Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odhady pozemku

Od: bishboun odpovědí: 5 změna:

Zdravím Vás,

chtěl jsem se optat na příklad ocenění nezastavěného pozemku. Mám pozemek vedený v KN jako ornou půdu (BPEJ) o celkové výměře 1000m2. Problém je ten, že v územním plánu je veden jako stavební pozemek s maximální zastavěností 30%. Jak se to laicky odhadne?

30% cena stavební + 70 % cena orné půdy = celková cena?

Prosím Vás o radu jestli to tak má být...pokud možno někoho kdo odhady dělá.

Předem děkuji B.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Orná půda - cca 10 Kč / sqm. . . *)

Stavební pozemek - násobně více. . . *)

Není to tak, že 30 % stavební parcela a zbytek orná - v případě zájmu (potřeby) musíte celý pozemek nechat vyjmout ze zemědělského fondu a přeměnit na stavební parcelu, na které můžete poté postavit nemovitost do zastavěné plochy 30 % celku.

*) Ceny se místně liší (zejména stavebních pozemků - i o stovky %), najděte si v místě nějakého odhadce a poptejte se jej, případně by vám rámcovou cenu mohli sdělit místní realitky.

bishboun

Nejde mi do hlavy proč je tedy v §9 zákona 151/1997 psáno, že pokud je dán limit na zastavěnost, tak stavebním pozemkem je max tento limit tzn 30%. Proč je tedy tato věta o limitu v zákoně o oceňování? Pokud by se to mělo vždy násobit 100% pozemku, tak by přece stačilo v zákoně říci "pokud je pozemek zahrnut v územním plánu k zastavění, tak je stavební" ... to kolik lze zastavět mi řekne stavební úřad.

Dost dobře tomu nerozumím...když bych měl 1000m parcelu a stavební by bylo 10m taky by byl oceněn jako 1000m stavební?

bishboun

Jo a ještě jak píšete, že se musí vyjmout celý pozemek, tak s tím si nejsem jist. Kolega stavěl a nechal vyjmout pouze zastavěnou plochu domu, nic víc.

pacourek*
hodnocení

0x

cena je100 procent orná puda cena se určuje podle ceny vmistě obvyklé podle katastru nemovitostí (ne podle uzemniho planu)

bishboun

No to by bylo moc hezké protože by pozemek vyšel na hubičku... já si myslim, že by se měl ocenit tak jak je veden v KN (orná půda) a plus k této ceně přičíst těch 30% stavebních. Protože zbytek nikdy stavební nebude. resp nikdy Vám tam nedovolí stavět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]