Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč jezdí na mlhovkách, když není mlha?

Od: cobrak* odpovědí: 20 změna:

Dobrý večer.

Mám takový dotaz. Jak jistě všichni řidiči a troufám si říci, že i většina neřidičů ví, že mlhová světla jsou určena do mlhy, tak se na silnicích stále častěji potkávám s auty, která mají mlhová světla rozvícena permanentně. Jistě jich je část, která prostě jela naposled před týdnem z chalupy a byla mlha a oni si je zapomněli samou radostí, že jsou zpátky vypnout a teď na ně jedou zase a potom jsou řidiči, kteří si jimi přisvěcují za tmy na rozbitých cestách a oslňují tím ty protijedoucí a ty před sebou, zvlášť, když je to terenní auto a má je vysoko, byť se to nesmí, ale člověk nad tím mávne rukou a nechá se předjet a bere to tak, že si řidič nechce zničit kolo a chce vidět lépe do děr, ale stále více přibývá těch, kteří jimi svítí i ve dne při denním světle. Určitě to nejsou Ti, kteří si je zapomněli vypnout z noci nebo po jízdě v mlze. Ptám se na to proto, protože je to velice nepříjemné a opravdu oslňující. Stalo se mi právě, že jsem málem nedobrzdil chodkyni na přechodu, protože proti mně jel Citroen na mlhovkách a hrozně mě oslňoval, kelikož mu ještě svítily nějak nahoru. Naštěstí jsem ji ale z části viděl a proto zastavil, ale také to tak dopadnout nemuselo. Můžu se Vás proto tímto zeptat, proč podle Vás někteří řidiči jezdí se zapnutými mlhovkami, bavím se o předních pochopitelně, i za denního světla? Chtějí na sebe upozornit nebo co? Sanitky to mají proto, aby byly lépe vidět, ale to jiná kategorie a ani ty nesmí, ale chápu to, protože v dnešním provozu kolikrát majáky nestačí a je lepší je doplnit o něco víc. Také se Vás chci zeptat, jak právě ty protijedoucí upozornit, že to není z jejich strany přijemné a zda máte nějaké zlepšováky. Já to dělám bliknutím svých mlhovek, ale nemá to asi smysl. A jak upozornit ty za sebou? Také na ně blikám zadníma mlhovkama, ale také nic. Také bych chtěl poprosit všechny ty, kteří tak jezdí záměrně, aby si je vypínali, jelikož to opravdu není příjemné. A už vůbec ne od dodávek či od džípů, které jedou za Vámi a mají v ůrovni Vašich očí.

Děkuju všem za odpovědi a omlouvám se za rozsáhlejší otázku!

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

ja jim pustim dalkové 6x 100w + 2x 55w a i za dne dokazu bejt hodne neprijemnej , a pokud jede za mnou tak pouze 2x 100w

doplněno 06.06.12 20:54:

ted me napadlo nemyslite auta co maji v mlhovkach namontovane z vyroby denni sviceni?

doplněno 06.06.12 21:01:

spise me vice vadi lidi co v noci jezdi z pustenou zadni mlhovkou , pali to jako hovado a kdyz jedu exem tak nepredjizdim jedu volnou takze na ne musim cumet a je jim jedno ze na ne blikam (asi sy mysli ze vychazi slunce ci co)

doplněno 06.06.12 21:58:

o zipovani si myslim sve po patecni navsteve prahy a 2 hodinach stani v nesmyslnejch kolonach

cobrak*
hodnocení

Ne, ty samozřejmě nemyslím :) Ty ani neoslňují. Díky Vám za příspěvek ;) Takže, když jede za Vámi tak 2x zadní mlhovky?

blackflamesiczi*

ne mam tam svetla kdyz v noci couvam z podvalem nebo v lese pri pravidelnem kraveni takze normalni halogeny

hodnocení

0x

opravdu je jich tolik a s mlhovkami?

Já jich tolik nepotkám...

takjan*

Správně seřízené mlhovky nemohou oslňovat..

cobrak*
hodnocení

Ano Milane, bohužel jich dost. Třeba na ně nemáte štěstí a buďte za to rád.

solenza*
hodnocení

0x

Tak to by mě taky zajímalo, proč někteří jezdí zbytečně s mlhovkami. Já třeba na autě přední mlhovky nemám a zadní používám jen zcela vyjímečně, třeba když se na mě někdo v noci lepí, ale to je tak max 1x za rok, kdy je využiju. Třeba letos jsem je ještě za jízdy nezapnul a jednou před domem, když jsem kontroloval funkci všech světel. Vidím to tak, že s mlhovkami lidé svítí proto, že se jim to líbí, nebo chtějí ukázat, že mlhovky mají. Jeden řidič u nás v ulici mlhovkami nahrazuje světla pro denní svícení. Ale ve dne mi rozsvícené mlhovky aut v protisměru moc nevadí. Dá se to vydržet. Na nikoho neblikám, protože si myslím, že to nemá cenu a kdybych měl blikat na všechny, nedělal bych téměř nic jiného. V noci je to ale nepříjenmé a pokud mě takové auto oslní, neváhám ho probliknout dálkovými světly. Ale fakt to nechápu, vždyť i v návodech většiny aut se píše, aby se nepouštěly zbytečně elektrické spotřebiče, protože se zvyšuje spotřeba.

doplněno 06.06.12 20:58:

blackflamesiczi: Jj, to je taky možnost. Navíc nová auta hlavně od VW Group vč. Škody mají přisvětlování do zatáčky.

nu*
hodnocení

0x

to je otázka pro pitomce, kteřým svítí mlhovky i za jasné oblohy, ale když se podíváte na škodafóra, vw fóra zjistíte, že se tam hodně pitomců chlubí tím že svítí mlhovkama jako světly pro denní svícení a myslí si že je to v pořádku...a led-světla vůbec nepotřebují

hodnocení

0x

je jich mraky... standartně jim pustím dálkové celou dobu, co se s nima potkávám... jinak pokud jim jedno světlo nesvítí, u nových aut se mlhovky rozsvítí jako náhrada automaticky! (když jedna žárovka odejde)

hodnocení

0x

Přední mě nějak nevadí a jen málokdy mě s nimi někdo naštve. Ale rozsvícený zadní mlhovka, to mě přivádí k šílenství, to bych mu je nejradši krumpáčem vykopnul.

lidus*
hodnocení

0x

Proč, Protože jsou idioti. Já zase nechápu, že někteří a bohužel zjišťuji, že většina nepochopila co to je zipování.

Tak to taky nechápu, ale to nejsou jen mlhovky nebo zipování. Těch věcí je více.

Ono to začíná už blbou výchovou v autoškolách.

Za nas v autoskole snad ani zipovani nebylo, alespon si to z ni opravdu nepamatuju. Je to vydobytek poslednich par let, vzpominam na nejake skoleni ridicu. Rekl bych, ze v praze funguje na 90%, pokud se nebavime, ze jeden ze dvou pruhu je prazdny krom par dobrodruhu, ktere pak nikdo moc nechce pustit a ten zbytek je tvrdosijme v tom jednom.

Se zipováním souhlasím, to mě vadí více jak ty mlhovky...

že to ty někteří řidiči nepochopí, ale domnívám se, že je to o slušnosti a výchově řidiče..člověka.

cobrak*
hodnocení

Ano, přesně tak. Je to jen a jen a zase jen o vychování a slušnosti každého řidiče. U nás v Praze zipování není mnoho, ale když je, tak se většinou auta pouští. A to i přes můj velký údiv, protože u náš v Praze jezdí většina řidičů jako absolutní h*ovada. Ale zase je pravda ta, že když tam značka není a tudíž by se mělo zipovat automaticky i nez ní, tak se stává to, že řidiči prostě jedou v tom končícím pruhu a předjíždí tu kolonu a pak se tam cpou. Správně by je tam měli ostatní pustit, ale jelikož jsou ti, kteří se tam takhle snaží nacpáním tam zkrátit čas a ostatní to poctivě vyčkávají, tak je tam prostě nepouští a schválně před sebou nenechávají mezeru ani na fichtla pomalu. A zase je to jen o slušnosti všech. Ale nemohu svou slušností tolerovat tomu v končícím pruhu jeho aroganci a s*iňárnu, byť mi to předpis nařizuje. Ale samozřejmě se přiznám, že já je tam vždycky pustím se zavřenýma očima, byť je mi to proti srdci. Ale předpis je předpis.

Ona je chyba uz to, ze ty pruhy nejsou stejne plne, pak by zip byl spravedlivy. Me vytoci, kdyz se zipuji v pulce a pak druha skupina na konci... ti co pousti pak paradoxne cekaji 2x dele...:)

buss
hodnocení

0x

1 Je třeba se zeptat těch, co na ně jezdí, pokud ano
2 mám totiž dojem, že v mlhovkách mají denní světlo
3 kdy se má dávat světelné znamení?

cobrak*
hodnocení

Ano, ve svtělometu mlhovek mají dnes moderní auta zavedeno také denní svícení. Nemyslím samozřejmě auta, která svítí těmito světly. Ta jsou slabší, nevadí a tudíž jsou předepsána a jejich užití není přestupkem. Mám na mysli auta, která svítí současně rozsvícená potkávací světla a současně světla do mlhy. S tím světelným znamením myslíte co? Blinkr? Pokaždé když mění směr jízdy. Nebo světelné výstražné znamení? To se užívá tehdy, když chcete odvrátit hrozící nebezpečí. A to jistě při oslnění mlhovými světly bezesporu je. Mám na mysli viz obrázek.

Proč jezdí na mlhovkách, když není mlha?

jabraka*
hodnocení

0x

Dopraváci by měli být důslednější.Používání mlhovek je mimo mlhavé počasí zakázáno!

JABRAKA

repkin*
hodnocení

0x

Je to jednoduchý, někteří lidi (řidiči) ( NE VŠICHNI) jsou bohužel prasata a ignoranti a je třeba jim to oplácet legální cestou, takže apeluji na všechny policisty, pokutovat mlhovky ve dne a za normálních podmínek. Někteří inteligenti aby ušetřili za denní svícení, tak zapínají mlhová světla, na žárovce je homologace (teď nevím přesně to číslo pro mlhovky). Takže nic jiného, než tučné pokuty tomu nezabrání. A že to řidič nemůže na místě vypnout? Vyndejte žárovky, vyškubejte dráty, ale jinak z místa kontroly neodjedete, auto nesplňuje technickou způsobilost (byť STK prošlo).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]