Nejste přihlášen/a.
Prosím, poraďte. Dostala jsem před xx lety tlakoměr na zápěstí, nikdy nebyl použit a návod již neexistuje. Dala jsem nové baterky a nevím, zda mám tlak měřit na pravé ruce nebo levé. Na každé ruce tlakoměr měří dost rozdílné hodnoty. Buď jsem já nešika a nebo tlakoměr je zmetek a nebo je to normální. Co vy na to mojí rádcové?
Všeobecně tlakoměry na zápěstí jsou mizerné kvality a o přesnosti také nemůže být řeč. Tažke žádný podobný přístroj Vám nezměří stejné hodnoty.
Tlak se většinou měří na levé ruce, a je dobré jej změřit třeba 3x po sobě a udělat si průměr.
Pokud napíšete název přístroje, tak není problém manuál dohledat.
Digitální tlakoměr je vždy méně přesný než ten klasický rtuťový. Leč - rtuťové se již nesmí distribuovat, takže i lékaři se musí smířit s digitálem. Aby měl takový tlakoměr smysl, musí jít o ten dražší (1.500Kč a více) a ověřitelný. Ověření se provádí každé dva roky. Levné tlakoměry ze supermarketů za pár stokorun ověřitelné samozřejmě nejsou, takže pokuď vůbec slušně měřil jako nový, po X letech se mu nedá věřit vůbec...
Já ho používám už mnoho let,jsem spokojen.Ani se nejedná o nějak superpřesné měření,jen sledování v průběhu doby.Tedy spíše změny.Při kontrolách u lékařky se výsledky příliš neliší.Důležité je,mít baterky v pořádku.
JABRAKA
Při měření by měla být část manžety, která je nafukována, nad tepnou - tedy v tomto případě na straně dlaně u kořene palce. Nevím jestli se Vás týká, ale měření na zápěstí není doporučováno u starších osob, onemocnění cév zkresluje výsledky. Přesnost měření může dále ovlivnit rychlost poklesu tlaku v manžetě (při měření) - seřizuje se ventilem, většinou umístěným nepřístupně uvnitř přístroje.
Přesnost měření krevního tlaku pomocí této měřící metody je prý závislá na použitém algoritmu, který se v přístroji používá k odhadu objevení a vymizení ozvy tepové vlny (ze změny tlaku) a který prý všichni výrobci tají. Mohlo by to vysvětlovat to, že některé přístroje měří nepřesně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.