Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak chutná pátá chuť?

Od: vladimirpasek* odpovědí: 8 změna:

Slyšel jsem, že nedávno objevená "pátá chuť" chutná "zemitě". Nikdy jsem zem nejedl a ani to nebudu zkoušet. Více méně si to dovedu představit a je lhostejno, jakou zem bych ochutnal (stejně by mi Česko chutnalo nejvíc). Dokáže mi někdo popsat, co ze skutečných potravin má tuto chuť.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, patrně to bude chuť čaje o páté (viz stará dobrá Anglie). Zdravím!

hodnocení

0x

Výrazně zemitou chuť má například červená řepa. Proto jí hodně lidí nemá rádo...

Jinak o páte chuti něco k počtení: Vedle sladkého, slaného, kyselého a hořkého existuje také cosi dalšího, lahodného. Japonci to znají a uznávájí jako pátou chuť. Dali jí jméno umami, což v českém překladu může znít právě jako něco zvláštně lahodného.
" Asi před deseti lety byly skutečně na jazyku objeveny chuťové receptory, které dokáží rozeznávat umami. Teprve pak akademické kruhy i veřejnost uznaly, že něco takového existuje."
Chuti se chopil potravinářský průmysl a trh zaplavila ochucovadla s uměle vyrobenou solí kyseliny glutamové, s glutamátem sodným. Z velkého hitu se ale postupně stal velký nepřítel zdravé stravy a přidávat glutamát sodný do jídla se v posledních době v Evropě příliš nenosí. Mnoho obyvatel starého kontinentu ale netuší, že v přírodní formě se kromě módních mořských řas vyskytuje také v parmazánu anebo v sušených rajčatech.

Zdroj: ceskatelevize.cz/...

magdalen*

Nejsem sice odborně informovaná, ale lahodnou chuť znám. Chuťové buňky cítí opravdu jen lahodu - pohlazení a je jim jedno kyselé trpké, sladké slané. Spíš mi je záhadou, k čemu nám chuti jsou, když všecho, co chutná je pro nás nezdravé a škodlivé. Co ten mozek vlastně dělá?

Strejci, v tom máte pravdu, doma UMAMI *haha* chutnalo vždycky všechno nejlíp!

Jinak - když se řekne "zemitá chuť", vybavuji si pokaždé své dětství, podzim a pečení brambor v suché bramborové nati. Bylo to zemité až zrníčka písku vrzala mezi zuby, ale nevýslovná dobrota! Jaga.

eulalie*
hodnocení

0x

Chutná jako glutaman...

faithoncemore*

:-D

doplněno 13.02.15 23:38:

Doufám tedy, že to byl vtip, protože já jsem se pobavila. A řekla jsem si Do čehos to zas kousla, Eulálie?

doplněno 13.02.15 23:49:

No toto? :)

eulalie*

Ale já to myslila vážně. Synek s tím přišel ze školy :)

mp*
hodnocení

0x

Ano, pátá chuť je "umami" a je to chuť glutámátu (glutaman sodný - proslulé éčko E 621), kterou asi všichni dobře známe. Akorát to teď nedávno bylo prý nějak vědecky zdůvodněno - že je to pátá chuť. Se zemí to nemá nic společného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]