Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
chtěla bych se zeptat,Měla jsem zaměstnání,kde jsem pracovala asi 5 měsíců,ale stala se mi jedna ...((prostě jsem musela na nemocenskou.Nyní jsem registrovaná jako nezaměstnaná na úřadu práce a s manželem by jsme chtěli miminkoPotřebuji poradit,zda když otěhotním a doktor mi napíše neschopenku,jestli když jsem vdaná a brala předtím půl roku nemocenskou s jiným problémem dostanu nějaké peníze.moc děkuji.Ina
Nemocenskou pobírat nebudete. Nejste zaměstnaná, tedy nejste ani nemocensky pojištěná. Ochranná lhůta už Vám zřejmě proběhla (nevím datum ukončení pracovního poměru).
Nemocenské náleží , jestliže ke vzniku dočasné pracovní neschopnosti (karantény) došlo po skončení pojištěného zaměstnání v tzv. ochranné lhůtě. Účelem ochranné lhůty je zajistit bývalého zaměstnance po stanovenou dobu po skončení pojištění pro případ vzniku sociální události (dočasné pracovní neschopnosti) dříve, než opět nastoupí další zaměstnání. Ochranná lhůta v případě uplatňování nároku na nemocenské činí 7 kalendářních dnů ode dne skončení zaměstnání, které zakládalo účast na nemocenském pojištění.
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství nemůžu posoudit, nevím jak dlouho jste byla zaměstnaná.
Těhotenství není nemoc a samo o sobě nezakládá nárok na nemocenskou ani na jiné dávky.
Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) je dávkou nemocenského pojištění, nárok na PPM lze uplatnit v době účasti na nemocenském pojištění (za trvání zaměstnání) nebo v ochranné lhůtě, jež pro účel PPM činí tolik kalendářních dnů, kolik dnů trvalo nem. pojištění (zaměstnání), maximálně však 180 kalendářních dnů. (Na PPM "dosáhnou" maminky, jejichž pracovní poměr trval alespoň 180 kalendářních dnů, a jejichž pracovní poměr skončil na přelomu 3. až 4. měsíce těhotenství, případně později.)
Nevznikne-li Vám nové nemocenské pojištění (nenastoupíte-li do nového zaměstnání), nebudete mít nárok na nemocenskou ani na PPM. V takovém případě byste měla nárok na rodičovský příspěvek (RP) od porodu do 4 let věku dítěte.
Pokud by otec dítěte splnil podmínky pro přiznání PPM, mohli byste zvolit jinou variantu RP - do 2 nebo do 3 let věku dítěte.
doplněno 21.06.12 21:27:Chcete-li přesnější odpověď, doplňte prosím, co předcházelo poslednímu zaměstnání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.