Nejste přihlášen/a.
Pěkně zdravím! Věřím, že mi někdo pomůže určit alespoň první z předmětů. Mám matný pocit, že bývalý manžel to pojmenovat uměl.
Na druhé fotografii by mohlo být něco kuchyňského. Tipla bych si, že se na tom mohlo sušit nějaké cukroví. Ale třeba si někdo vzpomene na přesné použití.
To první je váha na dopisy.Pod tímto názvem se kdysi prodávala. Naposled co vím tak v roce 1999. Chybi na vahadélku závažičko,kterým se přepínala váha z 50g na 250g. Doma ji používám dodnes třeba na odvážení sanytru 30g ,cukr 30g a to se smíchá s 1 kg soli a je z toho směs na nakládání masa. Rychlosúl. To druhé nevím.
Zdravím, druhý obrázek je na cukroví - na proužky jedlého papíru se dává směs ořechů, cukru a bílků. Proužky se položí na oblouk a po upečení máme ořechové obloučky.
Tak jsem to tušila správně. Přesnější recept by nebyl? Ze směsi bílků, cukru a ořechů jsme něco dělávali, ale bylo to moc mokré, než aby z toho šel vytvarovat proužek. To co znám já, se mírně peče v srnčím hřbetu, ještě vlhké rozkrájí a lupínky se dosuší na plechu.
Tchyně kdysi dělávala cukroví bez mouky, jen z bílků, cukru a mletých ořechů. Vyválelo se slabší těsto, potřelo bílkovou polevou, rozkrájelo a opatrně se sušilo v troubě. Bylo to takové křupavé, můj taťka tomu říkal "přazky". Šlo by to jistě sušit i na oblouku. Zkusím recept najít. Ale nevím, nevím.
Od tchyně se už dnes nic nedozvím, toto cukroví jsem v oblibě neměla. Kde je hodně ořechů, připadá mi to nahořklé a to nemám ráda. Přitom všichni ostatní se mohli po tomto cukroví utlouct. Jaga.
Ten druhý předmět je forma na pečení. Měli jsme přesně takovou, babička na ní pekla tzv."Obloučky". Milovala jsem je, ale dávno jsem na ně zapomněla, ale díky vám jsem se zase na chvíli vrátila do dětství. Našla jsem i stařičký sešit s recepty po babičce, kde ten recept je uvedený. Stránku z něj přikládám pro případ, že byste měla chuť si je upéct
Děkuji za recept!
V receptu je ...natřou se pruhy. To bude zajímavé. Ale rozhodně vyzkouším.
Já se teď vracím do dětství každý den. A každý den trochu jinak. Kramařím na půdě a ve sklepě a v komoře... Měla bych mnoho věcí zlikvidovat, ale vůbec mi to nejde.
Bimbam, nepamatuju se, jak to babička pekla - jestli natírala pruhy přímo na tu formu nějak namazanou a posypanou, ale našla jsem recept, do kterého bych klidně asi šla. Recept je to zhruba stejný - no podívejte se sama:http://www.labuznik.cz/recept/oriskove-obloucky/. Každopádně přeju hodně úspěchů při pečení! Ale rozhodně takové poklady z půdy nevyhazujte. My tam třeba máme schovanou plně funkční odstředivku na mléko, i když s chovem krav a odstředěním mléka do budoucna nepočítáme , a taky prastarou vývěvu na zavařování, o které nemám vůbec představu, jestli je kompletní a jak se to používalo. Není nám to v podstatě na nic, ale nevyhodila bych to. Na to jsem měla babičku moc ráda a je to jí dotýkané
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.