Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak mý být velká řemenice na cirkulárku. Na jedné straně motor otáčky 1435 a hřídel řemenice 115mm. Potřebuji otáčky 2000.
Těch 160mm souhlkasí. Jen kontrolní otázka - jste si jistý těmi 2000 ot/min? Ten kotouč by musela snad být jedině hanibalka o průměru minimálně 600mm -jinak Vám vyjde malá řezná rychlost.
Běžné truhlářské formátovací pily mívají totiž buď 4000 ot napevno, nebo stupňovitou řemenici pro 3 - 4 - 5 tis. ot/min, což je pro kotouče do průměru 400 mm.
Vy to berete jako profík. Ale čemu vadí malá řezná rychlost kromě toho, že práce jde pomalu na svět? Měl jsem zděděnou dřevěnou cirkulárku, kde byl motor 0.75kW 900ot/min a řemen na klasickou hřídel - otáčky cca 2.000, možná i méně (neměřil jsme to). Kotouč byl 400mm průměr. A jak řezala...jen se muselo pomalu, netlačit. A povrch byl také super - jako hoblovaný. Kotouč sem si brousil sám pomocí brusného kotoučku upnutého ve vrtačce ve svépomocně vyrobeném přípravku.
Ahoj. Ten vzoreček na výpočet průměrů a otáček byl nějak Z1 x r1 : Z2 x r2, nebo tak nějak podobně. Ale už si to správně nepamatuju(rok 1986). Měl jsem HOP-hospodářskou okružní pilu o průměru 300mm. Motor byl 1.5 kW a otáček měl kolem 2900 ot/min. Pokud přesáhneš doporučenou obvodovou rychlost kotouče, tak se ti ten strojek roztřepe až strašidelně. Velikosti těch hřídelí si nepamatuji. Možná je zítra uvidím, tak změřím. Ahoj.
doplněno 28.02.15 20:05:Ahoj. Jak jsem slíbil, tak doplňuji. Na motoru je řemenice o prům. 105mm a ta na hřídeli s kotoučem 100mm. Otáčky pily tak budou o něco vyšší, než otáčky motoru. Spočítá to někdo?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.