Recept na domácí jitrnice? Brambory?

Od: Datum: 12.03.15 08:07 odpovědí: 19 změna: 29.03.15 13:41
avatar

Dobrý den, jedna známá s proříznutou pusou tvrdí, že dneska vaří každý, kdo má do zadku díru. Myslím, že má pravdu. Co dneska najde člověk za zplácaniny a blebtaniny v různých receptech, to nemá obdoby. Myslela jsem si, že tradiční česká jídla se tomuto vyhnou. Omyl.

Přišla mi do ruky příloha regionálního Deníku Moje rodina - s datem 14. 2. 2015. Celá stánka 26 je věnovaná tématu Zabijačkové dobroty. Ponechme stranou pečené koleno a výpečky, věnujme se jídlu, které tady nazvali DOMÁCÍ JITRNICE.

Je třeba: 300 g libového plecka, 500 g brambor a 200 g vepř. jater. Brambory uvaříme, vychladlé oloupeme a najemno nastrouháme. Maso uvaříme v divokém koření /jakovec, bobek.../, nakrájíme najemno, smícháme s těmi bramborami a na oleji osmaženou cibulí. *ee* Přidáme játra, koření, promícháme, plníme střevo, špejlujeme, vaříme...

Žaludek mi z toho jde šejdrem. *blee* Zažili jste někdo, brambory v jitrnici? A osmaženou cibuli? Zato tam chybí poctivá namočená prejtová buchta. A z masa jenom plecko - to taky není jitrnice. Ta musí mít i tlusté kousky, aby byla pěkně promaštěná. Plecko ji nepromastí.

Tak je mi z toho trochu smutno. Kam se poděly tradiční poctivé recepty, které se dědily z pokolení na pokolení? Navíc - autor se ani pod své recepty nepodepsal. Asi se bál, že by mu strávníci nabančili. A tak ani nevím, kdo to stvořil. Dneska opravdu radí a vaří každý, kdo...no, jak jsem to napsala na začátku. Jaga.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 12.03.15 08:22
avatar

Hrůza ale dost možná jiný kraj, jiný mrav. Zabíjíme často a přiznám se, že netuším co to je PREJTOVÁ BUCHTA. U nás se do jitrnic dávají všemožné odřezky masa, trocha kůží, cibule, česnek (s tím opatrně aby se nebrkalo) koření-pepř, sůl , majoránka, jater jen kousek a talířek vařených krup (pomelou se).

Datum: 12.03.15 08:42
avatar

Prejtová buchta= "rohlíkové" těsto lupnout na plech a upéct, po vychladnutí nakrájet :-D

Od: paw®
Datum: 12.03.15 09:32

U nas davame do jitrnic klasicke rohliky namocene v polevce (vyvaru z kotle)

Datum: 13.03.15 10:53
avatar

Když jsou domácí vajíčka, případně i mouka, proč kupovat rohlíky, když si dobrá hospodyně upeče jitrnicovou buchtu?!

Od: paw®
Datum: 13.03.15 12:31
Vajicka jsou. Ale pac se u nas buchta nikdy nepekla a vzdy se davaly rohliky, tak proto. Myslim ale ze na jitrnicoe buchte zabijacka nestoji ani nepada.
Od: ju®
Datum: 12.03.15 10:46

Já jen že JATERNICE se jmenují po tom že je tam dost jater a ne kousíček...

doplněno 12.03.15 11:31:

jinak si do střívka může každý dát co chce a co mu chutná...a dopadne to asi jako kůžičky od Láďu Jablka, lidi mají různé chutě...a někteří jsou obvzlášť dobytkové.

doplněno 12.03.15 17:51:

Nesmí se to s těma játrama přehnat a na 20 jitrnic je tam mrsknout celý, každý řezník to má v oku - přiměřeně...když se cokoliv přežene není to jaksi ono...

Datum: 12.03.15 15:47
avatar

Ju, no a vidíte zrovna naše rodina a naši známí mají vepřová játra raděj na výbornou paštiku než do jitrnic kde jsou naprosto zbytečné, chuť neudělají žádnou a když je moc jater jsou jitrnice tmavé což se nám nelíbí. Udělali jste mi chutě a tak na zítřek vyndávám prejt z mrazáku a bude pečený k obědu.

Od: sos®
Datum: 12.03.15 09:06

A proč by nemohly být brambory v jitrnici? Vždyť je to skoro stejné - nějaká hmota plná škrobu. V Čechách se kupuje chlebíčková veka, jinde jsem musel řezníkovi připravit kynutou buchtu bez soli a tady, pod Jeseníky, se dávají jedině uvařené mleté kroupy. Brambory jsou sice nezvyk, ale možná, kdybychom šli dále na východ, byla by to normálka.

Datum: 12.03.15 10:32
avatar

A proč by nemohly být brambory v jitrnici, když jsou jinak běžná příloha k prejtu, nebo jitrnici? Aspoň tady v SČ.

Uvařit si musí každý, kdo má do pr.ele díru, pokud se nechce spoléhat na hospody, nebo zpovykanou ženskou...

Jiná věc je, pokud píše receptury. Tak tam by mělo jít o opravdu osvědčený postup.

Datum: 12.03.15 10:49
avatar

No... nevím. Můj děda byl řezník a kdybych mu řekl, že má dát do prejtu na jitrnice

kobzole, pak by mě asi zabil... *nevi* *smich*

Datum: 12.03.15 18:04
avatar

http://www.zabijacky.cz/recepty-na-zabijacku/ tady primo od reznika ;) stranka hodna sveho mista v oblibenych :) ...my tady v praze a strednich cechach mame "jaternice", neda se to s prominutim zrat, na morave byly jitrnice vyborne i u reznika ne jen ty zabijackove od znamych

doplněno 12.03.15 18:06:

hlavne v jitrnici ma byt houska nebo rohlik!

doplněno 12.03.15 18:10:

takhle to ma vypadat

5 kg vepřové hlavy, 1,5 kg vepřového boku, 1kg vepřového laloku, 1kg vepřových plic, 0,7 kg vepřových jater, 0,15 kg cibule, 1,5 kg tvrdší žemle, 1,5 litru tučného vývaru z vepřového masa.

Koření na 1 kg - 28 g soli, 1g majoránky, 0,5g nového koření, 1,5 g pepře, 15 g třeného česneku

Očištěnou vepřovou hlavu, bůček, lalok a plíce uvaříme se dvěma cibulemi v mírně osolené vodě tak, aby zůstaly tužší. Uvařené maso necháme zchladnout, pak ho vykostíme a nakrájíme na kostičky asi 5x5mm. Plíce umeleme na masovém strojku přes desku s otvory 4mm, syrová játra zbavíme žilek a 2x pomeleme. Nakrájené žemle o velikosti asi 5x5 mm vložíme do míchací nádoby, přidáme část tučného vývaru, umletá játra a třený česnek s další částí vývaru a dobře promícháme. Osolíme, okořeníme a znovu dobře promícháme, a přidáme na kostičky pokrájené maso , podle potřeby vývar, ale tak, aby směs nebyla řídká. Prejt podle potřeby dokořeníme a dosolíme, aby měl výraznější chuť. plníme - narážíme - do nakrájených střev, na jednom konci již zašpejlovaných vepřových střev, zašpejlujeme a vaříme asi 20 minut při teplotě vody85 stupňů. Při vaření sem tam opatrně zamícháme. Uvařené jitrnice opláchneme ve studené vodě, narovnáme na dřevěnou desku, po čase obrátíme a necháme zvolna vychladnout.

Více zde: http://www.zabijacky.cz/recep…u/jitrnice/reznicke-jitrnice/

Datum: 13.03.15 08:01
avatar

No vidíš, Marcelko a já jsem si myslela, že jsem úplně blbá, že je tolik nových receptů, že jsem ztratila úplně přehled a umřu úplně hlupa, neinformovaná. Normálně jsem začala o sobě pochybovat *zed* *plac*Tož, zase je ale pravda, že jiný kraj, jiný mrav. Třeba někde měli o mouku na buchtu bídu, tak vymysleli kobzole (brambory) Jen nebudou jitrnice jitrnicové a mnohem dříve zkysnou. Jodicův popis jitrnic je pro mě jako zvonek pro Pavlovova psa. Mám plnou pusu slin. *ee* Musím ti říci, ře jsem se tajně zamilovala do Zdeňka Pohlreicha. Jak jsem ho v pořadu o špatných restauracích měla plné zuby za jeho neurvalost a sprostá slova (ani se mi nechtělo věřit, že to měl ve scénáři), tak teď v pořadu Teď vaří šéf, je úžasný. Tedy jeho recepty. Všechny suroviny jsou koncipovány tak, aby nechaly vyniknou základní surovinu. Málo ingrediencí, jednoduchá příprava, krása pro oči, pusu i trávení. Žádná pohádka Jak kočička s pejskem pekli dort. Líbí se mi moc.

Datum: 13.03.15 13:40
avatar

Ano, babčo, Joudičův recept je ten pravý. Já si v jitrnicích nedovedu představit brambory. K opečené jitrničce ano - brambory a zelí - lepenici. Ale jíst tu lepenici a ještě navíc brambory v jitrnici, to už je opravdu samá brambora. V jitrnici má být maso, játra, buchta a koření. S tím správným okořeněním je to pravda. Chce to sůl,majoránku, pepř, česnek. Žádné další voňavé koření, bylo by z toho cukroví. Ochutnala jsem jednou tlačenku, kam řezník dal muškátový květ a nebylo to vůbec dobré.

A navíc by ty brambory v jitrnici určitě brzy zkvasily. No a ta osmažená cibulka jitrnicím taky na chuti a kvalitě nepřidá. Někdy je mi až ouzko, na jaké recepty někteří lidé přijdou. A ještě je posílají dál! *blee* Jaga.

Datum: 14.03.15 16:47

Sakra, nechte toho, kdo má u vás hubnout, zase to nestihnu, sakra... A ty jitrnice.. zásadně bez brambor a mletých krup, přesně tak..

Datum: 13.03.15 08:56

Vyprávěl mi jednou kolega v práci, že u nich na vsi je "baba kořenářka" a ta chodí všem vše okořenit. Všichni si ji na to na zabijačky zvali. Jednou řezník už chtěl začít kořenit, hospodyně mu řekla : Mistře, neuražte se, ale kořenění všem dělá jedna místní. Ta přišla, nic nevážila, jen ochutnávala a sypala koření dle potřeby a míchala. Mistr pak ochutnal a řekl: Teda ženská, kam se za Váma hrabu. Ty ale mají šmak! Vždyť Vy máte dar od samotného pánaboha...Souhlasíte, že správně okořenit je opravdu umění?

 

Datum: 14.03.15 17:46
avatar

Taktéž se podivuji nad tou kombinací s brambory. Na velikonoce budem zabíjet pašíka tak zkusím udělat 4 jitrničky s brambory. pak napíši jak chutnaly. Ale proč ne? Do jelit patří kroupy a někdo dává rýži,jáhly,pohanku. JInak manželka řeznice vzkazuje že prejt sekáme kolébkou, nemeleme! Buchtu do jitrnic si pečeme sami,

Datum: 14.03.15 18:24
avatar

Žolíku, alespoň fotky pak dejte. Já si zakryju klávesnici, ať ji neposliním a budu se kochat. :-D


doplněno 29.03.15 11:00:

Žolíku, paráda až na půdu! *palec*

Datum: 28.03.15 19:58
avatar

Na ty jitrnice s bramborem nezbyl čas,ale něco podobného prý dělají cigáni a jmenuje se to goja-.

Od: esme®
Datum: 29.03.15 13:41

Já klasické jitrnice moc nemusím, ale ten recept vypadá zajímavě, ty bych klidně ochutnala.

Ono je to s recepty různé, a navíc - vaří se snad v každé domácnosti, no ne? A každá si může vymyslet recept svůj, originální, takový co v rodině všem zachutná. Třeba i na své vlastní "domácí" jitrnice.

Mně rozprava o tom "jaký je ten jediný a správný recept" celkem pobavila, je prima že lidi nemají horší starosti. Osobně vařím spíš podle nálady než podle přesného receptu, a když mne popadne inspirace, kolikrát je z toho komplet nové jídlo. A někdy se to dá i jíst! *smich*

Třeba dnes k snídani - miluju uzeného lososa, a z lednice na mne jukal takovej pěknej malinkej kousek. A taky tam bylo pár zbylých oliv... a dvě rajčata co by bylo dobré spotřebovat... a půl limetky... Osolit, opepřit - mňam! Salátek byl vynikající. No, a někdo by to hned vydával za nový originální rodinný recept. *frajer*

 

 

 

Poslední otázky Poradny volná diskuze
Nejnavštěvovanější otázky v rubrice

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.