Nejste přihlášen/a.
Je možné najít práci či možnost výdělat si peníze tak, aby šlo pomoci při splácen dluhů, které vznikly nezodpovědností a vlastní vinou? Těžko se i píše, že tíživá finanční situace vedla i k spolykání většího množství léků. I když by bylo jistě nejjednodušší řešení vyhození z domu, nebyla síla toto učinit. Po tříměsíčním léčení v loňském roce začalo období splácení dluhů. Vzhledem ke komplikované rodinné situaci (dlouholené vážné onemocnění otce provinilce) to není jednoduché. Byl však mimo jiné naznačen i zdravotní problém provinilce, něco jako že třeba se již nebude muset nic řešit, že je zde něco vážného, které třeba vše ukonční a bude prý po trápení. Svěřit se však nechce.
tak zkuste třeba brigádu, jednorázové akce nebo jděte někam na HPP a VPP bylo y to dost náročné, ale možná by vám to trochu finančně pomohlo. Jde taky o to jak jste na tom s časem a okolnostmi které jsou kolem vás. Ale bohužel v dnešní době pěníze na chodníku nenajdete tak pokud si je nějakým způsobem nevyděláte tak nebudou.
Děkuji za všechny odpovědi. V prvním dotaze je spíš vše trošku jednoduššeji napsáno. Do února letošního roku jsem pracovala, nyní pro zhoršení stavu manžela jsem doma. Máme v domě obchod, kde jsem od 8-17 a pak ještě úklid atd. Je mi už 56. Myslím, že bych mohla napsat, že jsem dospěla už k tomu, že chodím k psychiatričce a nyní jsem objednaná k psycholožce. Těžko bych zde pár větami popsala vše. Jen asi to, že manžel je v invalidním důchodu již asi 25 let. Celý ten čas jsem tedy byla ten, co zařizuje, nakupuje, vychovává 3 děti. Právě synovi, tomu nejmladšímu bylo 2 roky, když se vše stalo. Možná je vina i na mé straně, třeba jsem právě v tom shonu, nezvládala vše jak bych asi měla. Když manžel onemocněl, musela jsem jít do práce, i když bych bývala mohla být ještě se synem rok doma. Dnes si říkám, jak jsem vše dělala. Chodila jsem i přesto na plný úvazek, sice na osmou, nejdříve nejmladšího do školky na vesnici, pak pokračovat autobusem se staršími dvěma dětmi do města (školka, škola) a pak úprkem do práce. Hodně mi tenkrát pomohla i maminka, která jak mohla, vyzvedávala mi děti. Sice ne vždy, ale jak to šlo. Také manželův život není jednoduchý a jeho zdravotní problémy a různé komplikace mu daly zabrat. Takřka neměl čas ani v tom svém stavu moc síly na výchovu děti. Tak to vše uteklo a dnes mám na krku ještě tohle. Jak je vidět, život opravdu píše romány. A asi je těch i těžkých životních osudů dost. Moje noci už kolik let jsou spíš časem na zpytování sebe sama, přemýšlení o tom co bude. Určitě by se našel čas po večerech atd. Jsem spíš noční můra, spím málo a tak bych snad něco zvládla. Tohle je můj první pokus o vyznání se. Mám středoškolské odborné vzdělání. O onemocnění syna blíže moc nevím. Nechce mi ni říci. Těžko se mi píše a mám čím dále více pocit beznaděje a zmaru. To však je uvnitř a navrch se musím doma chovat jako ten, kdo musí pomáhat a starat se o nemocného. Manžel totiž neví vše. Bojím se.
Dobrý den! Já mám z toho Vašeho vyznání pocit, že celý život jste byla motorem celé Vaší rodiny. Dneska zjišťujete, že starosti nekončí, ale naopak i když jsou děti asi dospělé, tak stejně je to zase jenom na Vás. A nebo si jejich starosti berete za vlastní. Já jsem také neměla zrovna život tak úplně jednoduchý. Všechno jsem také táhla, zařizovala a neznala jsem dovolenou. Naopak v době dovolených jsem měla placenou brigádu, protože finanční situace nebyla zrovna růžová. Ale mně oproti Vám se situace po rozvodu a po "sametové revoluci" zlepšila a tak si alespoň teď užívám zaslouženého odpočinku. Bohužel ale, to se nedaří Vám. Navíc jste ve věku, kdy už všechno nejde tak, jak by si člověk představoval. Navíc si myslím, že už jenom péče o manžela a asi i jeho absence při starání se o rodinu, Vás dosti vyčerpává. Víte, pokud člověk s Vámi nežije, nemůže všechno tak dobře posoudit a poradit. Ale jedno bych Vám chtěla říct a zkuste o té radě přemýšlet. Naučte se také říkat: ne, nejde to, nemohu, nemám... To není nic sobeckého, tak to nehodnoťte. Ale možná, že rodina si zvykla, že jste stále připravena plnit jejich požadavky a berou to jako samozřejmost. Nejsem asi ta pravá, co by Vám měla toto radit. Já bych se pro svou rodinu také přetrhla. Ale mám to štěstí, že nemusím řešit jejich finanční a ani jiné problémy. Samozřejmě, že není všechno jenom růžové, ale tak to na světě chodí. Ale moje krédo je, že když nejde o život ... a také, že co tě nezničí, to tě posílí. Člověk se i z průšvihů naučí zodpovědně chovat a jednat. A jestli jsem dobře pochopila, tak do finančních problémů se dostal Váš syn. A Vy si chcete na svá bedra naložit další břemeno, abyste mu z toho průšvihu pomohla. Podle toho, jak píšete, že trávíte noci, tak se na to s prominutím vykašlete. Pomůžete mu tím, že asi bydlí u Vás, už to je významná pomoc. Nehaste jeho průšvihy svým pracovním nasazením nad rámec svých možností. Zkuste také myslet trochu na sebe. Splňte si přání, že se chcete v pohodě dočkat vnoučat a pravnoučat, že budete dospělým potomkům pomáhat jen když budete sama chtít a že si vyšetříte i pár chvil pro sebe na to co Vás baví a nebo třeba i na takové to sladké "nicnedělání". Já jsem si už z toho něco splnila a něco se pořád ještě učím (nicnedělání). Jsem o něco starší než Vy a své rady myslím opravdu upřímně.
Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o bližší informace k "Druhé šanci"? Jsem na stránkách poradny poprvé. Stránky jsem objevila spíš při hledání pomoci na internetu. Děkuji.
Druhá šance je pořad televize Nova. Já jsem viděla pouze upoutávky. Ale nemyslím si, že by to bylo řešení pro Vás, protože tam musíte odkrýt Vaše soukromí. Je to prostě něco za něco. A nevím, v čem by Vám zrovna toto pomohlo? Ale je to samozřejmě Vaše rozhodnutí, nechci Vás ovlivňovat. Pro Vás bude nejspíš důležité, urovnat si vztahy se synem tak, aby on především si převzal odpovědnost nad svými dluhy. Úplně chápu Vaši snahu, ale domnívám se, že už nyní pro rodinu děláte maximum.
doplněno 22.05.09 15:54:doplněno 22.05.09 15:57:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.