Nejste přihlášen/a.
Slyšel jsem, že nedávno objevená "pátá chuť" chutná "zemitě". Nikdy jsem zem nejedl a ani to nebudu zkoušet. Více méně si to dovedu představit a je lhostejno, jakou zem bych ochutnal (stejně by mi Česko chutnalo nejvíc). Dokáže mi někdo popsat, co ze skutečných potravin má tuto chuť.
Výrazně zemitou chuť má například červená řepa. Proto jí hodně lidí nemá rádo...
Jinak o páte chuti něco k počtení: Vedle sladkého, slaného, kyselého a hořkého existuje také cosi dalšího, lahodného. Japonci to znají a uznávájí jako pátou chuť. Dali jí jméno umami, což v českém překladu může znít právě jako něco zvláštně lahodného.
" Asi před deseti lety byly skutečně na jazyku objeveny chuťové receptory, které dokáží rozeznávat umami. Teprve pak akademické kruhy i veřejnost uznaly, že něco takového existuje."
Chuti se chopil potravinářský průmysl a trh zaplavila ochucovadla s uměle vyrobenou solí kyseliny glutamové, s glutamátem sodným. Z velkého hitu se ale postupně stal velký nepřítel zdravé stravy a přidávat glutamát sodný do jídla se v posledních době v Evropě příliš nenosí. Mnoho obyvatel starého kontinentu ale netuší, že v přírodní formě se kromě módních mořských řas vyskytuje také v parmazánu anebo v sušených rajčatech.
Zdroj: ceskatelevize.cz/...
Nejsem sice odborně informovaná, ale lahodnou chuť znám. Chuťové buňky cítí opravdu jen lahodu - pohlazení a je jim jedno kyselé trpké, sladké slané. Spíš mi je záhadou, k čemu nám chuti jsou, když všecho, co chutná je pro nás nezdravé a škodlivé. Co ten mozek vlastně dělá?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.