Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rychlerostoucí dřeviny

Od: jamminn odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, vzhledem k tomu že informace na internetu ohledně rychlerostoucích dřevin a hlavně takzvaného Japonského topolu připomínají směs džungle a klondajku, musím zde napsat pár rad jako pěstitel, který zkusil rady prodejců a rádoby odborníků.
Za prvé. Při pořizování sadby nehleďte na cenu, ale na zkušenosti a přidanou hodnotu člověka, který vám chce prodat sadbu. Jedná se o to, že RRD nejsou jen Japonské topoly, ale je to několik druhů klonů topolů a vrb(cca 30), kdy prodejce by měl vidět lokalitu, vyhodnotit vhodnost pozemku pro pěstování, a podle toho určit kultivar , který zde bude mít nejlepší podmínky. Na příklad já vám dám řízky za korunu a vy máte 10ha rovnou zapomeňte, je to cesta do pekel. Pro příklad uvedu , že japonský topol má srdčitý kořenový systém jdoucí do hloubky, a když máte podmáčené stanoviště tak jeho kořeny budou vyhnívat a on se je bude snažit obnovovat až dokud se nevyčerpá a zajde, zde patří vrba!
Sám jsem bohužel v mých začátcích naletěl jednomu rádoby odborníkovi a se zlou jsem se potázal, a taky jsem koupil řízky za korunu:(
za druhé. Nečerpejte informace pouze z jednoho zdroje! Nejjistější je kontaktovat vědecké pracoviště kde vám rádi uvedou vaše informace na pravou míru a poradí vám, a uvidíte že jste udělali nejlepší věc jakou jste mohli. Ušetří vám čas i peníze.
Za třetí, vždy vyžadujte pomoc s vypracováním projektové dokumentace, konzultaci pro udělení kladného stanoviska odboru životního prostředí(je nezbytné!) ale také poradenství, protože jen toto je cesta k úspěšnému založení plantáže rychlerostoucích dřevin!

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

2x

Každá informace se hodí. Koketoval jsem s myšlenkou v náletovém lesíku, který postupně vyřezávám začít sázet právě jap.topoly. naštěstí mě odradilo okopávání - nutnost čistého pozemku a halvně při objednávce na zkoušku jsem přemýšlel o 20-30 sazenicích. Prodejce měl naštěstí nastaveno minimum 1000 kusů na objednávku*smich*. Lesík mám totiž v úvalu kolem potoka - totálně podmáčený, že se tam po dešti ani traktor nehne a tady se dočítám, že to bylo dobře, protože by mi nerostly.

Díky.

jamminn
hodnocení

Dejte tam vrby, ale hole ne řízky. cca 50cm dlouhé a 3+cm silné, porostou až budete koukat

ladaadal*

Myslíte, že porostou i bez toho, abych to musel přerýt nebo zorat a vyplevelit? Kde takové vrby seženu? Mají nějaký přesný název? Děkuju za radu.

jamminn
hodnocení

No, tak jednoduché to nebude, můžete to buď zrýt, nebo stříknout roundupem. Mrkev taky nebudete sázet do louky.

Ale vzhledem k velikosti kůlů nebude žádné další výrazné péče třeba.

Vrby se dají sehnat ve Vúkoz Prúhonice, je to výzkumák který se RRD zabývá a nebo u nás na www.topolovefarmy.cz

Ale vzhledem k tomu že tu nejsem na lobby k prodejům doporučuji výzkumák.

Pro více info mi klidně zavolejte nebo prozvoňte

maci11

Ale co s vrbou? Na topení? To jsme už měli a škoda práce s kácením, vyd málo tepla,rychle hoří.Jestli je tam vlhko ,tak raději olše.

michalov*
hodnocení

0x

:) Doporučuji předpěstovat řízky v kontejnerech a pak teprve vysazovat na plochu.Jap.topol právě potřebuje vlhčí zem,ale musí mít dostatek světla.Pěstujeme je už několik let a nic nikde nehnije.*smich* To co píšete je s prominutím nesmysl. Nevím kdo Vám co napovídal,nebo kam jste je sázel,ale jap. topoly rostou jako utržené ze řetězu.Dokáží obrazit i z kořenů,které zůstanou v zemi.Nevadí jim omrznutí ani mandelinka topolová,která se na to slétne. Doporučuji plantáž oplotit,protože to ničí srnčí.

jamminn
hodnocení

Cítím internetového experta. Kontejnerová sadba je český folklor, sazenice žijící v omezeném prostoru již nikdy neporoste jak by měla, kořenáče jsou podvod na lidi. A prosím neflamovat, kdo mi nevěří Výzkumný ústav Silva Taroucy(VúKOZ) V Prúhonicích vám tento dotaz ráda zodpoví.

Co se podmáčeného pozemku týká, sorry ale to blbost není, pozemky se totiž vyhodnocují rozkladem BPEJ a poté i vizuálně případně profilovou sondou. Ale to vám asi nic neříká , protože se na internetu píše jen o superlativech za účelem prodeje!

Vše co tu píši píši pro to aby už se tady s tím klondajkem něco udělalo, a né že se tu vesele bude rejžovat na oblbování nic netušících budoucích pěstitelů.

Max4 (takzvaný japonský topol) má rád dostatek vláhy(nikoliv přebytek) a světlo,

To že tady bude psát někdo kdo má jen tento klon a o ostatních nemá ani páru, je vůči vám nefér.

Zajímaly by mě stránky pěstitele co tu píše nesmysl nade mnou.

michalov*

No cítit můžete co chcete.*smich* To je Vaše věc. Kontejnerované sazenice je český folklor? To teda čumím. Většina pěstitelů prodává řízky,pokud vím. Je to totiž snadnější. Ještě by mě zajímalo,proč by sazenice z kontejneru neměla růst jak by měla. (!?) *ee* Pokud je v kontejneru,je omezena prostorem,jakmile se vysadí a má odpovídající podmínky,roste bezproblému.Stránky máme,ale zveřeňovat je zde nebudu.Nemám důvod. Topoly jsou naše okrajová záležitost. Jinak jestli máte pocit,že se na tom dá vesele rejžovat,jak píšete,tak si to zkuste.Zase takové terno to teda vůbec není.Většinou přijdou zákazníci s tím,že si vezmou tři nebo pět rostlin na zkoušku. *smich* Zkuste klidně "rejžovat".Přijeďte a nechám Vám jeden či dva topoly(to toiž bude bohatě stačit) ořezat a můžete začít rejžovat.Já se budu dívat jak prodáváte řízky a bohatnete.;) Na prodej řízků stačí pár rostlin(rychle dorůstají).Můžete dělat zákazníkům poradce,když máte info z výzkumáku.Můžete do ceny rostlin započíta i zjiš´tování té bonity půdy. ;) Pro ty zvás kdo to zkouší tu klidně řeknu,že řízky koření velice snadno.Taková 99% úspěšnost.Není potřeba ani dávat stimulátor. Lze je píchat rovnou do kontejneru se substrátem. Potřebují vláhu.Zakoření tlusté,tenké,dlouhé,krátké,...je to jedno. Měli jsme na toto školení už před lety,kdy se s tímto začínalo.Kontejnerované sazenice nejsou vůbec problém.

Tuto Vaši větu jsem nějak nepochopil *smich* : "To že tady bude psát někdo kdo má jen tento klon a o ostatních nemá ani páru, je vůči vám nefér". To jste myslel na sebe?;)*smich*

Asi jste chtěl zasadit platáž topolů a myslel jste,že to půjde samo a že? A ono ne a teď se cítíte podveden. To je ale u všeho,pane.Ty topoly jsou v podstatě "roští",když to mám takto napsat. Nevím co v tom kdo hledá za vědu. Je třeba ale trochu vědět něco o pěstování rostlin všeobecně,to myslím na tu Vaši narážku o vlhkosti půdy apod..(Mě by nenapadlo sázet jap. topoly do trvale zamokřené půdy) Máme zkušenost,že věci které považujeme za samozřejmé,někteří zákazníci za samozřejmé nepovažují a nebo vůbec nevědí,že je to nutné udělat. Jediné špatné co jsme zaznamenali u pěstování topolů je sucho a srnčí,které to ničí.Jo a je to citlivé na herbicidy. Je také otázka,zda to chcete na štěpku či na větší průměr. Od čtvrté sklizeně na štěpku už údajně klesá výnost,takže je pak nutné platáž založit jinde.Po cca 3 letech lze ale na původním místě porost obnovit. Je na to potřeba samozřejmě mechanizace. Pokud si chce někdo vysázet 30 rostlin někde na zahradě,myslím že nepotřebuje zjiš´tovat BPEJ.*smich* Pokud do toho někdo chce vrazit peníze a očekávat nějaký profit může vyzpovídat nějaký ten výzkumák a nebo si nechat poradit od Vás odborníka a ochranitele potencionálních pěstitelů jap. topolu. ;)

jamminn
hodnocení

No nechtěl jsem jsem tu spustit flame, ale musím uvést věci na pravou míru.

Jsem pěstitel RRD mám 140ha porostu v čechách i na slovensku a z toho 30ha reprodukčních ploch a disponuji všemi klony z doporučeného sortimentu, dělám i olše a lísky a spolupracuji s vědeckými špičkami z oboru.

Letos jsme vyprodukovali 5milionů řízků a 2 miliony jsme sami zasázeli.

Kořenáče ne, rostlina si zapamatuje omezení a již nikdy nebude tak vitální jako řízek. Jediné jak zaškolkovat sadbu je tzv. prostokořenná sadba.

Pro rýpala www.topolovefarmy.cz

michalov*

No byl jsem zvědav co z Vás vyleze,když jste tu diskuzi tady tak okázale načal z ničeho nic.No vidíte! A je to venku!*smich* Takže máte pocit,že Vám laici berou kšeft,jestli to dobře chápu. *smich* "Kořenáče ne" pro mne neí žádné vysvětlení. Kontejnerované rostliny jsou běžná věc, ne jen u topolů. Co se týče omezení růstu kořenového systému v kontejneru,je to otázka času,jak dlouho ta rostlina (obecně) v tom kontejneru roste. Jestliže je v "květináči" krátce,zapojení kořenů do okolní země je rychlejší a naopak. Prorostlý bal z kontejneru lze malinko narušit,aby se tento proces uspíšil.Pokud se zasadí sazenice rostliny vyjmutá z kontejneru,chvíli trvá,než si "uvědomí",že je ve volné zemi.To je ale u všech kontejnerovaných rostlin!To je ta kritická část,kdy je třeba rostliny zalévat pokud je např. sucho jako letošní jaro.Jakmile ale začne volně kořenit(pozná se to většinou nápadně zrychleným růstem,novými výhony),roste naprosto normálně a po čase je přirozeně soběstačná i v sušším období.Výhodou kontejnerovaných rostlin je to,že lze sázet celé vegetační období.Například kontejnerované ovocné stromky se snadněji ujímají.

No jen nabízejte,produkujte a prodávejte. ;) Nikdo snad nebrání. My Vám až tak konkurovat nebudeme. *smich* Máme to jako dolňokový sortiment. ;) Děláme okrasné rostliny a jap.topoly jsme sázeli hlavně pro vlastní potřebu(máme jich několik stovek a pořád dosazujeme).Byly předpěstované,tedy ty "kořenáče" jak píšete,a rostou naprosto bezproblémů. Koupili jsme přímo na tom školení před lety certifikovanou sadbu(řízky). Abych řekl pravdu "topolování",jak já tomu říkám *smich* , mě moc nebaví. Nekvete to...roste to jak utržené ze řetězu a furt stejně *smich*...je to cítit jako vrba...;) a zase tak velký zájem o to není.Nevím jak v zahraničí,ale v ČR nic moc. No jóo pane tak ať se daří. Až stahnete zákazníky,přestaneme topoly dělat. ;)

Doprčic,žvaním tady o blbostech místo abych šel něco dělat.je tam dneska zima a stříká.To se moc nechce. *smich* Ve skleníku je ale příjemně. *smich*

jamminn

To není o kšeftech, já nedělám zásilkovou službu a ani nelanařím nové zákazníky. Spíš se věnuji těm mým stávajícím a učím lidi co mají vědět a vyžadovat.

Ty sazenice jak píšete jdou z 3dcl kelímku nejpozději do 2 měsíců jinak je pozdě, jinak u jiných dřevin říkám ano, protože takový růst jako topol či vrba nemají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]