Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevím jestli mám psát ve 3. nebo v 1.osobě

Od: psik* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, začala jsem psát povídku, ale nevím jestli jí mám psát v 1.osobě : šla jsem si sednout na lavičku. a nebo ve 3.osobě : Barbora si šla sednout na lavičku. Jestli někdo píšete a nebo máte zkušenosti tak napište co je lepší, moc děkuji. :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ahoj, asi bude lepší ve třetí osobě... V první by to vypadalo spíš jako autobiografie.

Tady nějaký info o povídce.

cs.wikipedia.org/...

Info k povídce a odkaz na wiki? Ale fuj... Přečtěte si knížku O psaní od Stephena Kinga, je to jediná normální knížka pro začínající autory, která může skutečně pomoci (všechny ty rádoby poučky v jiných knihách akorát odvádějí od originality). Jestli psát v ich nebo er formě... to záleží na tom, o čem knížka bude, stylu slohu, co ti víc vyhovuje atd. Zkus třeba psát nějakou dobu jedním způsobem, když ti nebude vyhovovat, tak ho změníš. U ich formy se musíš víc zaměřovat na tu postavu, která to vypráví, řešit i její pocity atd. a čtenář pořádně pozná právě jen tuhle jednu postavu. Pokud budeš psát v er formě, můžeš mít víc hlavních postav, u kterých se můžeš rozhodnout, jestli budeš prozrazovat i jejich myšlenky, touhy a pocity, nebo ne.

Pro rychlé zjištění co to povídka vlastně je, myslím postačí.

orwell86
hodnocení

0x

Záleží čeho se povídka týká, mám na mysli téma. Oosobně bych vollil 1. osobu. I z pozice čtenáře se mi zdá 1. lepší.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
psát povídku ve 3.osobě je v podstatě vyprávět něco, takže spíš popis, kdežto psát v 1.osobě je o hodně náročnější na znalosti gramatiky - znalost, jak se správně píší přímé řeči, kdy a jak psát uvozovky a kdy ne, co je přímá řeč a co je jen popis pocitů - protože pokud to nebude dobře napsané, nebude to mít ten správný "šmrnc"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]