Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysvětlení - Boží mlýny

Od: vladanka odpovědí: 20 změna:

dobrý den všem,prosím Vás mohl by mi někdo přesně doplnit,vysvětlit pojem či význam přísloví Boží mlýny melou pomalu...Kdy,v jaké situaci se používá ,proč se tak někdy tomu či onomu člověku to říká,a proč?Přesvědčila jsem se v životě,co je - a stalo se mi to,vlastně je to můj případ-Za dobrotu na žebrotu,moc by mě zajímalo,jak je to s těmi Mlýny... děkuji mnohokrát za odpovědi.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Významem je, že na každého - ať dříve či později, jednou dojde.

doplněno 30.05.12 07:44:

Věřit se tomu dá - stejně, jako kterémukoli jinému přísloví... :-D

BTW - významově podobné je: Na každou svini se už voda vaří. . .

vladanka
hodnocení

AHA,tak to tedy je,díky za odpověd a dá se tomu věřit?/kéž by/.

au1

To víte že se tomu dá věřit :) Zatím se mi to velice potvrzuje, a věřte, že na každého opravdu dojde, a za své skutky bude po záskuze odměněn :D

pejsek*

Znamená to že na každého jednou dojde, buď dříve, nebo později *jasne*

Já tomu věřím a už jsem se párkrát dočkala. Fakt dobrý pocit.

poiu*

Nebo: Na každou svini se jednou najde řezník.

Také jsem tomu věřil, ale pomalu a jistě již přestávám... *bum*

krkovicka*
Spíš bych věřila těm božím mlýnům.Protože na každého melou.I na mě;) není člověk bez chyby a u sv.Petra stejně to neobkecám.
cocinkamichalka*

U nás se zase říká: Na každou svini se někde vaří voda :)

hodnocení

2x

Je to většinou v situaci, kdy někdo udělá nějaký špatný skutek. Pak se říká: Boží mlýny... Že se mu to prostě jednou vrátí, že mu to někdo oplatí, co on udělal nedobrého.

Ve vsi žila rodina, no spíš moc spolu nežila. Měli sice děti, ale otec byl alkoholik, nedal na ně takřka korunu, matka se s nimi probíjela, jak se dalo. Vůbec mu na nich nezáleželo. V noci přišel z hospody, k polednímu se probudil a když viděl, že manželka má navařeno, vstal a všechno snědl sám. Nevadilo mu, že ona i děti by také pojedli. Jak žil, tak umřel. na alkoholismus, nikdo mu ani vodu nepodal, děti se od něj odvrátily. Měly ještě v paměti jak on zacházel s nimi. Pošel jako prašivý.

Je to sice hodně silné přirovnání, ale právě tady fungovaly ty boží mlýny. Jak on dříve k nim, tak potom oni k němu.*bzum*Jaga.

uska*
hodnocení

1x

Také tohle přísloví používám, ale když se nad tím zamyslím, tak snad není člověka na světě, co by někdy neudělal špatnou věc. Proto tohle přísloví pasuje fakt na každého.

Jindy si řákám, ,proč umřel ve 40ti letech vynikající táta od rodiny a místního ožralu misím třikrát do týdne objíždět autem, abych jej nepřejela, neboť dál nedojde z putika jak po první zatáčku. A tomu se nic nestane. Prý ožrala má 7 andělíčku strážných ... nevím

doplněno 30.05.12 12:29:

starý dědečku JABRAKO - nemyslela jsem vědomně někomu ublížit, to také není moje parketa. Jen jsou věci co každý znás mohl udělat jinak, lépe a nebo mohl pomoci druhému a neudělal to. Né úmyslně, třeba člověk váhá a nebo mu to nedocvakne v tu chvíli. NIkoho jsme v životě neudala a teď také váhám. Povrchně znám jendu rodinu z 5 dětmi a na 100% to není fungující rodina. Teď váhám, zda mám něco udělat a nebo zavřít oči jako ostatní kolem.

jabraka*

Uško,

Jsem starý dědek a nikdy jsem vědomě neudělal nic proti druhému člověku.Spíše jsem na svou neochotu zlé oplácet doplácel sám.Jak často jsem si v životě říkal:Na každého jednou dojde.Že se ten sviňák semele v nějakých božích mlýnech?S tím jsem vůbec nepočítal.Spíš jsem říkal:Kdo jinému jámu kope,sám do ní spadne.

JABRAKA

krkovicka*
hodnocení

0x
Nemusí jít o stejný příklad.Jako ty si mi dlužil peníze a někdo tobě stejně taky dluží peníze.Přirovnání je stejný jako hloupý hloupemu se směje.Bohatý chudému.Boží mlýny je něco jako Prokleti.

hodnocení

0x

Boží mlýny jsou známé přísloví a už bylo vysvětleno. Já si vzpomínám, že moje babička to říkávala ještě jinak - Pan Bůh peče oplatky, ale horké je nerozává. Význam to má stejný. Všechno chce svůj čas, na každého za jeho nedobrotu, opravdu jednou dojde.

doplněno 30.05.12 08:33:

Pardon, mělo být - nerozdává.

hodnocení

0x

S dovolením také přispěji svojí trochou do "mlýna."Má vzdálená příbuzná byla celý život hrozně zlá,ale dokázala to pěkně maskovat,zkrátka a dobře,na všechny se usmívala,a za zády je pomlouvala a ubližovala jim,posílala na ně jakoby satany a ďábly,atd.,atd.Měla jedno dítě,její manžel byl ředitel,a ona se stále jen nadhazovala a předváděla,jinak nic prakticky nedělala,celé dny prakticky jen polehávala a přijímala návštěvy jejího typu,tzn,takové ty zlé drbny,které nenechaly na nikom niť suchou.Když její manžel zemřel na infarkt(udřel se),tak ona dostala mrtvici,a 10let pak byla upoutána na lůžko.Nemohla ani mluvit,a co dělala celé dny,obzvláště když někdo přišel?Dělala si křížek na obličej a ukazovala tam nahoru!No a její dcera sice pracovala,ale povahově ještě horší,je strašně zlá,kdybych měla popisovat co zlého v životě udělala,tak bych tady byla ještě zítra*cert*No,a dnes,je také po mrtvici,sotva chodí,a ještě k tomu nedávno oslepla!To je pouze zlomek z příkladů,které znám,a vím moc dobře,že ty Boží Mlýny opravdu melou!

hodnocení

0x

Toto je moc hezká otázka. Jen je neštěstí, jak pomalu ty mlýny melou! Kolik neštěstí někdo za sebou nechává a nechápe, že ten čas, který má navíc, mu někdo dal na to, aby mu to došlo. Bohužel, někomu to nedojde nikdy. Stále je "Po nás potopa" *sok* Ty boží mlýny, nemůže to být karma? Může, že? :D

michalov*

Někdy melou pěkně rychle,protože někdy stačí malý "pohlavek". ;) To se děje hlavně těm kteří na sobě pracují a nebo v etapách života,kdy se snaží o sebepoznání,nebo se snaží dostat z nějaké pro ně nepříznivé životní situace,kdy si třeba uvědomí své špatné jednání a tím celý systém životních hodnot,do té doby užívaný, už nefunguje,atd. Může to být někdy i taková kratší "intenzivní lekce". ;) Nejedná se vlastně o žádný trest či "boží soud" atp.. Celý systém funguje jako jeden celek.Přesně jak staří mystici říkávali:"Všichni jsme jedno". Pokud způsobíme druhému bolest,a je jedno zda vědomě či nevědomě,pocítíme ji také. Přesto že se celá záležotost může dít naprosto nevědomě, a vzhledem i k časovému odstupu si ani neuvědomíme souvislosti,podvědomí to zaznamená a příště zareagujeme pozitivněji.

fran
hodnocení

0x

Boží mlýny
Říká se to dlouhé časy,
nevěří však na ně kdosi.
Oni ale v pravdě melou
a to někdy klapkou celou.

Odezva je za chviličku,
jindy melou pomaličku.

To v minulém Varta Times,
vydavatel zprávu přines.
Že se Milo pořezal,
tohle tam šéf namazal!

Trvalo to kratince,
přišel pan šéf k hoblovce.
Tenhle stroj je věru dravec,
urve ruku, urve palec!
Nežli se šéf otočil,
prsteníček ten už v háji byl.

Zeširoka krev tu stříká,
šéf bolestí jenom hýká.
Po legraci už tu je,
k doktoru se štymuje.
Ošetření, metr fáče,
bolestí už šéf jen pláče.

Ponaučení si bere,
na posměšky příště s..e.
Nyní když už úraz poznal,
utrpení druhých uznal.

jabraka*
hodnocení

0x

A jakpak ty mlýny semelou pana Trpišovského?

JABRAKA

fran

On Bůh není, leč je policie, tak snad řidičák pan T. v tuhle chvíli už nemá - a mimochodem, nedávno jeden výtečník přejel do mrtva majitele vozu, který si ho nechtěl nechat ukrást., ještě lupiče i s vozem policisté hledají...až ho najdou, pak mlýny zvané odsouzení za trestný čin ho semelou.

kejki

Jistě ne tak, jako tu mámu od dvou dětí, co tu zbyla. :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]