Nejste přihlášen/a.
V globálním indexu hodnotícím 150 zemí se Česko umístilo na 15. pozici, oproti předchozímu roku si o jednu příčku polepšilo.
"Důchodci v České republice mají k dispozici vysoký standard zdravotní péče. Mohou očekávat, že se dožijí zhruba 78 let, což je více než jejich protějšky v sousedním Slovensku (76 let) a nedalekém Maďarsku (75 let)," uvádí studie. Zmiňuje také dobře fungující systém zdravotního a sociálního pojištění.
Jak se žije důchodců v naší zemi? Jak komu. Ale většinou je to tak, že když pak důchodce ovdoví, zůstane sám, tak na vyskakování ten jeho život není. Tedy co se finanční stránky života týká. Zdravotní péče je na úrovni, jestli vysoké... asi ano, no. Jenže - doplatky léky jsou drahé a většina důchodců se bez léků už obejde. Ale když to vezmeme globálně a porovnáme život našich důchodců s těmi, kteří žijí v méně rozvinutých zemích, tak se mají naši důchodci relativně dobře. Ale tak je na tom snad většina lidí, ne?
Jsem také důchodce mám 11000 a moc vyskakovat si nemůžu, musíte také srovnávat s okolnímy státy německo, rakousko, itálie, francie.
Myslím si že má člověk v důchodu nárok na spokojené a klidné stáří a k tomu také potřebuje peníze za celý život , nebo většinu života v práci. O to se musí postarat stát všude na světě.
Narození, důstojný život v práci a potom také klidné a důstojné stáří. I tu smrt by měl stát částečně zaplatit! Vždyt byl občanem státu a něco mu ekonomicky odevzdal
To je jednoduché: Pracující jsou přesvědčeni, že se českým důchodcům vede skvěle, zatímco důchodci tvrdí, že třou bídu s nouzí. V našem podniku to většinou funguje tak, že zaměstnanec dlouhá desetiletí nahlas přemítá o důchodovém Ráji, aby s blížícím se termínem jeho nadšení postupně vyhasínalo, načež se těsně před definitivním odchodem do penze rozpláče a v prachu poklekne před šéfem s prosíkem, ať ho pro všechny svaté ještě ponechá v zaměstnaneckém poměru...ideálně do smrti. A věřte tomu, že mé poněkud teatrální podání se od skutečnosti příliš neliší.
Milý "zoliku", nemůžete všem indexům věřit. Musel byste si zkusit žít několik let v jiní zemi, ať již chudé, čí vyspělé, abyste mohl mít vlastní úsudek a porovnání. Myslíte, že i u nás bude zákon, aby zaměstnanec, který dovrší 58 let již nesměl v práci zvedat těžká břemena? To je podle mně i kus morálního zákona, protože člověk věkem ztrácí sílu, pokud celý život pracuje manuelně a tvrdě. To je jen takový příklad. Naši důchodci, se mají různě, někteří moc dobře, jiní přežívají, ale když se to zprůměruje, tak co? To se pak mají dobře všichni. - pt
Až na vyjímky se mají dobře - mají kde bydlet, co jíst, zdravotní péče je slušná. Německý nebo Švýcarský dúchodce se má líp, ale to už je luxus - možnost obden jíst lahůdky a několikrát ročně letět přes půl zeměkoule na dovolenou k moři za luxus považuju.
90% světa je na tom výrazně hůř, tam jsou rádi za boudu z vlnitýho plechu a jídlo aby nechcípli hlady, větší zdravotní problém = konec.
Nelze moc zevšeobecňovat. Některým se žije skvěle, jiným velice špatně. Dost záleží na tom, jaké jsou náklady na bydlení a jestli třeba k důchodu ještě nechodí do práce. Mám kolegyni, ta má důchod 11 tis. a k tomu plat no možná i dobrých 25tis. Sice dá celý důchod za nájem, ale špatně se jí zcela jistě nevede. Pak má partner babičku, které se po finanční stránce také špatně nevede. Obývá suterén rodinného domu, takže o náklady na bydlení se dělíme. S telefonem činí její "nájem" okolo 3tis., bere i s příspěvkem na imobilitu skoro 15tis. Sice každý měsíc nevystačí, ale není to tím, že by měla malý důchod. Pokud je někdo sám a celý důchod dá jen za to, aby měl střechu nad hlavou, pak se mu dobře nevede. Ale je to jako se vším, jsou lidé, co se mají dobře a lidé, co obracejí každou korunu. A jestli někdo nadává na to, že se mají důchodci špatně, pak asi neví, co čeká tzv. husákovy děti.
Asi jak kterému důchodci. Jsou takoví co se jim žije docela dobře, ale i takoví kteří si musí dávat pozor na každou korunu přemýšlet za co ji utratit tak aby jim zbylo na jiné potřebnější útraty. S přibývajícím věkem často se zhoršuje zdravi což nese s sebou i zvýšené výdaje na léky a případně i nějakou pečovatelskou službu. Myslím si, že i když mnozí důchodci si nemůžou dovolit nějaký luxusnější život a příliš utrácet peníze tak pokud dokážou s penězmi nějak rozumně hospodařit a neutrácejí za nějaké často zbytečnosti (alkohol, cigarety atp.) tak se s tím co mají asi dá v naprosté většině vyžít i když se při tom musí dost uskromňovat. Stát se ale na důchodce dívá dost nehezky a dělá mnohé proto aby jim ten důchod příliš nedopřál např. tím, že zvýšují věk odchodu do důchodu aby se mnozí toho důchodu nedožili a stát jim ho nemusel vyplácet. Lidé se sice dožívají více let, ale s přibývajícím věkem většinou ubývá sil a zdraví se zhoršuje a tak není příliš rozumné ty lidi nutit pracovat čím dál tím déle. Příliš bych nesouhlasil s tím, že důchodci v Česku mají k dispozici vysoký standard zdravotní péče. Zdravotní péče sice není na špatné úrovní, ale co z toho když né každý český důchodce si může dovolit za všechno na co se mnohdy doplácí (léky, zdravotní pomůcky, lázně atp.) utrácet peníze. Nejde proto celkově hodnotit úroveň života všech českých důchodců, ale je třeba se spíše dívat na jednotlivé případy.
Určitě je to individuální.Já osobně mám kolem sebe pracující důchodce,co po nástupu na důchod,chtěli dál ve firmě pracovat.Dostávají plat cca 15 000a kolik berou důchod netuším.Takže bídu nedřou.Rodiče jsou důchodci podnikatelé,takže taky pohoda.
Ovšem matka od kolegyně bere malý důchod(zaplatí nájem-malý byt,léky a na jídlo zbyde cca.3 500kč)On je rozdíl,zda žijí sami nebo né.Ve dvojku se mají určitě lépe.
Čas od času začnu panikařit, bát se, že když ještě zdraží, nevýjdu. Prozatím mám v ledničce jídlo, na mražáku nějaké zásoby, kamna topí, teplá voda teče, do bytu mi nezatéká. Doktory, že jich není málo, mám laskavé a pečlivé, na doplatky léků mám. Nějaký hadřík na sebe díky Vietnamcům, taky mám. Potud pohoda. Ale když klekne nějaký přístroj nebo umře vybavení bytu, pak je problém. Alespoň pro toho, kdo žije sám, jen se svým důchodem. Bez vdovského, bez jakékoli možnosti přivýdělku. Když nemá rodinu, pak to musí být zoufalé. Když má hodné děti, ty udělají "skládačku" třeba pod stromek nebo na narozky a větší část uhradí a je zachráněno.
Občas se každý z nás začne hroutit, protože naše děti mají zase děti a ti všichni mají narozeniny a svátek a pod stromek. Pocit, že na to nemám, ten je velmi, velmi nepříjemný. 2x se mi stalo, že bylo třeba něco dokoupit a na kontě bylo tak tak na SIPO. Tož, to je cesta k panice. Jistí to nějaká malá zásoba, zbytek z důchodového připojištění, vázána termínem.
Když to tak vezmu kolem a kolem, když mě nic moc nebolí, tak se mám dobře. Ještě nikdy jsem si nemusela nadrobit chleba do bílého kafe. Asi tak
Jak komu. Jelikož jsme neutráceli ale šetřili, jelikož ani naši rodiče neutráceli ale šetřili a ještě jim vrátili pole a my něco zdědili, žije se nám slušně. Také i proto, že zařízení bytu je stále to stejné, el. přistroj neměním s módou ale až opravdu nelze opravit, zimní bundu mám 5 let možná i déle. V nemocnici semnou ležela 76 letá důchodkyně a té jsem kupovala limonádu v PET lahvi a když jsem ji na rozloučenou koupila dva věnečky a obložený chlebíček měla slzy v očích. Manžel a syn ji zemřeli, žije sama v malém bytě a z důchodu sotva vyžije. O tom dobře fungujícím systému bych mohla mluvit dlouho, ale je pravda, že jinde může být i horší.
babkazov a já to bílé kafe (meltu) s tím chlebem (líp vánočkou) přímo miluju.
Právě od zítřka mě to čeká taky. Nic se nezmění, jsem už několik let stejně doma s babičkou, jen dostanu nějaké peníze. Nebude to nic horentního, ale je to lepší, než třeba minimální mzda. Pokazila jsem si to sama tou péčí. Kdybych chodila až doteď do práce, byla jsem na tom líp. Ale co nadělám, bylo potřeba se o babču postarat.
Protože manžel je už také v důchodu od loňska, špatně se mít nebudeme. Nejsme nároční, žádné nové modely, drahé večeře, lázně. A na běžný život jistě bude.
Myslím, že hůř jsou na tom mladé rodiny s více dětmi. Tam je potřeba neustále dokupovat oblečení, obutí, jak děti rostou. Mně kabát vydrží řadu let a kozačky taky, když o to dobře pečuji. Takže si nestěžuji, dokud jsme spolu dva, myslím, že problémy nebudou. Jaga.
doplněno 17.02.15 06:25:Jen jedna věc mě rmoutí. Proč mi ten důchod nepřiznali o takových 30 let dřív? Kruciš!
Jaguš, veliké litování mladých slyším mezi lidmi stále. Ale nemohu si pomoci,ale v módním oblečení (ne od Vietnamců), v restauracích, v hospodách, v hernách, v nových vozech, v parfumeriích, vidívám pouze a jedině mladé. Také děti ve školce, ikdyž mamka je doma, také vidím, ikdyž musí platit školné a jiné náklady. Nechci být protivná, myslím si, že je to naprosto vpořádku, tak to má být, tak je to dobře. Ale nelamentujme, nelitujme tam, kde to není na místě. Navíc, kdyby bylo opravdu zle, mladý si způsob obživy najde vždycky.
Mladá brblala a vykládala, co všechno zdražili. Najednou se zarazila a houkla na mě: Přestaň se takhle na mě dívat a přemýšlet, jak mi pomůžeš. Já se nevztekám proto, že na to nemám. Mám, ale sejří mě to neustálé zdražování. Na chleba mám, mám i na máslo i na šunku. Něco jsem ti přinesla. A vydělala z tašky 2 másla.
Ronyx, přesně je to tak, jak říkáte. Důchod 10.300 kč, SIPO 5.950kč, nějaký telefon cca 100, nějaké jízdné cca 200, lékárna cca 200kč. Vlastně ještě jeden příjem 750 kč příspěvek na bydlení. Zlatí, milovaní Vietnamci. Bez nich by bylo opravdu zle. Pak se nedivte, že čtvrtky v Kauflandu patří důchodcům
Já jedině kupuji od v ietnamců,,,a díky za ně,splní mi to stejný účel jako začkové zboží..Já to vlastně ani nepoznám,co je značkové a co ne.Koupila jsem si předloni kozačky a povrch boty -koženka mi se odloupla až na látku.Po záruční době.Takže si myslím,že to mají spočítané.Od Vietnamců mám také jedny a ty mi drží.Já nevím,kde bych si měla koupit třeba konfekci,,než-li u Vietnamců.Švadleny již nejsou a to proto,že je převálcovali Vietnamci.Hodně obchodů zmizlo a není nic .než ti Vietnamci,kde si člověk vybere.Jsou super burzy a tak je šance veliká ,,díky za ně.Vietnamce..
Nemyslíte, že je něco nedobrého v tomhle státě, těšíme se na vietnamce, kde byli v 70letech? Jezdili na bambusu. Ted nás oblékají a ještě zaměstnávají v jejich obchodě naše důchodkyně.
Není to ostuda státu, když člověk který se tady narodil, žije nedůstojně, vietnamec mongol se mají lépe! At si říká kdo chce co chce , to přece není normální! Určitě né vedle hranic na západě.
...hm,ale i ten vietnamec co vyrostl v chatrči se naučil česky,ovládají naší administrativu a pracují 360dní v roce.Češi jsou patrioti,ale většinou nedokážou ve vlastním státě ,ani to co oni.Nevím jestli je to státem...spíš jestli to není o lidech co v tom státě žijí.
Danys, vy asi myslíte oblečení, jako oblečení. Myslíte, že někde dostanu tričko na doma za 40 kč? Nebo kalhotky za 30 kč? Pyžamo za 120? Zateplenou parku za 650 kč? Svetřík za 250? Fakt? Kde? Ráda tam zajdu.
...já bych jen přidala,že záleží co(danys) myslí pod pojmen značka.Pokud myslí(jako průměrný čech) sportovní značky(adidas,nike,puma...)tak s klidným svědomím můžu říct,že to šijí stejní číňani,jako to oblečení na tržnici.NAPŘ.kalhotky puma po pár vypráních-guma s logem jako nová,textil žmolkatý a pak se začly párat.(stejně tak i pánské trenky puma)kalhotky od vietnamnců-v poho i několik let!
...a pokud myslí značky jako opravdové značky(esprit,olivers,cecille,polo,CK..)tak ty jsou cenově jinde i ve slevě.Jedině v secondhandech je koupíte za hubičku.
...a pokud myslí běžný schoping(newyourker,HM,Kik,Gate,CA...)tak sorry,ale to je na úrovni vietnamců,zase to vše šije jedna číská fabrika.
Taky jsem dnes nakupovala u vietnamce, tu ochotu bych vám přála vidět, byla jsem na vozíku a ten chlapík byl ochoten přestavět prodejnu jen abych tam projela, nohy si mohl uběhat jak mi zboží nosil. Kalhotky za 30Kč a dokonce bavlněné v akci za 15Kč, koukal na mě nevěřícně když jsem řekla, od každých 10kusů a barva je mi jedno, ponožky 10Kč/kus, vlněné (sibiřky) 40Kč/kus, bavlněná trička všech barev a velikostí kus za 40Kč a dětské legínky za 40Kč. Ještě jsem dostala tašku abych to měla do čeho dát. V našich obchodech se na mě dívají jako na vyvrhela když se dožaduji průjezdu uličkou plnou škatul.
No "sekáče"... to je fakt super vizitka životní úrovně tohohle státu, kam jsme to dopracovali - běžní občané musí chodit kupovat obnošené oblečení "po někom"...To už je jako za války a těsně po ní. Zvláštní je, že ted jsme sice "prý" na tom se životní úrovní daleko lépe než před rokem ´89, ale do roku ´89 tady nebyli ani "sekáče" a ani běžní lidé nemuseli nosit obnošené oblečení "po někom" cizím...
Rony, vřelý souhlas! Jen mi je divné, kolik lidí, dětí si po někom z rodiny oblečení nevezme, ale v bazaru, kterému se říká sekáč, aby to znělo lépe, klidně peníze nechá. Není to divné?
Existence secondhandů nevypovídá nic o životní úrovni země. Takové prodejny zde byly i před rokem 1989, jen neměly anglický název - byly to prostě bazary s oblečením nebo obuví. Sekáče jsou ve všech evropských státech - viděl jsem je v Paříži, v Londýně, ve Vídni.
Ano, bazary tady byly i před ´89, to máte pravdu. Ale byl jste tam tehdy někdy? Já ano, mnohokrát a v různých městech - co si pamatuju, tak sloužily hlavně k přeprodeji občas elektroniky a hlavně dětského sportovního zboží (brusle lyže, kola) - tj. zboží, kde z toho děti vyrostly a ještě byla škoda to vyhodit, ale nikdy jsem tam neviděl tenkrát nikoho nakupovat jakékoli oblečení nebo dokonce boty. Ne že by tam něco málo neměli, ale lidi nad tím ohrnovali nos a hlavně nebyla potřeba to kupovat - lidé měli dost peněz na to, aby si mohli koupit věci nové a nemuseli se spokojit s obnošeným oblečením.
A na rozdíl od vás si myslím, že existence (a hlavně prosperování) second handů s oblečením, případně vietnamských levných prodejen vypovídá hodně o životní úrovní průměrného obyvatelstva. Pokud by totiž životní úroveň většiny národa byla vysoká, levné prodejny a bazary by navštěvovali maximálně lidé, kteří to mají jako koníčka, ale ne většina obyvatel, kteří tyto prodejny navštěvovat musí, protože na jiné (normální) zboží nemají peníze.
Běžný občan je občan, kterých pracující populace obsahuje cca 2/3 - jinak se tomu také říká medián.
To, že vy tam nechodíte, může znamenat pouze 2 věci
1) jste v příjmové skupině s příjmem nad průměrnou mzdou (cca 1/3 obyvatel státu - cca 2/3 - přesněji 60% - obyvatel mají průměrnou mzdu pod úrovní průměrné mzdy)
2) nechodíte do takových obchodů z principu bez ohledu na váš příjem (což je třeba můj případ) - takových lidí je ale výrazná menšina
ronyx, platí 2, až na to, že je to jen Váš názor, že nás je menšina...
(nebo snad existuje statistika kolik lidí tam nakupuje?)
ano, myslím si, že nás (tj lidí z principu nechodících nakupovat do second handů) je menšina (a to hodně malá) - většina lidí (hlavně ženy) tam sice třeba nechodí nakupovat pravidelně, ale někdy ano. Klasických (militantních) odpůrců oděvních second handů (nešel bych tam, protože je to second hand s oděvy = nechci nosit oděvy "po někom") bude hodně málo - řekl bych mizivé procento.
ronyx: já s maželkou do sekáču také nechodíme. Nosit něco po někom a ještě kterého jsem neznal Prostě brbrbr nene. a dětem bych nikdy nic obnošeného nekoupil ani jeden po druhém sobě nikdy nic nenosili. Styděl bych se koupit odřené lyže,brusle atd...Osobně si sice pamatuji kdy v dětství mě mamka nechala u místního krejčího přešít kabát po dědovi který umřel,ale to bylo dávno a dodnes z toho mám takový špatný pocit.U Vietnamcu občas koupím košile,rifle tenisky nové na práci okolo domku.
doplněno 27.02.15 15:46:Teť jsem z toho nějaký zmetený. Co je většina a co je menšina? Do sekáče nechodím tak jsem ve většině nebov menšině? K vietnamcům zajdu občas tak jsem ve většině nebo v menšině?
pardon, že reaguji - ale zkusil jste někdy reklamovat oblečení? Já ano - včera - oblek jsem měl 2x na sobě - jednou v kostele, jednou na plese. Byl drahý, takže jsem se snažil o něj také starat. Vypárané kousky pod kapsami mi způsobilo sako - prý jsem měl na ruce hodinky a udělal si to na obou stranách sám... co jsem jako orangutan?
Zkuste reklamovat oblečení za rok nošení - pak mi napište výsledek. Já ho měl rok, ale "nošení" to nebylo - přesto jsem předem prohrál.
Gratulace paní Jago - to já se důchodu nedožiju ... Jak se říkává - mládí v pr... a do důchodu daleko.
K tématu - na vesnicích jsou lidi zvyklí žít ve svém domě (v daném věku již většinou vlastním). Důchod si užívají klábosením či pomluvami, kutilstvím, opravou domků, zahradničením,.. V určité době je to fajn, zvláště při dvou důchodech v domě.
V nájmech ve městech to je asi o něčem jiném. Důchod jde na bydlení, z čeho žít? A ještě horší je, když jeden z důchodců začne být nemohoucí, náklady na udržení relativního zdraví převyšují příjmy,...
Moje prababička umřela ve svých 98 letech, do cca 93 let byla zcela bez omezení a vitální. Můj děda od svých 80ti let má "alzhaimra", stará se o něj babička, která začíná poslední roky být mentálně mimo... Rodiče už šli také do důchodu, takže si je plánují vzít k sobě a starat se o oba. Byť matka má bechtěreva od 20ti let a otec umělá kolena poškozenou páteř po nehodě, atd.
Nevím, jestli je důchodový věk zrovna výhra... někdy to znamená, že máte více problémů, více starostí, více nákladů,... a pomoc od svých dětí, které jsou např. bez práce, bez bydlení, ...
Prostě na důchod v aktuálním stavu bych se těšil - až ho dosáhnu (pokud ještě bude), budu velmi zklamaný.
doplněno 17.02.15 13:39:je to prostě o zvyku
Bydlím od narození na vesnici v RD, jen pár let jsem byl v nájmu v Brně... Ve stáří bych asi ve městě nepřežil... Styl života je prostě odlišný a náklady také. Vždy ale záleží na způsobu života... protože můžete bydlet v domě téměř bez nákladů a v bytě, který vám sebere 90% příjmů...
jmlc: Dovolím si s tebou v tom srovnání nákladů ve vlastním domě a v bytě trochu nesouhlasit. Ono to je asi jak který případ a jak kde, ale myslím si, že ten život na vesnicí ve vlastním domě je často dražší než někde ve městě v bytě. Nájmy bytů nejsou samozřejmě nic levného, ale jsou v tom započtené asi všechny náklady na provoz a údržbu celého bytového domu. Nájemce bytu si pak kromě toho nájemného hradí sám spotřebu elektřiny a plynu a případně ještě něco a tím ty jeho náklady na bydlení asi končí. Na vesnici ale lidí s vlastním domem sice žáden nájem neplatí, ale platí daň z nemovitosti a také musí veškerou údržbu baráku a opravy si hradit ze svého. Musí platit za veškeré opravy v domě a kolem domu, různé revize komínů, plynových kotlů, občas natřít plot, od jara do podzimu sekat trávu kolem domu, někteří plati pojištění proti živelným pohromám atp.. Taková obnova fasády baráku, zateplení domu nebo nová střecha budou možná dražší než celoroční nájem jednoho bytu. Já jsem před třemi roky měnil kotel ústředního topení včetně vložkování komínu a stálo mne to něco kolem +/- 65000 Kč. V bytě nebydlím a ani jsem nikdy nebydlel a tak nevím jaké veškeré náklady na bylení tam jsou, ale připadá mi to, že v bytě je to asi většinou levnější a pohodlnější.
doplněno 17.02.15 16:35:jmlc: Dům téměř bez nákladů? To by se líbilo nejednomu nejen důchodci, ale který dům takový je? Možná ze začátku nějaký rok nějaká novostavba, ale pokud majitel chce aby mu ten dům nechátral tak se musí o něho starat a udržovat ho a to nějaké náklady vyžaduje.
naufrago: Vzít si dvě kamarádky a pronájmout si byt, společně vařit atp. to možná v některých velmi málo případech by mohlo fungovat, ale já si osobně nedovedu představit bydlet společně s někým který není mým blízkým příbuzným ve společném bytě. To by už nebylo žádné soukromí když bych musel neustále brát ohled na druhé spolubydlící, dohadovat se kdo chce sledovat který program v televizi, kdo kolik spotřeboval elektřiny a plynu a kolik kdo má za to zaplatit, co vařit tak aby to chutnalo všem nebo na co má zrovna někdo jiný chuť atp. atd.. Někteří staří lidé navíc bývají více či mémě divní a tak ze začátku by mohlo fungovat vše v naprosté pohodě až do chvíle kdy by se někomu začalo něco nelíbit a začaly by mezi ními hádky a nakonec by to možná zkončilo tak, že by všichni byli rádi když by si našli vlastní byty a odstěhovali se každý do svého.
ronyx: Docela dobře a výstižně jsi to napsal.
Já dost dobře nechápu, proč důchodci žijí v nájmu. Je mi jasné, že každý nevydělává po 30 let tolik, aby si mohl něco koupit, ale myslím si, že mnozí z nich podcenili situaci tím, že si nekoupili něco vlastního.
Když nemám peníze a vím, že ani za rok mít nebudu, tak co udělám? Vezmu dvě kamarádky a pronajmeme si 4+1. Nájem i se službami za ložnici a využívání obýváku+kuchyně: 3500,-. Ale ještě nikdy jsem neviděla spolubydlet důchodkyně. Přitom by si popovídaly, vyměnily zkušenosti, vaření jde taky lépe, když se nevaří pro jednoho, není samota a stesky...
Ale ano, vyžít z některých důchodů musí být těžké. Už přes půl roku se můj příjem nepohybuje nad desítku, a je to občas drsné. Ale skromný styl života mi svědčí
@naufrago - promiňte, ale vy si to spobydlení důchodců představujete opravdu "jak Hurvínek válku"
Mám maminku 80 - kompletně soběstačná, doma chová kočky, má zahrádku, kde si stále ještě leze po žebříku a stříhá si stromy sama, zvládá počítač a internet, Skype (kromě mě si volá i do Holandska a po kamarádech a kamarádkách) atd a neumím si představit, že by měla s nějakou jinou důchodkyní spolubydlet. Co má sousedky - jedna asi 73 - nic nedělá, věčně brečí, jak je nemocná, druhá asi 82 - ta už se sotva pohybuje...ty by se v jednom bytě sežraly
Ono přesadit starý strom není tak jednuduché, jak to vypadá. Viděl jsem to před 3 lety, když si mamka zlomila krček a skončila na LDN, protože otec byl taky ve špitále a doma sama být nemohla. Řekli jí, že na té LDN bude 6 měsíců. Ta z toho byla úplně nešťastná - na pokoji ještě kromě mamky 2 důchodkyně, z toho jedna vůbec nechodící. Přivezli ji tam odpoledne v 15hod a v 21 mi volala celá nešťastná, že se tam zblázní, že je teprve děvět hodin, je zhasnuto a všichni už spí a jaká je tam strašná nuda (tv na pokoji neměly). No ona je zvyklá sice vstávat ráno tak kolem 7, ale večer po televizi ještě o půlnoci je na internetu. Můžu vám říct, že to spolubydlení a režim na LDN byla pro ni taková motivace se "sebrat" a naučit se chodit a být samostaná, že po 2 měsících od operace kyčelního kloubu (neměnili ho - musel srůst) šla domů po svých!
Když loni zemřel dlouhodobě nemocný otec, tak největší stres pro mamku pak byl, že finančně neutáhne byt (družstevní v paneláku - bydlí v něm přes 40let) a co s ní bude. Když jí pak přišel nový předpis nájemného, pochopil jsem to taky - nájem sice není vysoký, ale třeba jen fond oprav je 2.000,-, pak k tomu zálohy na energie, pojistky..měsíčně celkem přes 7.000,- stálé platby.
Jo ono se to povídá, když je člověk mladý a když do spousty věcí nevidí
Ronyx, možná máte pravdu, přít se a bouřlivě hájit svůj názor nebudu. Také bych chtěla 5 dětí a vím, že je možné, že po dvou řeknu "už ne!" Na druhou stranu, když slyším, jak někdo má devět tisíc, za nájem dá sedm a pak jí celý měsíc suché rohlíky, tak si říkám, jestli není jiné řešení. Jak říkám, sama jsem to takhle řešila. Ale asi je pravda, že starý člověk to má jinak. Já jen, když vidím jak se rádi druží, v autobuse si povídají s kde kým, třeba jen s člověkem, se kterým sem tam touto linkou jezdí a jinak o sobě nic nevědí... Ale myslím si zase, že LDN je trochu jiný případ, tam bych se zbláznila také, ačkoliv přizpůsobení se spolubydlícím, tomu, že mám neustále někoho kolem, kdo si chce povídat zrovna když já usilovně přemýšlím, mi zase takové problémy, jaké jsem si představovala, nedělá.
...hlavně staří lidé jsou zvyklí na své věci,svůj byt,své soukromí a nikdy nikam jinam nepůjdou.Už mají své psychické bloky a někdy nejdou ani ke své rodině.Mají své byty celý život a pokud to jde taky v nich zůstávají do smrti...a když je to větší byt tak mají co dělat aby jej platili.Drží se v něm protože jsou tam zvyklí a hlavně taky,že jej potom zdědí děti(a chtějí jim něco zanechat)Asi znáte to 1% důchdců co se"druží"a jsou otevření modernímu světu.Spousta družstevních bytů ještě nemá splacenou anuitu a pokud jo i tak jsou zálohy(na větší byt) vysoké.Pokud si byt odkupovali,tak třeba ještě nemají splacený úvěr...je plno variant,ale rozhodně z bydlením to nemají lehké.
Milá @lucie, až vám bude třeba 80 a zjistíte, že finančně neutáhnete svůj byt a někdo přijde řekne - no co, musíš se přizpůsobit - všechno, co sis za celý život pořídila vyházej, všechny vzpomínky smaž a tady máš jednu postel, jeden noční stolek a jednu skříňku a budeš bydlet s další "bábou" na pokoji jako na internátě - ak třeba pochopíte, o čem je řeč. A to pokud budete mít štěstí a vaše spolubydlící bude +- stejná jako vy. Pokud bude odlišná (třeba jen bude chtít večer číst když vy budete chtít spát, bude chrápat atd) tak to bude teprve peklo.
Upřímně - je mi 50+ a už teď si neumím představit spolubydlet delší dobu (nouzově tak na týden možná ano) s někým cizím v bytě. Mám rád svůj pořádek (či nepořádek) a systém a dělit se s někým třeba o koupelnu, kuchyň atd je pro mne zcela nepředstavitelné. Stačilo mi, když jsme třeba v práci musel s někým sdílet jeden ponk (pracovní stůl). Kolegové (kromě asi 2 z 10) . co jim kde odpadlo od ruk, zůstalo na ponku, něco si půjčili ale už to nevrátili tam, kde to bylo a já to pak musel hledat...Samozřejmě - něco jiného je soužití v páru, kde je možné rozdělit sféry působení - např. tvoje bude kuchyň budeš teda vařit a já ti tam nepolezu a ty mi zas nepolezeš do dílny a do garáže, ale všechno společné - to je na zabití. To lze tak nějak když je člověk mladý, v bytě max přespává, ale jak tam máte trávit většinu volného času...
Já s vámi souhlasím ronyx ,snad jste to nepochopila,že to píšu ironicky.Myslím to naprosto vážně,nevím co mi vyčítáte a co bych měla pochopit.S kolegyní už roky řešíme její 78-letou maminku,která nechce bydlet ani s ní.Pomáhá jí,trénuje s ní pamět,dodržuje životosprávu a i tak maminka znenadání brečí,že chce už domů a pak jak je doma zase telefonuje a brečí,že je tam sama.Neřešitelný problém.S rodiči (76 let)to mám podobné,ti mají zase domek.Takže nějaké spolubydlení,či přechod do měnšího je pro ně nereálné.I my mladší tíhneme ke svým místům a věcem,takže to plně chápu.
Pak znám (pro mě smutný)případ,kdy dva důchodci žijí ve velkém bytě,vysoké měs.poplatky a z bytu nepůjdou,hlavně kvůli dceři,která nepracuje(třeba jednou začne,ale nevypadá to tak)a bydlí s přítelem v podnájmu.S paní se kamarádím a vím,že žijou od důchodu k důchodu,jen aby jednou dceři zůstal spravený byt.Není to jen nostalgie,ale i láska k dětem co ji dělá stáří těžší.
doplněno 17.02.15 19:43:pardon,opravuji- nepochopil (mluvím s Vámi -s mužem)
Pokud se jedná o pár důchodců, tak je to relativně ještě slušné. Pokud ale zůstane důchodce s důchodem 9 - 10.000,-Kč sám, má se hodně co ohánět, aby vyšel. A nedejbože, aby se třeba stalo, že musí LDN nebo na delší dobu do špitálu. Naštěstí je to konečně nahoře napadlo, že zrušili aspoˇn ty poplatky v nemocnicích a LDN - protože když tam byl důchodce celý měsíc, tak zaplatil tam okolo 3.000,-, doma režii bytu (i když tam nebyl, tak všechno se muselo platit dál - nájem,, zálohy atd.) a pokud byl sám, tak už mu nezbylo ani na jídlo. Kdybych to nezažil před 3 roky na vlastní kůži u rodičů, taky bych tomu nevěřil.
No když vidím v televizi,o kolik set tisíc se nechal ten který důchodce okrást, nebo za kolik desítek tisíc si kupují hrnce apod., tak to vypadá, že roupama nevědí co by... Ale teď vážně, myslím si, že pokud člověk včas v rámci možností myslel na zadní kolečka, tj. trochu úspor, žádné dluhy, včasná obměna spotřebičů, výměna bytu za menší atd., tak se s důchodem většinou vyjít dá. Mluvím tedy o běžném důchodu člověka, ne o sociálních případech (ženské, které nepracovaly nebo invalidní důchody...). Horší situace je , když si někdo drží větší byt, navíc pokud v něm pak zůstane sám, a vůbec u osamělých, kde je jen ten jeden důchod, a nejhorší, když se musí investovat do zdraví... A myslím, že je i dost důchodců s nadstandartním příjmem, což tedy není případ můj, ale zvyšuje se tím průměr a zkresluje to.
Důchodci, který si před filcákem naspořil na 25 let nájemného, stačí dnes tato suma na tři měsíce nájmu...
bavit se o důchodech a důchodcích, to je běh na dlouhou trať, Velmi záleží na několika okolnostech.Jak jsme na tom se zdravím, v jak velkém a drahém bytě bydlíme a hlavně jsme li dva nebo jeden. To je obrovský rozdíl. Taky člověk musí vzít v potas jak je zvyklý žít , Když žena v šedesáti a výš chodí po supermarketech, kde je co levnější, nechodila do divadla , k holiči , na pedikuru apod.tudíž nemá velké nároky tak uplně jinak vyžije z částky kterou má na měsíc . Já jsem byla taky zvyklá žít kulturně , jezdit autem, občas jít na večeři ale bohužel musela jsem hodně ubrat , ale když člověk chce a musí snížíme svou latku. Jenom mě mrzí že se musím omezit v nákupu knížek které miluji.Aspoń mají děti vždy tip na dárek k výročí.Hlavně je důležité dobrá nálada , úsměv a radost z vnoučátek a že denně vyjde slunce...
Fakt? já vím, že nájmy byly nicotné, ale protože jsem neměl možnost takový byt získat, stavěli jsme a pěkně všechno za své, tak zas až takový přehled nemám, ale že by tak málo? hmmm, tak to by se mi líbilo...
doplňuji - to je reakce na těch 45 kaček
Tak bohužel za své, zaměstnavatel bezúročné půjčky nedával, byla jenom půjčka ze spořitelny, pravda maličko zvýhodněné úroky.. jinak šetřit, žádné dovolené, a makat... ale pomohla rodina, cihly z bouračky a tak, je to už moc let a už bych to nechtěl prožít...jenže zase ten věk tenkrát... no je to pryč.
Nejlepší jsou na tom ti, kteří odešli do důchodu hned po revoluci. Vím, že např. zaměstnanci bývalého SVITU odcházeli do důchodu v 50 ti letech a dnes mají okolo 12 tisích a když jsou dva spolu, tak se mají určitě dobře. Ale znám případ čerstvé důchodkyně, rozvedé paní, které pracovala od 15 ti let a ještě k tomu ve fyzicky náročných zaměstnáních. Po revoluci kvůli zdravotním důvodům pro které ale nenáleží invalidní důchod, neodpracovala asi 8 let, tak dnes má důchod 6000 Kč. Přitom splnila podmínku 35 let pojištění, ale protože se důchod počítá z výdělků od roku 1986, tak roky před se prostě nezapočítají. Ńechápu, když tedy bereme v úvahu splnění odpracované doby, tak proč i celou tuto dobu nepoužijeme pro výpočet důchodu.
Jsou důchodci, kteří můžou podporovat svoje děti. Jsou důchodci, kteří potřebují podporu svých dětí. Další jsou mezi těmito skupinami.
doplněno 18.02.15 07:17:Ještě k posteskům,
"my se toho nedožijeme" je plácání nesmyslů. Samozřejmě, že ne každý se dožije důchodů, páč řidiči jezdí nezodpovědně. ale věkový průměr stoupá nejvíce za posledních 30 let.
Moje tchyně již od 50 let tvrdí, že se důchodu nedožije a před vánocemi jsme slavili 80let. Když jsem jí vezl v pondělí na kontrolu očí, opět říkala, že se toho nedožije..
Nestrádá, nevyskakuje si, má nízký důchod, doplácím jí domov důchodců, a ještě občas dá pravnukům nějakou kačku..
doplněno 18.02.15 08:55:Jsem rád, paní kolegyně, že mi dáváte za pravdu.
Když někdo říká, že se toho nedožije, tak se ptám, "to chceš spáchat sebevraždu, nebo jenom kecáš, abys byl zajímavý"...
doplněno 18.02.15 09:57:jmcl, ale to je opět humorné sdělení, že "ale důchod jako takový nebude. Stát přestane být sociálním státem a starat se o staré budou pouze jejich děti"
tomu přeci nevěříte, Vy, s takovými zkušenostmi? to jsou jen líbívá gesta.
Já razím tézi, že rodiče se starají o děti tak dlouho, jak můžou. Když se nemůžou postarat, rodiče o sebe, musí se postarat děti o rodiče.
Proto dávám příklad svým dětem tím, že se starám o tchýni, jak jen moho. Několkrát jim sděluji, že takto, popřípadě lépe, se oni musejí postarat o nás..
V tom máte, Milane pravdu. Tchyně prodělala za život asi 13 operací /jen, co jsme si vzpomněli, možná i víc/. Dodržovala pečlivě rady lékaře ohledně stravování, navíc si to ještě "vylepšovala" sama. Tak jeden čas nechtěla zelí, pak zas maso dělat jen na vodě, místo na tuku, žádnou jíšku, jen zahušťovat samotnou moukou, žádnou sůl, žádné koření. Natrápila se mě s vařením moc. A od 50 let si každou chvilku povzdychla: Já už tu dlouho nebudu! Nebylo rána, kdy by vstala a řekla: Tak a dneska mě nic nebolí! Každý den bolelo něco - hlava, noha, záda, žaludek...A týdně nejméně u 2 doktorů.
Za 6 týdnů oslaví 90 let. Sní úplně všechno, diety, nediety a vůbec nic jí není. /po tělesné stránce, o duševní raději nepíšu/. Před týdnem jsem volala lékařce ohledně léků pro ni a zeptala jsem se snaživě, zda se nemáme přijít ukázat. Ona řekla: Ano, můžete, naposledy jsem babičku viděla 6. 3. 2014. Rok!
Takže nikdo nezoufejte, na stará kolena se vám třeba ještě zdraví dostaví. Jaga.
Tady jde o to,jak vidím tchýně má veškeré životní orgány dobré,tak zkrátka žije.Pokud by měla cukrovku byla na srdce kyčelní klouby a řadu jiných nemocí tak by se nedožila.Každý říká ,,jééjej takového věku se nedožiju,,je to takové pořekadlo,,,Jo ..kdyby se zdraví dostavilo ale asi jak ,,bylo by fajn
Ona je ještě varianta, že my "relativně mladí" se dožijeme důchodového věku, ale důchod jako takový nebude. Stát přestane být sociálním státem a starat se o staré budou pouze jejich děti. Proto si spořím na důchod od svých 22ti let ... byť je pravděpodobnost inflace, případně krachu firmy...
Můj otec ve svých 58 šel předčasně, protože stál u mašiny (dělník) od svých 17ti let a jeho nohy už mu nedovolily pracovat. Měl pracovat ještě dalších 5 let - což by ho asi stálo život... Při odchodu z práce se o sebe začal trochu zajímat (měl na to konečně čas) - a potvrdil rčení "jsi zdraví, dokud nenavštívíš lékaře". Místo jednoho brufenu za den má 10 různých prášků denně, měsíční kontroly...
lilien proč si myslíte,že se důchodu nedožijete? Sice nemusíte třeba Vás přejede auto.To může ale nastat pro nás všechny.Za druhé Kde bude lékařská technika za 20-30 roku? Za třetí asi pravděpodobná rozšířená verze nebude na důchody nebo budou malé. Pro to je třeba dnes něco udělat.Kdo platí nejnižší odvody dnes jaký důchod mu za 20 let vypočítají? Zase ten nejnižší.Založit nějaké na důchod spoření,spořící účet, nebo nějak peníze investovat třeba do pozemku,nemovitost...Já kdysi řval jak tygr když mě za komanču strhávali víc jak jednu třetinu z platu.Měl jsem nárok na důchod v 55 rokách a Důchod? Někteří mladí to dnes nevydělají.Kolik důchodců si takhle užívá Všichni?,,Vim,že jsou duchodci,kteri nemaji peniz na nic, ale kdyz si mohou dovolit jezdit na dovolene teba k mori, zaplatit spoustu veci svym potomkum, nebo maji elan chodit se ucit tancovat a jsou odpocatejsi nez ti, co chodi do prace... tak to proste nechapu a trochu zavidim."
Kolik je jich na vozíčkách, LDN,O kolik se musejí děti starat? Kolik jich prostě jen přežívá?
S tím důchodem to jde pomalu ale jistě čím dál k horšímu. Stát má málo na důchody, šetři se všude kde to jen jde a tak se dělá docela dost proto aby se na důchodcích co nejvíce ušetřilo a nemuselo se jim vyplácet tolik peněz. Prodlužuje se věk odchodu do důchodu tak aby se lidém nemuselo co nejdéle vyplácet důchody, ale vůbec se při tom nebere v úvahu, že mnozí (ne všichni) už pracují ty poslední léta před důchodem z posledních sil a někteří (ne všichni) se toho důchodu ani nedožijou. To že se věk mnohých lidí prodlužuje ještě neznamená, že zároveň jsou lidí i déle dostatečně práceschopní. Samozřejmě, že je to u každého jiné. Někdo je schopen pracovat (makat) třeba i v devadesátce a někdo jiný může být vyřízený třeba už i ve čtyřicítce. Také záleží jakou práci kdo dělá a proto bude asi rozdíl mezi práci např. horníka v dole, dělníka na stavbách a nebo někoho kdo pracuje v kanceláři, někde na vrátnici. Starší lidi se nuti pracovat a mladi často nemají práci, protože jim pracovní místa zabírají ti starší. Na důchody není dost peněz ale přitom se vypláci sociálni dávky mladým nezaměstnaným kteři by mohli místo těch starších pracovat a vydělávat si peníze. Ono staří lidé i když se o tom veřejně příliš nemluví jsou především ze strany státu většinou považování za nežádouci, protože je jim třeba vyplácet důchody, jsou u nich většinou zvýšené náklady na zdravotní péči atp.. Děla se proto mnohé aby se těch starých lidí zbavovat. Ne každému starému člověkovi je posklytnutá dostatečná léčba. Takový bývalý prezident Havel by se s jeho zdravím asi určitě nedožil věku kterého se dožil kdyby nebyl prezidentem, což mu samozřejmě nezávidím. Možná přijde doba a všechno k tomu spěje, že bude uzákonněná eutanázie a pak nebude nic bránit tomu aby se mnohé nežádoucí staré lidí mohlo legálně vyvražďovat. Rozhodně nemám v úmyslu tím co jsem napsal tvrdit, že je vše špatné nebo katastrofální, ale pouze to, že se situace starších lidí (většinou důchodců) pomalu ale jistě zhoršuje.
milancukrar: "Já razím tézi, že rodiče se starají o děti tak dlouho, jak můžou. Když se nemůžou postarat, rodiče o sebe, musí se postarat děti o rodiče." V tom s tebou plně souhlasím. Tak by to mělo být a mělo by to být samozřejmisti. Bohužel to tak ale ne všude funguje. To ale neznamená, že stát by v tom postarání se neměl hrát žádnou roli a nechávat vše na tom aby se rodiče plně starali o děti a pak děti o rodiče. Co ale u takových co děti nemají?
doplněno 18.02.15 16:20:zolik: Co bude za 30 roků to nikdo nevíme a můžeme se o tom pouze dohadovat. Zde se na to diváme z dnešního pohledu tak jak je to více či méně nasměrované a kam to vše směřuje. Jak to ale bude za několik let to nikdo nemůže vědět. Zdravotnictví tak jako téměř vše jde rychle ku předu a to co se kdysi nedalo vyléčit se nyní úspěšné léči. Je ale otázkou jestli to lepší zdravotnictví bude běžně dostupné pro každého kdo ho bude potřebovat nebo zda si ho každý bude moct dovolit zaplatit. Dobře si ještě pamatuji na to kdy bývalý prezident Havel musel být narychlo operovaný v Rakouském Insbruku. Kdyby se něco podobného stalo někomu z nás obyčejných lidí tak by se možná nejdříve zajímali jestli jsme zdravotně pojištění a nakolik a zvažovali jestli by nešlo zavolat sanitku z Česka aby nás převezla do české nemocnice. Také si dobře pamatuji na případ kdy asi před 2 - 3 léty v Bruselu odmítli přijmout do nemocnice českého občana s nějakým záchvatem vyžadujícím okamžitou operaci a to i přes to, že byl dostatečně zdravotně pojištěný a nepomohla ani nabídka rodiny to předem zaplatit kartou, protože oni požadovali výhradně hotovost a tu nikdo v potřené výši u sebe neměl. Musela pro něho přijet sanitka z Česka a narychlo ho vézt do republiky a byl podle českých lékařů zázrak, že to vůbec přežil. Invalidní důchody jsou i nyní a pravděpodobně budou i v budoucnu, ale je otázkou jestli budou pro všechny kteří by na ně mohli mít nárok když už i nyní mnohým vážně nemocným ho nechtějí přiznat. Určitě je rozumné si spořit do budoucna na stáři a důchod, protože na stát není co spoléhat. Je ale otázkou nakolik jim ty naspořené peníze postačí když se pomalu téměř vše zdražuje a dá se předpokládat, že v budoucnu bude téměř vše o dost dražší než nyní.
Vlazy to je pohled nás dnešních do vdálené budoucnosti. Co ale bude za 30 roku? Jakým tempem jde technika.počítačová i lékařská. Já pamatuji dobu nedávnou kdy operace žlučikových kamenu byla hospitalizace v nemocnici nejméně dva týdny,a pak měsíc lázně. Dnes soused byl za tři dny doma a bez lázní. Transplantace různých orgánů, dřive nemyslitelná Nebo auta Škodovky před 25 roky a dnes.Určitě budou invalidní důchody pro lidi mladši důchodového věku. Ale hlavně když to dnes mladí předvídají tak by se podle toho měli žačít chovat a nějaké spoření si zařídit. Myslím si že i ekonomika se zvedne a vymřou ty dnešní podvodníci a zloději.Možná udělá stát lepší zákony. Bude se vůbec tak rychle navyšovat odchod do důchodu? Kolik lidí se nedožilo v minulosti důchodu?
Jelikož podle statistik důchodci v právním státě Česko jsou na tom dobře, pouze ti důchodci kteří nedosáhno měsičního důchodu částky 9683 jsou chudí, ale při myšlence, že mohou neomezeně cestovat, nakupovat super kvalitní potraviny v supermarketech, sledovat denně blábolení v televizních blábolkách, občas se postavit před úřad práce a sledovat jaký mlaďoši v různých barevných odstínů chodí pro podpory, hadry nakupovat u rákosníků, případně si dát v jejich kutlochu něco na zub a.t.d. tak mohou být nadmíru spokojeni
Přesně tak, vždyt v našem státě je nehorázný bordel, dobře se mají lobisté, podvodníci a exekutoři, ti jen kvetou, je to mnohdy hyenismus. A stát to pěkně posvětí, pořád se něco připravuje a nic!
At zveřejní statistiky kolik lidí se vlivem tohoto absurdistánu , zabilo , nebo skončilo v blázinci!
Nebo jsou na prášcích.
Jestli všichni vědí,že za x roku nebude na důchody tak se je potřeba nějak zajistit a ne pak plakat že mám malý důchod nebo vůbec žádný.A jestli důchody budou tak ušetřené peníze vždy přijdou vhod.Pracují -li lidi na černo bez socialního,zdravotního pojištění a podnikatelé,žinostníci odvádějí jen to minimum co musí, tak jaké ty důchody dostanou?
doplněno 25.02.15 15:36:martinaa: Co když ten plný vozík je nákup na celý měsíc aby nemuseli stále do obchodu chodit a je nějaká sleva.Ty zbytečnosti mohou být pro své děti, vnoučata aby je aspoň jednou za měsíc navštívili. A ta dovolená můžou třeba chodit ještě někam na brigádu...Všichni také nejsou alkoholici.Kolik máš roku? Taky to poznáš!
doplněno 25.02.15 15:52:martinaa: Napsal jsem jen svůj názor nijak Tě nenapadám. Tvá reakce lecos vysvětluje. Je takové přísloví: Sytý hladovému nevěří.
milancukrar: Podle mne to je věta oznamovací. Vysvětlení.Mladý člověk nemůže vědět jak se skutečně žije důchodcům. Taky hned vším se nechlubí.Viz věta plné košíky... Důchodce by se tak nevyjádřil..No až dozraje čas a ona bude v důchodu tak hodně pochopí to čemu třeba dnes nerozuměla.Jsem také důchodce a opravdu spokojený nelžu ale jeto zásluha toho co jsem psal v prvních příspěvkcích.A dokážu posoudit můj názor na důchodce kdy jsem pracoval a chtěl na jejich místo.Až jsem se stal důchodcem hodně jsem změnil názor a pochopil. Pozná co obnáší být důchodcem klady i zápory.
Takže je to skutečně, jak jsem psala. Mladí ať drží ústa, protože těžko mohou vědět, jak se žije důchodcům. A já si bláhově myslela, že si člověk může udělat názor i podle toho, co vidí a zažil, co má kolem sebe, aniž by ho někdo setřel "ty jsi to nezažil, tomu nerozumíš".
A věta oznamovací končí tečkou.
zolik: Plně s tebou souhlasím. Ne vždy a ne všichni starší lidé se chovají zodpovědně. Netvrdím, že vše co a jak dělají je dobré a v pořádku, ale bylo by dobré si uvědomit, že důchodcům a starším lidém to ale často myslí trochu jinak než mladým a proto se neni čemu divit, že se chovají tak jak se chovají. Někteří mladí to nedokážou pochopit, ale také si možná neuvědomují, že jednou budou také starší (pokud se staršáho věku dožijou) a nemůžou vědět jak jim to bude myslet a jak se budou chovat a jestli se na ně pak mladí nebudou dívat jako na nějaké "podivíny" tak jak ty starší vidí ze současného pohledu oni.
zavinač...rodiče se uskromňovali a byli natolik zodpovědní aby nás vychovali tak proč děti mohou být nezodpovědne a vybodnou se na rodiče?Vybodnou se snad rodiče na dětí?smutný trend dneška je,že dokonce přispívají dětem do 30-let.Takovým dětem co nemají aby se staraly o rodiče,můžu jen přát aby to ve stáří taky pocítili na vlastní kůži.
doplněno 25.02.15 16:15:martinaa mám rodiče důchodce a žijí spolu,"vyjídat"je jako rodina nechodíme a i přesto je lednice doslova narvaná(nejde vidět ani světýlko)plný špajz a i v zadní místnosti je spousta jídla.Nakupují jak zběsilí,prošlé jídlo nebo před zárukou,prostě zásoby jak na válku.Všechno to tam hnije a plesniví ,množí se tam housenky molů a nejde jim domluvit jedině se urazí a ať se nestarám.Bohužel je takových lidí víc,takže s Vámi souhlasím.Nevím kde se to v nich vzalo.
Ty jo.. , nemají třeba strach, že pak jídlo mít nebudou? Nebo chtějí dělat zásoby (válku už asi nezažili?)
Mí rodiče jsou 40-tý ročník,takže ta válka je tak moc nepostihla,ale poté finanční krize a poté fronty na vše...asi to mají starší lidé v podvědomí,když je něco levné,tak se zásobit,taky mi to hlava nebere.Od kolegyně maminka zase stále sbírá sběr,má plný sklípek letáků a novin.Doma sbírá a pere igelitové pytlíky...marný boj,tak to rodina jednou za čas vynese do tříděného odpadu a mamince říkají,že to dali skatům.Tchán(75)taky nakupuje v akci a utíká čekat před obchoďák pro pár věcí zbytečně,protože ma objednané obědy(které jsou levné) a jinak mu nakupujeme my,vymluvit to nejde tak jsme našli pozitivum,že se projde(jinak by seděl doma jak pecka)
lucie..asi špatně čtete,,,psala jsem a co když děti nemají také peníze? Co pak? Kdo koho má živit.Já tvrdím,že každý člověk zodpovědný má mít našetřrno a ne žít od důchodu k důchodu,,,či od výplatě k výplatě. Z roho pak pocházejí tyto problémy.Rodiče se za komoušů zas nemuseli uskrovňovat až tak,aby si neušetřili na stáří..A zatěžovat děcka.Ti mají v dnešní době co dělat aby měli práci Kde mají ti důchodci na to brát? Ze svých úspor? A co pak ,,kam půjdou až se rozdají..
Také je možné,že jak" nenažraní důchodci" kupují jídlo pro děcka a vnuky a hlavně,že se po nich šlape.Hodně děcek dospělých sedí doma a vyžírají rodiče...Třeba do 35 let .Jasně mama uvaří uklidí,,co mu chybí,,a takových je moc.
Důchodců mám kolem sebe hodně a nejvíc si stěžují ti, co byli loni na dovolené v Rusku, předtím v Itálii, předtím v Egyptě. Naši sousedi nevynechají žádné náhodné setkání, aby si nepostěžovali, ale že nechají denně majlant v nejbližší hospodě a ještě jim zbude na záchytku, o tom už mlčí. V obchodech vidím spoustu důchodců s plně naloženými vozíky, a kolikrát tam jsou fakt zbytečnosti, bez kterých se člověk obejde (když ty prachy nemám, tak si holt nekoupím basu piv a deset čokolád).
Opravdu mi nepřijde, že by na tom byli tihle nějak špatně. Úroveň zdravotnictví je u nás opravdu dobrá - horší je to s místy v LDN a domovech pro důchodce, tam by byly potřeba nejen peníze, ale i desítky pracovních míst. Z dospělých dětí, co navštíví stařičkého člověka jednou v měsíci v den důchodů, je mi zle.
doplněno 25.02.15 15:40:Zoliku, chtěl jsi názor, nebo se hádat? Já ti napsala, jak to vidím já, spoustu zmíněných lidí znám a nepotřebuji, aby mi někdo vypisoval, že se taky dočkám, jak kdyby mladší přispěvatelé byli nesvéprávní.
martinaa,,to-že si důchodce zajede tam či onam, je jeho věc a hlavně snaha,aby se někde dostali do světa,,dříve to tak nebylo,A to jim závidíte?Vždyť si na to ušetřil,,třeba ve čtvrky v Kauflandě,či ze svého poctivě nabytého důchodu.Silmě pochybuji ,že určitě chorý důchodce si nakupuje pro sebe holdy piv aby se ožral a poležel si na záchytce a platil .Nevím --ským se stýkáš,ale ne asi ze slušnými lidmi celkově.A vlasně co je vám po tom,jestli má důchodce plný vozík,či ne? Určitě nechodí se starým železem ,ať si koupí co potřebuje k životu Závidíte?Má podporovat neschpné spratky,aby ho vysávali? Kteří jak práci mají,tak nadávají ,že musí do ní chodit,,a ti co ji nemají také nadávají ,,,Raději se potulují i se psem /ten asi žere co/,takhle byjste chtěla vidět důchodce a plivat síru že mají plné koše? Tak se snažte,ať máte také solidní důchod třeba na Dovolenou v zahraničí ...To je psáno všem,kterým vadí důchodci,,
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]
Já jsem také napsala svůj pohled takže každý máme svůj. Nemusíte ho číst,,,není to trestné,abych napsala co cítím.Navíc,,konec článku by měl být jasný,,,
"zavináč" ale no tak, Martinu už trochu znám a určitě to až tak zle nemyslela. Ono je to složité, také jsem důchodce i když invalidní, manžel je doma na výsluze a díky exzeti máme za krkem dceru + 2 vnučky (nestěžuji si, zvládáme to) ale opravdu si najdu akce a tak třeba dnes jel manžel pro cukr za 10.90/kg a koupí 10kg mě, 10kg dceři a 10kg do slivovice, v neděli mají olej za 20Kč a tak zase půjde a koupí 2 krabice po 15ti ks. Včera byl v akci prášek na praní, patrně jsme také některým lidem nepřišli normální ale kupovala jsem 8 pytlů po 7,5Kg (já, dcera, na chalupu, mamince a sousedce). Na oplátku byl soused pro kuřata no a opět se to nasčítalo 2 mě, 2 sobě, 2 mé dceři a 4 svým dcerám. Náš košík opravdu někdy přetéká ale zbytečně se u nás nenakupuje. Myslím, že spousta důchodců takto nakupuje pro své děti nebo i sousedy.
Ano jistě ,,proč mám koupit draze,když mohu koupit levněji a o tom to je,A také lidé co bydlí na vesnici,také si nakupují ,aby nemuseli dojíždět to obchodu každý den. Ale proč se má takový důchodce někomu zpovídat za co a na co si to kupuje.A zač si někam vyjede,,Toť vše.
Já ji také znám,,nic zlého jsem o ní nenapsala,tak nevím proč takhle reaguje..,,že je tady dlouho- neznamená,že je její psaní Ok.
Zavinac: Já už martinu pochopil. Potřebuje se někde uvolnit a pro to už nediskutuji.Možná to v životě nemá lehké.
To snad není pravda. NEZNABOZI cukr do slivovice. Pokud to jde do palírny tak je to zakázané a doma pálit je taky zakázané.
No a dcera je snad plnoletá. Tak jaké na krku. To se babky nechají zmanipulovat a pak fňukají.
Vsadím se, že je když byly malé, žádná babka je na krku neměla.
"slivovice" to že je to zakázané vám řekl kdo? Letní ovoce, které obsahuje málo lihového cukru, a proto k němu můžete cukr přidat. Zvýšíte tím nejen obsah cukru, ale i lihu. Je však třeba přidat cukr dříve, než ovoce začne kvasit. Po zkvašení se totiž cukr do ovoce už nevstřebá a ovocná šťáva se připálí v kotli. A to je katastrofa, něco podobného totiž nelze vůbec pít. U nás je to naprosto běžné, dosladit a nechat vykvasit, a samozřejmně pálíme v legální pálenici. Naše "slivovička" ať už je z dorancií. meruněk, mirabelek, třešní... je těžce pitelná a vždycky s přidaným cukrem.
Za A) napsala jsem, že si nestěžuji a tedy ani nefňukám, pouze jsem zdokumentovala proč je můj nákupní vozík vrchovatý. Jo a za B) v naši rodině je odjakživa zvykem si pomáhat.
Jistě radilů tady je spousta, při tom nemají elementární znalosti.
Navíc přímo či nepřímo nabádají k páchání trestné činnosti
doplněno 26.02.15 19:16:Slevu ve výši 50% na spotřební daň máte jen na alkohol vyrobený z ovoce sklizené na vlastní zahradě. Takže žádné kupování. Nahlaste že je v kvasu 10 kg cukru, možná vám doměří spotřební daň a možná to bude OK
Četl jsem "mám na krku" nikoliv občas pohlidam
Znám babky, které se od vnoučat nemohou ani hnout. Třeba ráno do školky, odpoledne ze školy a večer, aby mladí mohli sedět v hospodě.
No já myslel, že je to tady odborná poradna a né babská drbárna
doplněno 27.02.15 10:33:A jen tak mimochodem je možné radit jak na slivovici, viz ten uvedený blog s odbornými radami, ale nikoliv radit nesmysly a navíc doporučovat nezákonné jednání. Fajnšmekr ví, že cukr do slivovice nepatří, pokud si s ní nechce jen mazat kolena.
Zolik, jsem důchodce a tak odpovím za sebe. Žije se mi dobře a opravdu jsem hodně ráda, že už jsem mimo "dění". Mám některé mnohem mladší přítelkyně a některé jenom o pár roků a z různých pracovních oborů. Mám kamarádku obchodnici, druhá je účetní s vlastní firmou, třetí a čtvrtá je profesorka na střední škole, pátá majitelka docela velké firmy s léčivy, šestá pracuje jako kuchařka v restauraci. Kdybych tady měla vypisovat jejich problémy, tak by to bylo nekonečné. Já sama byla obchodnice a jsem nesmírně šťastná, že už to mám za sebou a že už se nemusím o nic starat. Vím přesně co mám k dispozici každý měsíc a to už mi nikdo nevezme, nikam to nemusím investovat, jsem v klidu. Důchod mám dostačující, nic mi nechybí. Dokonce jsem to já, za kterou sem a tam někdo z mých známých přijde, abych půjčila peníze, protože nevyjdou do výplaty. Ale nikam po dovolených necestuji, protože jsem se v životě nacestovala tolik, že toho mám plné zuby. Takže ono to je všechno asi individuelní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.