsem zjistil, že mBank má analýzu výdajů. Funguje to naprosto úžasně, banka z 90% identifikuje výdaje placené kartou či převodem, a z 10% se dotázá, za co že jsem to ty prachy utratil. Například při tankování a zaplacení kreditkou se výdaj automaticky hodí do kategorie Doprava.
Proto se dnes snažím vše >100 Kč platit kartou, tu berou téměř veškeré supermarkety. Na jídlo stejně nechodím a tím navíc šetřím a jím zdravěji. Takže ve výsledku mám cca 90% plateb bezhotovostních, hotovost skoro nevybírám. Pak se vždy podívám v mBank na minulý měsíc, zkontroluji zařazení výdajů a uvažuji, nad tím kolik jsem za co utratil.
Je to mnohem rychlejší než si to zapisovat do mobilu nebo do notýsku.
Abych uživil rodinu, splácel hypotéku a neměl dluhy ve smyslu kontokorentů a kreditních karet.. tak se snažím šetřit. Šetřím jen a pouze na nákupech - jídlo, oblečení.
Trvanlivé jídlo nakupuji do zásoby - taková krabice müsli stojí běžně 70kč, v akci 45 - koupím jich 10. Časem se to sní, levnější by to nebylo, mám vlastně místo 6,5 balení celých 10... To samé u těstovin, kafe, ... prostě co je na denní spotřebě. Bez piva vydržím měsíc, ale když je akce, klidně koupím basu.
Asi nejvíc utrácím, když šetřím na oblečení - ono obléct rodinu je docela drahé - takže jdeme na akci do značkového obchodu, kde je např. akce kup za 2000 a zaplať 1000,-. Když to bylo u kenvela, koupili jsme věci pro všechny za cca 6000,- na celý rok. Zaplatili 3000 a přitom záruka byla plná a zboží kvalitní.
V dnešní době asi nejvíc ušetříte při konsolidaci půjček a refinancování hypotéky - to jsou statisíce (byť jen budoucí a rozopčítané na desetiletí... )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.