Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lenost - jak motivovat?

Od: mimi7* odpovědí: 5 změna:

Obracím se na Vás a ráda bych znala Váše rady/názory/postřehy. Má kamarádka si už delší dobu (půl rok) stěžuje na vnitřní nespokojenost a ráda by se sebou něco dělala, ale neví co. Já se jí snažím motivovat, ale veškeré pokusy byly marné a dnes na lekci němčiny, kam spolu chodíme, mi došlo, že by sice chtěla, ale vítězí její vnitřní lenost. Měli jsme mluvit o své vysněné dovolené a ona se vymlouvala, že nezná slovíčka, řekla pár vět. Přitom vím, že je na tom lépe než já, ale zkrátka podvědomě zřejmě nechce, a tak zvítězila její lenost zatímco my ostatní lepily věty a měly radost, jak nám to jde. Na kurz by se sama také nepřihlásila. Ráda by si našla nějaký nový koníček, ale neví jaký a každý můj návrh ji přijde takový či makový. Chce změnu, ale zároveň nechce do ničeho jít, nic alespoň zkusit. Ve vztahu je spokojená, ale její přítel mi nedávno řekl, že jejich vztah táhne jen on, že ona neví, čím vztah zpestřit. On jí má rád, ale je vidět, že její chování ho přivádí k šílenství a popravdě i mne, protože veškeré promluvy končí slovy, když já nevím, a to neberu jako pádný argument. O odbroné pomoci nechce ani slyšet, myslela jsem to v dobrém, aby ji nějaký odborník nadopoval potřebnou motivací, pomohl jí najít něco, co by ji uspokojovalo.

Nemá někdo z Vás návrh, jak zdolat její vnitřní lenost?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

1x

Vaše kamarádka má holt takový postoj k životu. Jako ano, sice by něco chtěla, ale neví co a nechce se jí. Lenošného člověka nepředěláte, ten bude jen hledat výmluvy, proč to nejde. Taky mám ten dojem, že se vaší kamarádce možná nelíbí, jak jí někdo pořád do něčeho tlačí. Asi by si měla najít podobně smýšlejícího přítele, s tím, co má nyní, to daleko nedojde, nehodí se k sobě. Možná, že jí němčina a jiné jazyky nebaví. Vy všichni okolo vaší kamarádky se ji snažíte změnit k obrazu svému nikoliv však k jejímu. Berte taky trošku ohled na ni a její zájmy. Že vás baví němčina neznamená, že to bude bavit každého. Ona sama si musí přijít na to, co jí v životě bude bavit. Nemůže poslouchat rady lidí okolo ní. A pravda je, že kdyby se nějaký můj přítel svěřoval mojí kamarádce o tom, jak neumím zpestřit vztah, tak milého přítele kopnu do zadku a pošlu k šípku.

Tady se asi nedá ani nic poradit. Takoví lidé mají opravdu smůlu. Ale snad je to dobou, kdy je možnost všeho, že si toho ani neváží. A pak si najednou uvědomí, že jsou staří a že když mohli, jako by nežili. Život je fakt krátký na to, prožít ho v takovém polomrákotném stavu. A takovou kamarádku bych snad ani nechtěl. Kamarádství má člověka obohacovat a poskytovat oporu. Prostě, chce to někoho, s kým můžete přejít Tatry, posedět v restauraci a třeba se i společně opít, svěřit se se svými problémy a možná u něj i v nouzi přespat a ne jej strkat do života.

Ale takové lidi asi laik nepředělá, to už je pomalu na odbornou psychologickou pomoc.

kejki
hodnocení

0x

Myslím, že nic neexistuje. Zvenku jedině dlouhý bič a malý dvorek a zevnitř se lenoch sám nezmění. Možná jí trošku příkře předhodit klasické: Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody, ale mohla byste přijít o kamarádku.

gregor*
hodnocení

0x

Jsou lidé, kteří hledají způsoby a jsou lidé kteří hledají výmluvy. Mám kamaráda, který umí perfektně jednu věc a sice najít výmluvu na cokoliv. Už se s ním nestýkám, protože mě každé setkání s ním vyčerpávalo.

Ta touha něco dělat, musí vycházet zevnitř, prostě přijde moment, kdy si řeknete "A dost" kdy jste již zhnuseni sami sebou a rozhodnete se s tím něco udělat. U vaší kamarádky je toto zdá se ještě daleko. Takže jediné co mohu doporučit omezit čas, který spolu trávíte protože vy jste na zcela jiné vlně. Hledejte lidi, kteří vás pozvednou ne ty co vás stáhnou do bažin.

fram
hodnocení

0x

Třeba se nerozhoupává proto, že do ní okolí reje. Prostě je kliďas a potřebuje klid a čas. Takové to "já nevím" doprovází často určitý věk a přejde. Lenost to vůbec nemusí být. Třeba se jí zdálo, že by hodina němčiny mohla být lepší, téma méně obyčejné a proto moc nepovídala.

Takže bych, být vámi, dávala svojí aktivitu vedle kamarádky možná méně najevo. A už vůbec bych jí nekonzultovala s jejím přítelem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]