Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer.
S kamarádem jsme se hádali kvůli ředění. On říkal, že když vezme směs do ostřikovačů do -30°C a naředí ji obyčejnou vodou, tak se posune bod zamrznutí ještě o něco dál, takže daleko za těch -30. Já mu říkal, že je to absolutní hloupost, protože když vezmu přece vodu, která mrzne na nule, tak mi to naopak daleko dřív. Když vezmu směs do -30, naředím ji v poměru 1:1, tak mi zmrzne již při -15. To tvrdím já a hadáme se o tom ![]()
Můžete mi prosím Vás někdo napsat, jak je to tedy doopravdy a proč to tak je? Děkuju Vám moc!
pokud směs do -30 naředíte 1:1 nebude mrznout při -15, ale cca kolem -10. to není z mé hlavy. je to údaj z kanystru. osobně mám vyzkoušeno, že deklarovanách -30 zamrzá (na okně, ne v nádobce ostřikovačů) už kolem -18. naředěná 1:1 mi na okně zamrzala už kolem -5. pokud jsem nemrznoucí směs kupoval v německu, byla vždy lepší. nevím, proč...
Úplně přesně tak - "Když vezmu směs do -30, naředím ji v poměru 1:1, tak mi zmrzne již při -15" - to být nemusí (záleží na ředěné kapalině). Na druhou stranu to tak bude ve většině případů přibližně, rozhodně v popisovaném případě nenastane situace, že výsledná kapalina bude mít bod tání/tuhnutí nižší, než původní neředělá kapalina.
Koneckonců - máte mražák? - můžete to vyzkoušet.
![]()
Jak píše 2masoni - na okně namrzá za vyšších teplot vlivem odparu, který reálnou teplotu snižuje.
Kamarád má pravdu, proto se ředí fridex, aby měl větši odolnost proti mrazům ... ![]()
Samozřejmě ředěním se snižuje mrazuvzdornost ![]()
no, u toho "fridexu"bych byl opatrnější. jsou koncentrované kapaliny, které pokud je nenaředíte dle doporučení výrobce, zrosolovatí (nezamrznou) třeba při -20. po naředění rosolovatí až při - 40.
třeba tady:
přečtěte si v tabulce POUŽITÍ, důležitý je tam výraz MINIMÁLNÍ KONCENTRACE...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.