Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ředění kapalin vodou

Od: cobrak* odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer.

S kamarádem jsme se hádali kvůli ředění. On říkal, že když vezme směs do ostřikovačů do -30°C a naředí ji obyčejnou vodou, tak se posune bod zamrznutí ještě o něco dál, takže daleko za těch -30. Já mu říkal, že je to absolutní hloupost, protože když vezmu přece vodu, která mrzne na nule, tak mi to naopak daleko dřív. Když vezmu směs do -30, naředím ji v poměru 1:1, tak mi zmrzne již při -15. To tvrdím já a hadáme se o tom :)

Můžete mi prosím Vás někdo napsat, jak je to tedy doopravdy a proč to tak je? Děkuju Vám moc!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

pokud směs do -30 naředíte 1:1 nebude mrznout při -15, ale cca kolem -10. to není z mé hlavy. je to údaj z kanystru. osobně mám vyzkoušeno, že deklarovanách -30 zamrzá (na okně, ne v nádobce ostřikovačů) už kolem -18. naředěná 1:1 mi na okně zamrzala už kolem -5. pokud jsem nemrznoucí směs kupoval v německu, byla vždy lepší. nevím, proč...

mowla*
hodnocení

0x

Úplně přesně tak - "Když vezmu směs do -30, naředím ji v poměru 1:1, tak mi zmrzne již při -15" - to být nemusí (záleží na ředěné kapalině). Na druhou stranu to tak bude ve většině případů přibližně, rozhodně v popisovaném případě nenastane situace, že výsledná kapalina bude mít bod tání/tuhnutí nižší, než původní neředělá kapalina.

Koneckonců - máte mražák? - můžete to vyzkoušet.

:-D

doplněno 29.05.12 23:04:

Jak píše 2masoni - na okně namrzá za vyšších teplot vlivem odparu, který reálnou teplotu snižuje.

axlik*
hodnocení

0x

Kamarád má pravdu, proto se ředí fridex, aby měl větši odolnost proti mrazům ... *smich**zed* Samozřejmě ředěním se snižuje mrazuvzdornost :)

no, u toho "fridexu"bych byl opatrnější. jsou koncentrované kapaliny, které pokud je nenaředíte dle doporučení výrobce, zrosolovatí (nezamrznou) třeba při -20. po naředění rosolovatí až při - 40.

třeba tady:

přečtěte si v tabulce POUŽITÍ, důležitý je tam výraz MINIMÁLNÍ KONCENTRACE...

cobrak*
hodnocení

Děkuji Vám kamarádi! Takže říkáte, že pravdu mám já tedy?

jabraka*

Pravdu zjistíš jednoduše:do lahvičky dej neředěný fridex.Do druhé lahvičky ho nařeď 1:1 a dej vše do mrazáku.Zítra nám řekneš výsledek.

JABRAKA

petr123*
hodnocení

0x

Pokud ředění vodou pomáho mrazuvzdornosti tak mu poraď, ať si příště do ostřikovačů dá obyčejnou čistou vodu. Ta mu podle té jeho teorie musí vydržet aspoň do -100 stupňů *smich*

cobrak*
hodnocení

Tak všem děkuju za reakce, kamarád uznal, že jsem měl pravdu :) Díky všem!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]